Данке, Роббéрy! Унд Ауф Wиедерсехен!

После 266 голова и 284 асистенције. . .  Рибери после 12 година напушта Бајерн! Фудбалер Бајерна из Минхена, Франк Рибери, напустиће клуб овог лета, потврђено је на званичном сајту баварског тима.

Фудбал 05.05.2019 | 18:00
Данке, Роббéрy! Унд Ауф Wиедерсехен!
"Када сам дошао овде остварили су ми се снови. Опроштај неће бити лак, али не смемо никада заборавити шта смо све остварили заједно. Освојили смо преко двадесет титула", рекао је Рибери.

Поред Риберија, екипа ће напустити и Арјен Робен, чиме ће тако једна ера бити завршена у Бајерну. Њих двојица чинили су убитачан тандем по боковима и били су најважнији шрафови у годинама доманације минхенског клуба.

"Франк и Арјен су сјајни играчи. Бајерн честита обојици и приредиће им емотивни опроштај. Помогли су Бајерну у његовој најдоминантној деценији", каже извршни директор Бајерна Карл-Хајнц Румениге.

Рибери је у Бајерн дошао 2007. године из Марсеја у трансферу вредном 30 милиона евра. Одиграо је 422 утакмица за минхески тим и постигао је 123 поготка, уз 183 асистенције.

Више нема ни најмање дилеме, дошао је крај Робери ере! Бајерн је овог преподнева објавио да Франк Рибери неће продужити уговор, а како је исто још зимус обелоданио и Арјен Робен, дошло је време да се подвуче црта испод једног од најуспешнијих периода у историји баварског гиганта. 

Била је субота, 29. август 2009. године. Наизглед још једно обично бундеслигашко поподне, оно од 15.30. Али тог дана могло је да буде свакакво, само не обично. Бајерн је играо са Волфзбургом и лизао ране после пораза од Тухеловог Мајнца. Тим из Минхена имао је предност од 1:0 (Марио Гомез), када је Луј ван Гал одлучио да са клупе подигне придошлицу из Реал МадридаАрјена Робена. Франк Рибери је ту већ две године и усталио се у првих 11. Тандем Робери рађа се Робеновим уласком... 

Само пет минута касније Рибери је у свом карактеристичном продору, лопта за Робена и то је 2:0. До краја утакмице још једном иста комбинација и коначан резултат - 3:0. Свима је постало јасно да је Бајерн добио тандем за наредну деценију.

Легендарна крила од тог сусрета са Мајнцом августа 2009. угравирала су свој потпис у сваки кутак Бајернове новије историје. Поставља се само питање шта би тек било да их редовне повреде нису урнисале. Теоретски, откако су одиграли први меч заједно могли су још 333 пута да се нађу на терену. А знате ли у колико се наврата то догодило? Свега 113. Из тих 113 мечева Бајерн је 87 пута излазио као победник, што је проценат успешности од 77 одсто, односно освајање 2,4 бода по утакмици. Рибери је самостало учествовао у 197 тријумфа Бавараца (73 одсто успешности), док је Робен сакупио 150 победа за проценат успешности 76. Притом, имајте на уму да говоримо само о Бундеслиги.    

Укупно? То су тек бројке да памет стане. Закључно са јучерашњим уласком против Хановера, Франк Рибери је за 12 година одиграо 422 утакмице у дресу Бајерна, постигао 123 гола и поделио 183 асистенције. Арјен Робен у минхенском гиганту има две сезоне мање, али такође бруталан учинак - 143+101. На довођење овог тандема Баварци су утрошили укупно 55.000.000 евра. Са тим, за данашње услове сасвим скромним новцем, плаћено је, дакле, 266 погодака и 284 асистенције.  

Остаће иза Робена и Риберија и једна озбиљна свађа. У априлу 2012. кувало је у свлачионици после полуфинала Лиге шампиона против Реал Мадрида. А све због једног спорног слободног ударца...

"Јуп Хајкенс нас је поделио. Слободњаке за десну ногу изводили смо Тони Крос или ја. Арјен је био једини левоноги играч у тиму и није било проблема на његовој страни. У једној ситуацији ја сам узео лопту, а Робен је пришао и казао да би требало да шутира Тони. Био сам бесан. Онда се свашта догодило у свлачионици", присећао се својевремено Рибери, истакавши да је тај сукоб уствари касније учврстио њихово партнерство.

"Штета је што нисмо били тако добри пријатељи од почетка".    

Када је Франку Риберију "крадена" Златна лопта 2013, после најбоље сезоне у каријери, Робен је једном изјавом зацементирао будуће велико другарство...

"Франк је ове сезоне урадио велике ствари. Апсолутно је заслужио признање за најбољег играча Европе. Имамо среће што имамо таквог играча у тиму".

Тандем Робери освојио је преко 20 важних трофеја за Бајерн. Најважнији свакако тај 2013. у Лиги шампиона. За време њихове владавине и Бајерн је озбиљно доминирао европским фудбалом. Финале елитног такмичења играо је још два пута, до полуфинала стизао у четири наврата, а у четвртфиналу такмичење завршавао још два пута. 

После јучерашњег кикса Дортмунда Бајерн је стекао четири бода предности два кола пре краја шампионата. Уколико одбрани ту предност - а чудо би било да тако не буде - биће то Риберијева осам, рекордна титула. Нико у историји баварског великана нема осам титула шампиона Немачке. Робен би се са својом осмом сврстао у друштво легенди попут Оливера Кана, Филипа Лама, Мехмета Шола и Бастијана Швајнштајгера. 

"Франк и Арјен су велики играчи. Бајерн им дугује велику захвалност. И због тога ће им у 2020. организовати велику опроштајну утакмицу. Помогли су обликовању најуспешније деценије у новој историји клуба и утемељењу нашег стила фудбала", казао је други човек клуба Карл Хајнц Румениге. 

Франк Рибери огласио се на званичном клупском сајту:

"Када сам дошао из Марсеља у Минхен било је то остварење сна. Опроштај неће бити лак. Никада нећу заборавити шта сам све постигао са овим тимом. Било је лудо провести овде 12 година". 

Риберију је 35 година, Робену 35. Ниједан ни други, међутим, немају намеру да завршавају каријеру. Барем како тренутно ствари стоје. Према информацијама увек добро обавештеног Билда Франк Рибери би могао у неки од својих бивших клубова - Олимпик из Марсеља или Галатасарај. Турци су тренутно ближи. Када је Арјен Робен у питању најреалније је повратак у домовину, тврди најтиражнији немачки лист. 

Дуго су се у Минхену ломили око одлуке да се растану са двојицом ветерана. Пресудна је очито била добра сезона Кингслија Комана и Сержа Гнабрија који су се етаблирали као достојни наследници.  

Е сад, многи ће негодовати: Да ли заиста мислите да се Робери може тек тако одменити? 

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар