PL: Junajted nije Liga šampiona, Čelsi jeste!

Katastrofalna igra "crvenih đavola" u poslednja dva meseca sezone uticala je da se dogodine vrate u Ligu Evrope. Čelsi je osigurao Ligu šampiona posle sjajnog drugog poluvremena protiv Votforda i Arsenalovog "kiksa".  Azar na oproštaju od Stamford bridža namestio Čelsiju Ligu šampiona! Mančester – užas živi! Plavci sigurni protiv Votforda, Junajted zbog Luka Šoa ostao bez elite.  Arsenalu Liga Evrope jedina nada za Ligu šampiona! "Tobdžije" su propustile šansu da produže nadu o obezbeđivanju učešća u najjačem klupskom prvenstvu Evrope kroz domaći šampionat.

Fudbal 05.05.2019 | 21:20
PL: Junajted nije Liga šampiona, Čelsi jeste!
Dva savršeno izvedena kornera Edena Azara praktično su poslala Čelsi u Ligu šampiona, mada i dalje u teoriji ostaje da Arsenal i Totenhem mogu da preskoče "plavce" na tabeli.

Pobedom nad Votfordom (3:0), golovima Loftusa-Čika i Luiza s početkom drugog poluvremena, odnosno Iguaina iz 75. minuta, Čelsi je stigao do 71 boda i sada je trećeplasirani s bodom više od Spura, dok je iz trke za LŠ u isto vreme otpisan Mančester junajted.

Procvetali su dolaskom Olea Gunara Solskjera, međutim u poslednja dva meseca ne briljiraju i pobedili su samo u dva susreta, pa osmeha na njihovom licu nije bilo ni posle gostovanja najlošijem timu lige Hadersfildu, koji je u 60. minutu preko Mbenze iskoristio opuštenost u njihovoj igri, pre svih Luka Šoua koji je promašio loptu i omogućio kontru "terijerima".

Za kiks iz prvog poluvremena iskupio se golman Lesl, kome je Mektominej dao gol kroz noge, asistencijom za svog napadača i konačnih: Hadersfild - Junajted 1:1 (1:0).

Ako su tu "đavoli" imali sreće, onda se može reći da Pogba nije, pošto je u dva navrata, po jednom u prvom i u drugom poluvremenu, pogodio prečku.

Junajted je tako na utakmicu do završetka sezone osvojio tek 66 bodova i sigurno će naredne sezone igrati u Ligi Evrope, dok je Čelsi osigurao svoje mesto i plasman u najjače klupsko prvenstvo Evrope nakon nerešenog duela Arsenala i Brajtona, koji je Emerijevu ekipu otpisao iz borbe.

Poslednji rival za "plavce" u ovoj sezoni Premijer lige biće Lester, sigurni su u poslednjem duelu i u završnicu sezone ulaze opušteni, što ih čini verovatno najvećim favoritom za osvajanje Lige Evrope.

OPROŠTAJ KEJHILA

Mauricio Sari je u finišu utakmice u igru uveo Garija Kejhila, sada već bivšeg kapitena Čelsija, koji je čitave sezone van tima jer se nije uklapao u Italijanove misli. Zanimljivo je da je žestoko kritikovao menadžera u intervjuu koji je izašao pred utakmicu, ali je ušao po aplauze publike na "Bridžu". Za klub je igrao od januara 2012. godine.

Sjajni francuski defanzivni vezista je morao iz igre već tokom prvog poluvremena zbog povrede lista, što bi moglo da predstavlja problem za Sarijev tim, ne samo u domaćem prvenstvu već i u završnici drugog po kvalitetu evropskog takmičenja.

Umesto njega šansu je dobio Ruben Loftus-Čik i pokazao da je u sjajnoj formi, dok je Eden Azar stigao do 15 asistencija u Premijer ligi (!), prvih u novim dresovima.

Videćemo, ipak, da li će taj dres uopšte nositi naredne sezone...

Dva minuta i sedam sekundi! Tačno toliko je trebalo Čelsiju da ostane u zoni Lige šampiona. Po kratkom postupku, početkom drugog poluvremena, Plavci su razgrnuli odbranu danas vrlo dobrog Votforda i napravili jedan od odlučujućih koraka ka povratku u elitno evropsko takmičenje. Nije igj tamo bilo ove sezone, a niko na Stamford bridžu nema u planu da čeka još 12 meseci, pa se čini da je trijumfom od 3:0 rešeno pitanje još jednog učesnika iz Engleske, uz već sigurne Mančester Siti i Liverpul.

Tim Maurisija Sarija se oslonio na umeće Edena Azara i trzaje glavom igrača iz drugog plana, Rubena Loftus Čika i Davida Luiza. Belgijanac je posle prekida pakovao, a Brazilac i mladi Englez pogađali mrežu Bena Fostera za veliko slavlje navijača u Londonu, posle tri uzastopna remija, uključujući i onaj u Frankfurtu pre tri dana.

Najveći motiv da zablista na ovom meču imao je upravo Azar, pošto je odigrao verovatno poslednji prvenstveni meč pred domaćom publikom pred izvesni odlazak u Real. Mučio je odbranu Stršljenova, šutirao iz različitih pozicija, nervirao se što neće lopta u gol, a onda je rešio da ne siluje, već da centrira, a dve njegove „kifle“ nahranile su Loftusa Čika i Luiza, čime su praktično rešene sve dileme u glavnom gradu Engleske.

Sa ove dve Eden Azar je došao do 15 asistencija u sezoni, a kad se njima doda i 15 golova u Premijer ligi postaje jasno koliko će nedostajati Čelsiju. Veliko je pitanje da li će Plavci njegov odlazak moći da nadoknade Kristijanom Pulišićem, kupljenom još zimus iz Borusije Dortmund.

Trijumf Sarijeve ekipe overio je, na dodavanje Pedra, Gonzalo Iguain, te sa velikim samopouzdanjem Čelsi čeka Ajntraht u revanšu polufinala Lige Evrope i gostovanje Lesteru za sedam dana.

Za razliku od komotne pozicije Plavaca, Mančester junajtedu se ovog ranog popodneva smrklo. Crveni đavoli su doživeli veliki kiks na gostovanju davno otpisanom Hadersfildu, a koliko su loši pokazuje podatak da nisu uspeli da sačuvaju vođstvo ni protiv najgoreg tima lige, koji je bio u seriji od osam poraza – 1:1.

Gostima sa Old Traforda dva boda iz džepa – posle ranog vođstva u režiji Skota Mektominija – izbio je Isak Mbeza, iskoristivši veliki kiks levog beka Luka Šoa i slučajnu asistenciju golmana Džonsa Losla pretvorio u izjednačenje. Najbolji opis stanja u slavnom klubu, koji je ovim kiksom ostao bez šansi da igra Ligu šampiona od jeseni, dao je njegov legendarni defanzivac Geri Nevil, u pauzi između dva poluvremena: „Ništa mi se ne sviđa u ovom Junajtedovom timu. Užasan je“.

Sastav Ole Gunara Solskjera dodao je gas u završnici, zicer je imao rezervista Čong, Pogba je dvaput uzdrmao prečku, ali ovo je Mančester, jednostavno, morao da reši ranije. Ovako, timu Nemanje Matića (igrao 53 minuta) eventualni trijumf nad Kardifom u poslednjem kolu neće biti dovoljan, bez obzira na rezultate Arsenala (Brajton danas, Barnli za sedam dana), Totenhema (protiv Evertona) i Čelsija. Previše je kikseva napravio da bi se vadio u završnih 90 minuta. I previše golova primio – čak 52 u ovom prvenstvu – da bi mogao da se nada Ligi šampiona.

Arsenalu Liga Evrope jedina nada za Ligu šampiona! "Tobdžije" su propustile šansu da produže nadu o obezbeđivanju učešća u najjačem klupskom prvenstvu Evrope kroz domaći šampionat. Arsenal se samoubio, Čelsi i Totenhem u Ligi šampiona! Ništa bolje Tobdžije nisu ni zaslužile... Jedini izlaz je Liga Evrope!

Fudbaleri Arsenala odigrali su nerešeno sa Brajtonom na domaćem terenu u pretposlednjem kolu Premijer lige rezultatom 1:1 i ostali samo sa teoretskim šansama da mogu ligaškim plasmanom da izbore Ligu šampiona.

Brajton je za razliku od svog rivala dočekao utakmicu u opuštenoj atmosferi, njihova sezona je rešena juče kada je Kardif i matematički ispustio šanse za ostanak u najjačem rangu takmičenja. Za domaće je ovo ipak bila utakmica koja je od velike rezultatske važnosti pa su u meč ušli u najjačem sastavu.

Pred početak duela, stadion je bio pun poruka podrške igračima koji su "u odlasku", Petru Čehu i Aronu Remziju, budući da je ovo poslednja utakmica koju njihov tim igra na domaćem terenu ove sezone, iako nijedan od njih dvojice nije bio na terenu u ovom meču.

Od početka utakmice igralo se u visokom ritmu, domaći fudbaleri su odmah pokazali želju da dođu do pobede i produže svoje nade o Ligi šampiona, ali to na kraju ipak nisu uspeli. 

Posle samo devet minuta igre Arsenal je dobio najbolju šansu da postigne pogodak, Jahanbakš je na samom ćošku kaznenog prostora nesmotreno reagovao i oborio Monreala, a sudija je odmah pokazao na penal. 

Odgovornost je preuzeo najbolji strelac tima sa "Emirejtsa" Pjer-Emerik Obamejang, koji je poslao golmana u jednu, a loptu u drugu stranu, za vođstvo svog tima.

Nakon toga fudbaleri gostiju koji su napokon prebrinuli brige o opstanku počeli su da igraju opuštenije i da stvaraju šanse pred golom protivnika, ali bez većeg uspeha. Leno je bio siguran na golu i ispravio je sve propuste svojih defanzivaca i sprečio Hjutonove igrače da izjednače.

Do poluvremena se igralo otvoreno na obe strane, posle "talasa" napada Brajtona, Emerijevi izabranici su ponovo preuzeli inicijativu, stvorili nekoliko prilika, ali se rezultat nije menjao.

Od početka drugog dela igre, "galebovi" su krenuli u ofanzivu, stvorili su dve dobre prilike, ali nemački golman je nastavio sa odličnim intervencijama. To je pomalo "trglo" fudbalere Arsenala, pa su ubrzo ponovo došli do svoje igre i prebacili težište utakmice na protivničku polovinu.

Ipak, nisu uspeli da sačuvaju prednost. Njihovi napadi su bili previše "jalovi", pa gosti čekali svoju priliku iz kontra-napada, i na kraju je i dočekali.

Soli Marč je u 61. minutu odlično prošao po levoj strani, ušao u kazneni prostor sa loptom, gde je Granit Džaka napravio svoj novi nepromišljen potez. 

Švajcarski reprezentativac je srušio protivnika nakon što ga je ovaj već prošao, a sudija Tejlor je po drugi put pokazao na "belu tačku". Glen Marej je uzeo loptu u svoje ruke, sigurno izveo jedanaesterac i vratio svoj tim u rezultatski egal.

Do kraja je Arsenal nastavio sa besomučnim napadima, ali bez mnogo konkretnih prilika. Nisu uspeli Emerijevi napadači da daju gol u nekoliko navrata, pa su samim tim izgubili priključak sa Čelsijem i Totenhemom i sveli svoje šanse da kroz englesko prvenstvo obezbede Ligu šampiona na minimum.

Domaći su čak imali i mnogo sreće pet minuta pre kraja utakmice, kada su Marč, a zatim i Paskal Gros propustili velike prilike da stave tačku na njihovo nadanje.

Oni su nakon ovog remija ostali na petom mestu, imaju tri boda manje od Totenhema, ali i za osam golova lošiju gol-razliku. Stoga su njihovi izgledi da osiguraju ligaški plasman u najjače evropsko klupsko takmičenje samo teoretski, pa će svu svoju snagu morati da ulože u osvajanje Lige Evrope, ukoliko žele da ostvare svoj cilj.

Čelsi je ekipa koja najviše slavi zbog ovog rezultata, oni su sada siguran učesnik "elitnog" takmičenja s obzirom da su udaljeni četiri boda od petog mesta. Oni će u poslednje utakmice u sezoni ući bez pritiska, pa su verovatno i najveći favorit za osvajanje drugog po kvalitetu evropskog takmičenja.

Brajton je osvojio bod "za čast", nakon ovog rezultata mogu da se okrenu letnjim planovima, pripreme se u potpunosti prelazni rok i odigraju poslednji meč u sezoni bez tenzije pred svojim navijačima. 

Arsenalu je još samo teorija ostala kao nada da će se dokopati četvrtog mesta u Premijer ligi i sigurnog plasmana u Ligu šampiona. Tobdžije nisu iskoristile kiks Totenhema da mu priđu na bod zaostatka kolo pre kraja i da zadrže kakvu-takvu nadu.

Arsenal je na svom terenu remizirao 1:1 sa bezbrižnim Brajtonom i na taj način poslao Čelsi i Totenhem u Ligu šampiona. Sa ovim rezultatom, Plavci su teoretski obezbedili plasman među prva četiri, a Totenhem suštinski jer ima tri boda više od Arsenala i za osam golova bolju gol-razliku. Dakle, sve je gotovo...  Arsenalu sada kao jedina nada ostaje osvajanje Lige Evrope gde bi u finalu  vrlo moguće mogao da ih čeka Čelsi.

Arsenal je se samoubio u finišu sezone u Premijer ligi, na poslednjih šest mečeva je osvojio samo četiri boda, gubio je od Evertona, Vulvsa, Palasa, Lestera i sada remizirao sa Brajtonom. Mogle su Tobdžije da iskoriste mnogobrojne kikseve direktnih rivala, ali su na kraju ispali gori od njih. Ruku na srce, ništa bolje nisu ni zaslužili...

A čak su i dobro krenuli protiv Brajtona. Monreal je posle osam minuta uspeo da iscenira penal koji je Obamejan pretvorio u gol. Nadamo se da će Španca neko kazniti na osnovu TV snimka, mada će mu najveća kazna biti ako se ne palsira u Ligu šampiona. Nešto kasnije je i Papastatopulos dobio žuti karton zbog novog simuliranja. Sramni potezi Arsenalovih defanzivaca.

Brajton je posle primljenog gola delovao nešto opasnije i uspostavio neki balans na terenu, mada je Arsenal u poslednjih desetak minuta prvog poluvremena bio blizu drugog gola. Pre svih Obamejan.

Nastavio je Arsenal da promašuje i u drugom pčoluvremenu, a onda je stigla zaslužena kazna. Granit Džaka je napravio glup faul i drušio Marša, a Glen Mari pogodio sa beče tačke za izjednačenje.

Usledila je totalna ofanziva Arsenala i fomila promašaja u kojima se posebno isticao Obamejan. Na kraju je Brajton umalo pobedio. Marš je u 86. minutu promapio neverovatnu šansu za pobedu.

Arsenal: Leno - Lihtštajner (od 77. Kolašinac), Mustafi, Papastatopulos, Monreal - Džaka (od 77. Ivobi), Toreira, Mkitarijan (od 77. Genduzi), Ozil - Lakazet, Obamejang

Brajton: Rajan - Bruno, Dank, Dafi, Bernardo - Stivens, Bisuma, Gros (od 92. Kajal) - Jahanbakš (od 46. Noker), Marč, Marej (od 78. Andone)

REZULTATI 37. KOLA:

Bornmut - Totenhem 1:0 (0:0)
/Ake 90+1/

Vest Hem - Sautempton 3:0 (1:0)
/Arnautović 16, 70, Frederiks 72/

Vulverhempton - Fulam 1:0 (0:0)
/Dendonker 75/

Kardif - Kristal Palas 2:3 (1:2)
/Keli 31ag, Rid 90 - Zaha 28, Batšuaji 39, Taunsend 70/

Njukasl - Liverpul 2:3 (1:2)
/Atsu 20, Rondon 54 - Van Dajk 13, Salah 28, Origi 86/

odigrano u petak:

Everton - Barnli 2:0 (2:0)
/Mi 17ag, Kolmen 20/

nedelja:

Čelsi - Votford 3:0 (0:0)
/Loftus-Čik 48, Luiz 51, Iguain 75/

Hadersfild - Mančester junajted 1:1 (0:1)
/Mbenza 60 - Mektominej 8/

Arsenal - Brajton 1:1 (1:0)
/Obamejang 9. p - Marej 61. p/

ponedeljak:

Mančester siti - Lester 21.00

TABELA:Liverpul 94, Mančester siti (-1) 92, Čelsi 71,Totenhem 70, Arsenal 67, Mančester junajted 66, Vulvs 57, Everton 53, Lester (-1) 51, Votford 50, Vest Hem 49, Kristal Palas 46, Bornmut 45, Njukasl 42, Barnli 40, Sautempton 38, Brajton 36, Kardif 31, Fulam 26, Hadersfild 15.  

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar