ПЛ: Јунајтед није Лига шампиона, Челси јесте!

Катастрофална игра "црвених ђавола" у последња два месеца сезоне утицала је да се догодине врате у Лигу Европе. Челси је осигурао Лигу шампиона после сјајног другог полувремена против Вотфорда и Арсеналовог "кикса".  Азар на опроштају од Стамфорд бриџа наместио Челсију Лигу шампиона! Манчестер – ужас живи! Плавци сигурни против Вотфорда, Јунајтед због Лука Шоа остао без елите.  Арсеналу Лига Европе једина нада за Лигу шампиона! "Тобџије" су пропустиле шансу да продуже наду о обезбеђивању учешћа у најјачем клупском првенству Европе кроз домаћи шампионат.

Фудбал 05.05.2019 | 21:20
ПЛ: Јунајтед није Лига шампиона, Челси јесте!
Два савршено изведена корнера Едена Азара практично су послала Челси у Лигу шампиона, мада и даље у теорији остаје да Арсенал и Тотенхем могу да прескоче "плавце" на табели.

Победом над Вотфордом (3:0), головима Лофтуса-Чика и Луиза с почетком другог полувремена, односно Игуаина из 75. минута, Челси је стигао до 71 бода и сада је трећепласирани с бодом више од Спура, док је из трке за ЛШ у исто време отписан Манчестер јунајтед.

Процветали су доласком Олеа Гунара Солскјера, међутим у последња два месеца не бриљирају и победили су само у два сусрета, па осмеха на њиховом лицу није било ни после гостовања најлошијем тиму лиге Хадерсфилду, који је у 60. минуту преко Мбензе искористио опуштеност у њиховој игри, пре свих Лука Шоуа који је промашио лопту и омогућио контру "теријерима".

За кикс из првог полувремена искупио се голман Лесл, коме је Мектоминеј дао гол кроз ноге, асистенцијом за свог нападача и коначних: Хадерсфилд - Јунајтед 1:1 (1:0).

Ако су ту "ђаволи" имали среће, онда се може рећи да Погба није, пошто је у два наврата, по једном у првом и у другом полувремену, погодио пречку.

Јунајтед је тако на утакмицу до завршетка сезоне освојио тек 66 бодова и сигурно ће наредне сезоне играти у Лиги Европе, док је Челси осигурао своје место и пласман у најјаче клупско првенство Европе након нерешеног дуела Арсенала и Брајтона, који је Емеријеву екипу отписао из борбе.

Последњи ривал за "плавце" у овој сезони Премијер лиге биће Лестер, сигурни су у последњем дуелу и у завршницу сезоне улазе опуштени, што их чини вероватно највећим фаворитом за освајање Лиге Европе.

ОПРОШТАЈ КЕЈХИЛА

Маурицио Сари је у финишу утакмице у игру увео Гарија Кејхила, сада већ бившег капитена Челсија, који је читаве сезоне ван тима јер се није уклапао у Италијанове мисли. Занимљиво је да је жестоко критиковао менаџера у интервјуу који је изашао пред утакмицу, али је ушао по аплаузе публике на "Бриџу". За клуб је играо од јануара 2012. године.

Сјајни француски дефанзивни везиста је морао из игре већ током првог полувремена због повреде листа, што би могло да представља проблем за Саријев тим, не само у домаћем првенству већ и у завршници другог по квалитету европског такмичења.

Уместо њега шансу је добио Рубен Лофтус-Чик и показао да је у сјајној форми, док је Еден Азар стигао до 15 асистенција у Премијер лиги (!), првих у новим дресовима.

Видећемо, ипак, да ли ће тај дрес уопште носити наредне сезоне...

Два минута и седам секунди! Тачно толико је требало Челсију да остане у зони Лиге шампиона. По кратком поступку, почетком другог полувремена, Плавци су разгрнули одбрану данас врло доброг Вотфорда и направили један од одлучујућих корака ка повратку у елитно европско такмичење. Није игј тамо било ове сезоне, а нико на Стамфорд бриџу нема у плану да чека још 12 месеци, па се чини да је тријумфом од 3:0 решено питање још једног учесника из Енглеске, уз већ сигурне Манчестер Сити и Ливерпул.

Тим Маурисија Сарија се ослонио на умеће Едена Азара и трзаје главом играча из другог плана, Рубена Лофтус Чика и Давида Луиза. Белгијанац је после прекида паковао, а Бразилац и млади Енглез погађали мрежу Бена Фостера за велико славље навијача у Лондону, после три узастопна ремија, укључујући и онај у Франкфурту пре три дана.

Највећи мотив да заблиста на овом мечу имао је управо Азар, пошто је одиграо вероватно последњи првенствени меч пред домаћом публиком пред извесни одлазак у Реал. Мучио је одбрану Стршљенова, шутирао из различитих позиција, нервирао се што неће лопта у гол, а онда је решио да не силује, већ да центрира, а две његове „кифле“ нахраниле су Лофтуса Чика и Луиза, чиме су практично решене све дилеме у главном граду Енглеске.

Са ове две Еден Азар је дошао до 15 асистенција у сезони, а кад се њима дода и 15 голова у Премијер лиги постаје јасно колико ће недостајати Челсију. Велико је питање да ли ће Плавци његов одлазак моћи да надокнаде Кристијаном Пулишићем, купљеном још зимус из Борусије Дортмунд.

Тријумф Саријеве екипе оверио је, на додавање Педра, Гонзало Игуаин, те са великим самопоуздањем Челси чека Ајнтрахт у реваншу полуфинала Лиге Европе и гостовање Лестеру за седам дана.

За разлику од комотне позиције Плаваца, Манчестер јунајтеду се овог раног поподнева смркло. Црвени ђаволи су доживели велики кикс на гостовању давно отписаном Хадерсфилду, а колико су лоши показује податак да нису успели да сачувају вођство ни против најгорег тима лиге, који је био у серији од осам пораза – 1:1.

Гостима са Олд Трафорда два бода из џепа – после раног вођства у режији Скота Мектоминија – избио је Исак Мбеза, искористивши велики кикс левог бека Лука Шоа и случајну асистенцију голмана Џонса Лосла претворио у изједначење. Најбољи опис стања у славном клубу, који је овим киксом остао без шанси да игра Лигу шампиона од јесени, дао је његов легендарни дефанзивац Гери Невил, у паузи између два полувремена: „Ништа ми се не свиђа у овом Јунајтедовом тиму. Ужасан је“.

Састав Оле Гунара Солскјера додао је гас у завршници, зицер је имао резервиста Чонг, Погба је двапут уздрмао пречку, али ово је Манчестер, једноставно, морао да реши раније. Овако, тиму Немање Матића (играо 53 минута) евентуални тријумф над Кардифом у последњем колу неће бити довољан, без обзира на резултате Арсенала (Брајтон данас, Барнли за седам дана), Тотенхема (против Евертона) и Челсија. Превише је киксева направио да би се вадио у завршних 90 минута. И превише голова примио – чак 52 у овом првенству – да би могао да се нада Лиги шампиона.

Арсеналу Лига Европе једина нада за Лигу шампиона! "Тобџије" су пропустиле шансу да продуже наду о обезбеђивању учешћа у најјачем клупском првенству Европе кроз домаћи шампионат. Арсенал се самоубио, Челси и Тотенхем у Лиги шампиона! Ништа боље Тобџије нису ни заслужиле... Једини излаз је Лига Европе!

Фудбалери Арсенала одиграли су нерешено са Брајтоном на домаћем терену у претпоследњем колу Премијер лиге резултатом 1:1 и остали само са теоретским шансама да могу лигашким пласманом да изборе Лигу шампиона.

Брајтон је за разлику од свог ривала дочекао утакмицу у опуштеној атмосфери, њихова сезона је решена јуче када је Кардиф и математички испустио шансе за останак у најјачем рангу такмичења. За домаће је ово ипак била утакмица која је од велике резултатске важности па су у меч ушли у најјачем саставу.

Пред почетак дуела, стадион је био пун порука подршке играчима који су "у одласку", Петру Чеху и Арону Ремзију, будући да је ово последња утакмица коју њихов тим игра на домаћем терену ове сезоне, иако ниједан од њих двојице није био на терену у овом мечу.

Од почетка утакмице играло се у високом ритму, домаћи фудбалери су одмах показали жељу да дођу до победе и продуже своје наде о Лиги шампиона, али то на крају ипак нису успели. 

После само девет минута игре Арсенал је добио најбољу шансу да постигне погодак, Јаханбакш је на самом ћошку казненог простора несмотрено реаговао и оборио Монреала, а судија је одмах показао на пенал. 

Одговорност је преузео најбољи стрелац тима са "Емирејтса" Пјер-Емерик Обамејанг, који је послао голмана у једну, а лопту у другу страну, за вођство свог тима.

Након тога фудбалери гостију који су напокон пребринули бриге о опстанку почели су да играју опуштеније и да стварају шансе пред голом противника, али без већег успеха. Лено је био сигуран на голу и исправио је све пропусте својих дефанзиваца и спречио Хјутонове играче да изједначе.

До полувремена се играло отворено на обе стране, после "таласа" напада Брајтона, Емеријеви изабраници су поново преузели иницијативу, створили неколико прилика, али се резултат није мењао.

Од почетка другог дела игре, "галебови" су кренули у офанзиву, створили су две добре прилике, али немачки голман је наставио са одличним интервенцијама. То је помало "тргло" фудбалере Арсенала, па су убрзо поново дошли до своје игре и пребацили тежиште утакмице на противничку половину.

Ипак, нису успели да сачувају предност. Њихови напади су били превише "јалови", па гости чекали своју прилику из контра-напада, и на крају је и дочекали.

Соли Марч је у 61. минуту одлично прошао по левој страни, ушао у казнени простор са лоптом, где је Гранит Џака направио свој нови непромишљен потез. 

Швајцарски репрезентативац је срушио противника након што га је овај већ прошао, а судија Тејлор је по други пут показао на "белу тачку". Глен Мареј је узео лопту у своје руке, сигурно извео једанаестерац и вратио свој тим у резултатски егал.

До краја је Арсенал наставио са бесомучним нападима, али без много конкретних прилика. Нису успели Емеријеви нападачи да дају гол у неколико наврата, па су самим тим изгубили прикључак са Челсијем и Тотенхемом и свели своје шансе да кроз енглеско првенство обезбеде Лигу шампиона на минимум.

Домаћи су чак имали и много среће пет минута пре краја утакмице, када су Марч, а затим и Паскал Грос пропустили велике прилике да ставе тачку на њихово надање.

Они су након овог ремија остали на петом месту, имају три бода мање од Тотенхема, али и за осам голова лошију гол-разлику. Стога су њихови изгледи да осигурају лигашки пласман у најјаче европско клупско такмичење само теоретски, па ће сву своју снагу морати да уложе у освајање Лиге Европе, уколико желе да остваре свој циљ.

Челси је екипа која највише слави због овог резултата, они су сада сигуран учесник "елитног" такмичења с обзиром да су удаљени четири бода од петог места. Они ће у последње утакмице у сезони ући без притиска, па су вероватно и највећи фаворит за освајање другог по квалитету европског такмичења.

Брајтон је освојио бод "за част", након овог резултата могу да се окрену летњим плановима, припреме се у потпуности прелазни рок и одиграју последњи меч у сезони без тензије пред својим навијачима. 

Арсеналу је још само теорија остала као нада да ће се докопати четвртог места у Премијер лиги и сигурног пласмана у Лигу шампиона. Тобџије нису искористиле кикс Тотенхема да му приђу на бод заостатка коло пре краја и да задрже какву-такву наду.

Арсенал је на свом терену ремизирао 1:1 са безбрижним Брајтоном и на тај начин послао Челси и Тотенхем у Лигу шампиона. Са овим резултатом, Плавци су теоретски обезбедили пласман међу прва четири, а Тотенхем суштински јер има три бода више од Арсенала и за осам голова бољу гол-разлику. Дакле, све је готово...  Арсеналу сада као једина нада остаје освајање Лиге Европе где би у финалу  врло могуће могао да их чека Челси.

Арсенал је се самоубио у финишу сезоне у Премијер лиги, на последњих шест мечева је освојио само четири бода, губио је од Евертона, Вулвса, Паласа, Лестера и сада ремизирао са Брајтоном. Могле су Тобџије да искористе многобројне киксеве директних ривала, али су на крају испали гори од њих. Руку на срце, ништа боље нису ни заслужили...

А чак су и добро кренули против Брајтона. Монреал је после осам минута успео да исценира пенал који је Обамејан претворио у гол. Надамо се да ће Шпанца неко казнити на основу ТВ снимка, мада ће му највећа казна бити ако се не палсира у Лигу шампиона. Нешто касније је и Папастатопулос добио жути картон због новог симулирања. Срамни потези Арсеналових дефанзиваца.

Брајтон је после примљеног гола деловао нешто опасније и успоставио неки баланс на терену, мада је Арсенал у последњих десетак минута првог полувремена био близу другог гола. Пре свих Обамејан.

Наставио је Арсенал да промашује и у другом пчолувремену, а онда је стигла заслужена казна. Гранит Џака је направио глуп фаул и друшио Марша, а Глен Мари погодио са бече тачке за изједначење.

Уследила је тотална офанзива Арсенала и фомила промашаја у којима се посебно истицао Обамејан. На крају је Брајтон умало победио. Марш је у 86. минуту промапио невероватну шансу за победу.

Арсенал: Лено - Лихтштајнер (од 77. Колашинац), Мустафи, Папастатопулос, Монреал - Џака (од 77. Ивоби), Тореира, Мкитаријан (од 77. Гендузи), Озил - Лаказет, Обамејанг

Брајтон: Рајан - Бруно, Данк, Дафи, Бернардо - Стивенс, Бисума, Грос (од 92. Кајал) - Јаханбакш (од 46. Нокер), Марч, Мареј (од 78. Андоне)

РЕЗУЛТАТИ 37. КОЛА:

Борнмут - Тотенхем 1:0 (0:0)
/Аке 90+1/

Вест Хем - Саутемптон 3:0 (1:0)
/Арнаутовић 16, 70, Фредерикс 72/

Вулверхемптон - Фулам 1:0 (0:0)
/Дендонкер 75/

Кардиф - Кристал Палас 2:3 (1:2)
/Кели 31аг, Рид 90 - Заха 28, Батшуаји 39, Таунсенд 70/

Њукасл - Ливерпул 2:3 (1:2)
/Атсу 20, Рондон 54 - Ван Дајк 13, Салах 28, Ориги 86/

одиграно у петак:

Евертон - Барнли 2:0 (2:0)
/Ми 17аг, Колмен 20/

недеља:

Челси - Вотфорд 3:0 (0:0)
/Лофтус-Чик 48, Луиз 51, Игуаин 75/

Хадерсфилд - Манчестер јунајтед 1:1 (0:1)
/Мбенза 60 - Мектоминеј 8/

Арсенал - Брајтон 1:1 (1:0)
/Обамејанг 9. п - Мареј 61. п/

понедељак:

Манчестер сити - Лестер 21.00

ТАБЕЛА:Ливерпул 94, Манчестер сити (-1) 92, Челси 71,Тотенхем 70, Арсенал 67, Манчестер јунајтед 66, Вулвс 57, Евертон 53, Лестер (-1) 51, Вотфорд 50, Вест Хем 49, Кристал Палас 46, Борнмут 45, Њукасл 42, Барнли 40, Саутемптон 38, Брајтон 36, Кардиф 31, Фулам 26, Хадерсфилд 15.  

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар