Danke, Robbéry! Und Auf Wiedersehen!

Posle 266 golova i 284 asistencije. . .  Riberi posle 12 godina napušta Bajern! Fudbaler Bajerna iz Minhena, Frank Riberi, napustiće klub ovog leta, potvrđeno je na zvaničnom sajtu bavarskog tima.

Fudbal 05.05.2019 | 18:00
Danke, Robbéry! Und Auf Wiedersehen!
"Kada sam došao ovde ostvarili su mi se snovi. Oproštaj neće biti lak, ali ne smemo nikada zaboraviti šta smo sve ostvarili zajedno. Osvojili smo preko dvadeset titula", rekao je Riberi.

Pored Riberija, ekipa će napustiti i Arjen Roben, čime će tako jedna era biti završena u Bajernu. Njih dvojica činili su ubitačan tandem po bokovima i bili su najvažniji šrafovi u godinama domanacije minhenskog kluba.

"Frank i Arjen su sjajni igrači. Bajern čestita obojici i prirediće im emotivni oproštaj. Pomogli su Bajernu u njegovoj najdominantnoj deceniji", kaže izvršni direktor Bajerna Karl-Hajnc Rumenige.

Riberi je u Bajern došao 2007. godine iz Marseja u transferu vrednom 30 miliona evra. Odigrao je 422 utakmica za minheski tim i postigao je 123 pogotka, uz 183 asistencije.

Više nema ni najmanje dileme, došao je kraj Roberi ere! Bajern je ovog prepodneva objavio da Frank Riberi neće produžiti ugovor, a kako je isto još zimus obelodanio i Arjen Roben, došlo je vreme da se podvuče crta ispod jednog od najuspešnijih perioda u istoriji bavarskog giganta. 

Bila je subota, 29. avgust 2009. godine. Naizgled još jedno obično bundesligaško popodne, ono od 15.30. Ali tog dana moglo je da bude svakakvo, samo ne obično. Bajern je igrao sa Volfzburgom i lizao rane posle poraza od Tuhelovog Majnca. Tim iz Minhena imao je prednost od 1:0 (Mario Gomez), kada je Luj van Gal odlučio da sa klupe podigne pridošlicu iz Real MadridaArjena Robena. Frank Riberi je tu već dve godine i ustalio se u prvih 11. Tandem Roberi rađa se Robenovim ulaskom... 

Samo pet minuta kasnije Riberi je u svom karakterističnom prodoru, lopta za Robena i to je 2:0. Do kraja utakmice još jednom ista kombinacija i konačan rezultat - 3:0. Svima je postalo jasno da je Bajern dobio tandem za narednu deceniju.

Legendarna krila od tog susreta sa Majncom avgusta 2009. ugravirala su svoj potpis u svaki kutak Bajernove novije istorije. Postavlja se samo pitanje šta bi tek bilo da ih redovne povrede nisu urnisale. Teoretski, otkako su odigrali prvi meč zajedno mogli su još 333 puta da se nađu na terenu. A znate li u koliko se navrata to dogodilo? Svega 113. Iz tih 113 mečeva Bajern je 87 puta izlazio kao pobednik, što je procenat uspešnosti od 77 odsto, odnosno osvajanje 2,4 boda po utakmici. Riberi je samostalo učestvovao u 197 trijumfa Bavaraca (73 odsto uspešnosti), dok je Roben sakupio 150 pobeda za procenat uspešnosti 76. Pritom, imajte na umu da govorimo samo o Bundesligi.    

Ukupno? To su tek brojke da pamet stane. Zaključno sa jučerašnjim ulaskom protiv Hanovera, Frank Riberi je za 12 godina odigrao 422 utakmice u dresu Bajerna, postigao 123 gola i podelio 183 asistencije. Arjen Roben u minhenskom gigantu ima dve sezone manje, ali takođe brutalan učinak - 143+101. Na dovođenje ovog tandema Bavarci su utrošili ukupno 55.000.000 evra. Sa tim, za današnje uslove sasvim skromnim novcem, plaćeno je, dakle, 266 pogodaka i 284 asistencije.  

Ostaće iza Robena i Riberija i jedna ozbiljna svađa. U aprilu 2012. kuvalo je u svlačionici posle polufinala Lige šampiona protiv Real Madrida. A sve zbog jednog spornog slobodnog udarca...

"Jup Hajkens nas je podelio. Slobodnjake za desnu nogu izvodili smo Toni Kros ili ja. Arjen je bio jedini levonogi igrač u timu i nije bilo problema na njegovoj strani. U jednoj situaciji ja sam uzeo loptu, a Roben je prišao i kazao da bi trebalo da šutira Toni. Bio sam besan. Onda se svašta dogodilo u svlačionici", prisećao se svojevremeno Riberi, istakavši da je taj sukob ustvari kasnije učvrstio njihovo partnerstvo.

"Šteta je što nismo bili tako dobri prijatelji od početka".    

Kada je Franku Riberiju "kradena" Zlatna lopta 2013, posle najbolje sezone u karijeri, Roben je jednom izjavom zacementirao buduće veliko drugarstvo...

"Frank je ove sezone uradio velike stvari. Apsolutno je zaslužio priznanje za najboljeg igrača Evrope. Imamo sreće što imamo takvog igrača u timu".

Tandem Roberi osvojio je preko 20 važnih trofeja za Bajern. Najvažniji svakako taj 2013. u Ligi šampiona. Za vreme njihove vladavine i Bajern je ozbiljno dominirao evropskim fudbalom. Finale elitnog takmičenja igrao je još dva puta, do polufinala stizao u četiri navrata, a u četvrtfinalu takmičenje završavao još dva puta. 

Posle jučerašnjeg kiksa Dortmunda Bajern je stekao četiri boda prednosti dva kola pre kraja šampionata. Ukoliko odbrani tu prednost - a čudo bi bilo da tako ne bude - biće to Riberijeva osam, rekordna titula. Niko u istoriji bavarskog velikana nema osam titula šampiona Nemačke. Roben bi se sa svojom osmom svrstao u društvo legendi poput Olivera Kana, Filipa Lama, Mehmeta Šola i Bastijana Švajnštajgera. 

"Frank i Arjen su veliki igrači. Bajern im duguje veliku zahvalnost. I zbog toga će im u 2020. organizovati veliku oproštajnu utakmicu. Pomogli su oblikovanju najuspešnije decenije u novoj istoriji kluba i utemeljenju našeg stila fudbala", kazao je drugi čovek kluba Karl Hajnc Rumenige. 

Frank Riberi oglasio se na zvaničnom klupskom sajtu:

"Kada sam došao iz Marselja u Minhen bilo je to ostvarenje sna. Oproštaj neće biti lak. Nikada neću zaboraviti šta sam sve postigao sa ovim timom. Bilo je ludo provesti ovde 12 godina". 

Riberiju je 35 godina, Robenu 35. Nijedan ni drugi, međutim, nemaju nameru da završavaju karijeru. Barem kako trenutno stvari stoje. Prema informacijama uvek dobro obaveštenog Bilda Frank Riberi bi mogao u neki od svojih bivših klubova - Olimpik iz Marselja ili Galatasaraj. Turci su trenutno bliži. Kada je Arjen Roben u pitanju najrealnije je povratak u domovinu, tvrdi najtiražniji nemački list. 

Dugo su se u Minhenu lomili oko odluke da se rastanu sa dvojicom veterana. Presudna je očito bila dobra sezona Kingslija Komana i Serža Gnabrija koji su se etablirali kao dostojni naslednici.  

E sad, mnogi će negodovati: Da li zaista mislite da se Roberi može tek tako odmeniti? 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar