Како до бољег образовања у РС

Како унаприједити високошколско образовање у Српској? Шта кажу студенти, а шта професори?

Република Српска 05.05.2019 | 18:48
Како до бољег образовања у РС
Универзитет у Бањалуци улаже знатна средства у развој образовања, али још увијек запошљавање домаћег наставног кадра, није на очекиваном нивоу. Према доступним подацима, у претходној академској години на овом универзитету радила су 182 гостујућа професора. За те потребе издвојено је 1.220.510 КМ. Из Ректората потврђују да је у претходном периоду постојао мањак професора и асистената и да су та мјеста покривали гостујући професори. Тврде да је у овој години слика другачија.

"Број гостујућих професора је драстично смањен у текућој академској години и то за око 60 одсто, а та мјеста је попунио домаћи кадар. Прошле године смо запослили више од 50 нових асистената који су били наши најбољи студенти. Циљ нам је да наши наставници изводе комплетну наставу на првом циклусу студија", наводе у Ректорату Универзитета Бањалука. 

У Заводу за запошљавање, гледајући податке од 2010. па до 2018. година доктори наука чекају на запослење. Крајем прошле године на списку Завода било их је 30.

"Запошљавање домаћег кадра мора бити приоритет, јер Република Српска има довољно стручно особље",  кажу на Правном факултету. Међутим, поручују да се не смије одустати од помоћи са стране, прије свега из Србије.

"Ми имамо велику подршку са партнерских универзитета и од те сарадње не треба одустајати. Треба се поуздати прије свега у домаће кадрове и што више их форсирати. Али постоје наравно неке научне области за које постоји потреба и даље за стручњацима из других средина", каже Зоран Васиљевић, продекан за наставу на Правном факултету у Бањалуци.

Студенти на бањалучком Универзитету слажу се да је стручан кадар неопходан, али да се мора дати простора студентима који су и знање и звање стекли у Републици Српској: 

- Па било би пожељно да постоји више домаћег кадра, али у складу са могућностима, тако је како је. Ми смо генерално задовољни нашим професорима и системом овдје на ПМФ-у. Како би се могло побољшати? Па можда више мало практичне наставе, али мислим да је и то доста коректно, бар овдје код нас.

- Стварно су добри професори и солидан је програм. Имамо редовно предавања и вјежбе и имамо гдје да их одржимо. Сада су нам увели и праксу тако да сам задовољна. Како чујем на другим факултетима и нису баш пуно, нису организовани факултети, немају ни праксу и тако неке сличне ствари које ми имамо.

На питање да ли јепотребно више домаћег стручног кадра на факултетима у Српској, студенти кажу: 

- Па свакако. Ванредни професори нису у могућности да одржавају предавања редовно, као ови домаћи професори. Онда опет, зашто не би запошљавали наше људе који су се запошљавали у нашој држави него запошљавали неког ко се вани школовао и тиме улажемо паре у њихову државу а не у нашу.

За професора Ивана Шијаковића, постоји више проблема у унапређењу високог образовања. На почетку, Шијаковић сматра да су друштвене науке изгубиле популарност и да њихово вријеме полако пролази. Професори поручују да је неопходна реформа.

"Универзитете и факултете треба опремити новим технолошким средствима, дигиталним средствима, нове лабораторије отворити. Једино то је прави начин. Отварати центре, истраживачке и развојне, чак и у оним мјестима гдје нема универзитета, да би људи који су завршили факултете, запошљавали се. Неопходан је практични дио у образовању поправити", сматра Иван Шијаковић, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци.

"Кључ је добра стратегија, прије свега, која ће омогућити подизање нивоа научно-истраживачког рада. Прије свега у некој перспективи већег броја наставника и сарадника, наравно уз пажљиву селекцију и наравно већу мобилност кадрова, међународну сарадњу, а за све то је потребно пронаћи веће изворе самофинансирања", тврди Зоран Васиљевић, продекан за наставу на Правном факултету у Бањалуци.

И на Природно-математичком факултету у Бањалуци раде на оспособљавању кадра и развоју образовања. Исти процес прати се и када је у питању запошљавање новог кадра.

"Што се тиче запошљавања нових асистената и тај процес је континуиран, ради се о сложеном факултету са више студијских програма, па су онда и захтјеви у том правцу са различитих студијских програма у складу са потребама и са нашим могућностима", изјавио је Радослав Декић, продекан за наставу на ПМФ-у у Бањалуци. 

И поред чињенице да су плате високообразованом кадру у просвјети и култури повећане за 8%, РС и даље кубури са одласком високообразованих људи свих профила. Остаје да се види да ли ће надлежни чути и уважити приједлоге професора и студената о унапређењу образовања?



БН ТВ

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Асд

05.05.2019 17:06

Ма какво образовање само Њемачка. 5 година радим у МУП са државним факултетом на мјесту са ССС док полицајци са приватним факултетима лете кроз службу и заузимају најбоља мјеста. Не могу се покајати што сам засновао радни однос у МУП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

балабан

05.05.2019 17:20

Прво и основно је укинути приватно образовање које је код нас потпуно без контроле нивоа знања,односно претворено у легализовану куповину јер са 20% знања добијате дипломе.Друго је вратити критериј у државно образовање што је немогуће без прво укидања приватног школства.Треће спомињете научно истраживачки рад,то је чиста демагогија на нашим факултетима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

05.05.2019 18:58

Ни 20%, нема ту никаквог знања, буквално!

Name

Ре

06.05.2019 04:49

А као на дрзавним се не купује. Ха ха ха

Name

Ре

06.05.2019 05:36

Живиш у капитализму, пробуди се... Нема више држава жеље ни новца да одржава државне факултете, а да не причамо о томе да улаже у исте... Држава треба само инспекцију да проводи и ништа више... И немој ми бгт просипати како су државни факултети бољи јер то не пије воде... Државу и све водеће странке воде људи са дипломама државних факултета па види шта су направили, бијелу кугу, сиромаштво, криминал, непотизам итд...

Name

Валтер

05.05.2019 17:29

Којег образовања...Па јуце један сисао из Крмина(село покрај БањаЛуке)купио диплому и сад трази сефовско мјесто у јавном предузецу а инаце је цлан СНСДа..сигуро це га и добит...а глуп је ко ..не знам с цим да га упоредим....толко о образовању....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2019 17:57

Тај је прво добио посао па онда дошао, па онда тражио гдје да је купи ...

Name

израелац

05.05.2019 17:50

Неке професије уопште немају своје институције у држави... шта вриједи да студенти заврше неке факултете ако не постоји радно мјесто за њих.. наравно да ће отићи.. све неку статистику рачунају а не могу да направе дугорочан план за развој државе па да сречунају који кадрови уопште требају и шта је сувишно.. и ревизија диплома у јавном сектору треба да буде кључна у развојној статистици..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тит

05.05.2019 17:58

Укинути Цицков факултет. То је највеце зло по образовање. За новац купис диплому. Сви то знаја а министарство просвете не реагује. Просле године је висе студената дипломирало на том назови факултету него на универзитету у Истоцном Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауууу

05.05.2019 18:03

Па Реп.Српска пуна доктора наука,професора али не могу причи јер ови из Србије имају дилове. Мало теби мало нама,и долази баја из БГ једном мјесецно за 1.000КМ Све муцка и ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дааа

05.05.2019 18:34

Али ови из Србије морају гласати за СНСДе да бимогли узимати хиљадарку !!!! Уносан посао и за власт и за њих !!!трговина !!!!!

Name

Н.

05.05.2019 18:06

Кад је у питању Бањалука, а вјерујем да је слично и на Универзитету у Источном Сарајеву, прво 70% актуелног кадра треба отпустити. Затим строго прописати уписне политике и одредити максималан број студената који се по појединим образовним смјеровима може уписати. Али стварно по потребама, а не по измишљањима различитих професора који гледају само да себи намакну разлог за примање плате. Све оне комунистичке синови и кћери отјерати у 3 п.м. Затим довести људе који су школе завршили на престижним универзитетима у свијету и кренути испочетка. Све факултете који не могу да обезбиједе праксу затворити док се иста не обезбиједи. А каквог шљама има на УБЛ томе ни Свети Петар не би могао стати у крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реплика

08.05.2019 16:46

Комунистички синови и кћери су завршили факултете у вријеме кадаје знање било цијењено и када није могао завршити факултет свако ко га упише.

Name

Оливер

05.05.2019 18:22

Па док бирате министрице старлете- глумице, преварантице као сто је сад слуцај нецете далеко!! Директори и директорице скола полуписмени исто тако, бирани по партијском кљуцу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш тако..

06.05.2019 05:15

У БЛ, уз часне изузетке, за директоре школа постављене све некакве директоруше што на старлете личе.

Name

момо

05.05.2019 18:25

Нема болег сколовавања нег у насој републици јер свако мозе себи заврсити неко добро звање тако да сад и народ сто цува овце мозе да намакне каку докторску диплому

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

05.05.2019 18:41

Зарадио сам пензију у Сиеменсу и упознао сам многе струцњаке а такве студенте и проф. мозе само да има Балкан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поште Републике Српске

05.05.2019 18:56

Ускоро ће за директора Пошта Републике Српске бити постављен човјек који има завршене три или четри године средње школе или заната. Човјек са купљеном дипломом Саобраћајног факултета. И ви причате о неком образовању у РС. Провјерити и одузети све купљене дипломе и све стечено на основу њих. Похапсити све који су продавали и све који су куповали дипломе и ригорозно казнити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

06.05.2019 02:20

Мозе само бити јос горе и ако неко мисли да од овог не мозе горе ! Професори који су несто знали су одавно изумрли,пензионисани или отисли.Сад су они које су уцили лаици постали професори и моземо само предпоставити ста це бити са следецум генерацијама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

06.05.2019 04:17

Уз Наталију Тривић и Срђана Рајчевића? Никако....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дупло голо

06.05.2019 06:24

Свезнајуће незналице, стручњаци за све, експерти за ништа.., ето то су дотична и дотични.

Name

Метузалем из СДСа

06.05.2019 08:16

Дали је Срђан Раичевић син некадашњег предсједника СДСа? Баш ме занима?

Name

Ре Метузалем

07.05.2019 08:16

Јесте. Нема партије у којој се тата није опробао.

Name

Диплома

06.05.2019 05:27

Све факултете треба приватизовати и само добре инспекције увести... Шта имаш од прице завршио државни на бубицу, коверту или раширила ноге... Факултет није мјесто гдје се купује диплома него гдје се формира личност и гдје учиш ако нешта не знаш гдје то да нађеш... Ово данас добије диплому и мисли покупило сву памет свијета... За ове што мисле да је одлично кад професор обори 90% студената нису нормални јер то значи да професор није у стању да пренесе знање и такви професори и нису за тог посла... Универзитет треба да ти помогне да остварис своје амбиције, а не да убије жељу за животом у теби и створи људе подигнутог носа који ходају около као да су добило Нобелову награду, а не завршили факултет.... И на крају диплома је парче папира, ако ти је то циљ испринтај себи и уоквири јер ћеш са тим моћи само г.зицу обрисати ако нешта у ту главу ниси убацио осим шише...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

06.05.2019 05:31

Заводи за запосљавање требају увести као обавезу да одрже у сваком четвртом разреду средње сколе прије матуре предавање колико којег кадра има на бироу у том мјесту и колико кога има у држави... Лијепо је то кад каже мама моје дијете завршило право, будући судија... Па тај будући судија 15 година тражи посао у струци да полазе правосудни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

06.05.2019 08:11

Ма какви докторати на нашим факултетима су претежно плагијати.Захваљујући тим плагијатима многи су покупили политичке позиције и матријални плијен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

06.05.2019 10:19

ма ништа од реформе јер нема ко да је проведе министрица старлета просвјетни радници са купљеним дипломама који нису прочитали ниједан роман просвјета је уништена одавно

Name

Националисхичка

06.05.2019 14:34

багра најприје увела народ у крвави грађански рат, а онда уништила индустрију, пољопривреду, здравство, просвјету, све. Све вође националних странака извести на суд због УДРУЖЕНОГ ЗЛОЧИНАЧКОГ ПОДУХВАТА против народа БиХ. Тек послије тога можемо кренути напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

08.05.2019 16:26

Као прво укинути све приватне факултете и прогласити све дипломе средњих школа у Широком Бријегу. У Бањој Луци, Бијељини и Источном Сарајеву програм средње Економских школа замијенити програмом, као што изучавају словеначка дјеца на Трговачкој академији у Целовцу. Дјеца послије те изузетно квалитетне средње школе знају основати предузеће, знају водити пословње у трговини, знају водити пословне књиге, знају израдити завршни рачун лиценца им није потребна, познају банкарско пословање, знају припремити документацију за пословни кредит, знају комуницирати на енглеском, њемачком и словеначком, знају у моменту израчунати краткотрајни финансијски положај предузећа, знају у моменту израчунати успјешност пословања на било који дан у току пословне године. Мене јуче моје дијете (одлична ученица трећег разреда гимназије) јуче пита: ,, тата шта је то комунистичко агитовање". Одговорим моме дјетету и додам, па "сине" јел вас још уче тим глупостима?. Шта више да причам. Имамо добре дјеце, фантастично добре дјеце. Ако не знамо написати уџбенике за 21 вијек, дајмо их преписати (платити ауторско право) из Аустрије, Финске и других нормалних држава.

ОДГОВОРИТЕ