У уторак Одбор гувернера ЕБРД-а

У Сарајеву ће од 7. до 9. маја бити одржан годишњи састанак Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, који ће окупити више од 2. 000 високих званичника, представника међународне пословне заједнице, инвеститора, те организација цивилног друштва.

Босна и Херцеговина 05.05.2019 | 14:45
У уторак Одбор гувернера ЕБРД-а
У саопштењу ЕБРД-а наводи се да ће у фокусу програма конференције бити тема “Повезивањем економија до снажнијег раста”, која се односи на све земље региона, као и представљање могућности за улагања на подручју цијелог западног Балкана.

БиХ ће, у оквиру сесије о потенцијалима за инвестирање у БиХ, имати посебну прилику за промоцију свих стратешких индустријских грана земље.

У оквиру пратећег програма годишњег састанка Одбора гувернера ЕБРД-а биће одржане сесије “Инвестирање у БиХ – инвестиција у профитабилне пројекте”, “Инвестиције у западни Балкан – корпоративна перспектива”, “Зелени градови = побољшани услови живота”, “Миграције у региону ЕБРД-а: претварање изазова у прилику”, те “Транзиција у транзицију: дијељење искустава”.

Скуп у Сарајеву ће почети у уторак, 7. маја, годишњим донаторским састанком ЕБРД-а, на којем ће донатори са три континента размотрити резултате партнерства током 2018. године, те разговарати о утицају који њихова подршка има у ЕБРД региону, као и о будућим приоритетима.

У сриједу, 8. маја, биће одржан сусрет лидера земаља из окружења, који би требало да пошаљу јасну поруку да је регион сигуран за инвестирање.

Годишњи састанак Одбора гувернера ЕБРД-а биће затворен 9. маја сесијом Алумни асоцијације ЕБРД-а, која окупља око 3.000 чланова и представља јединствену мрежу стручњака из различитих сектора.

ЕБРД у саопштењу наводи да је водећи инвеститор на западном Балкану и да је током 2018. године пружила рекордан ниво финансирања од 1,1 милијарду евра, подржавајући циљ овог региона да оствари чланство у ЕУ.

Само у БиХ, ЕБРД је уложио укупно 2,3 милијарде евра кроз 159 пројеката од почетка ангажовања у овој земљи 1995. године. Укупне инвестиције ове банке у шест земаља западног Балкана премашују 11,6 милијарди евра. 

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јаффа

05.05.2019 13:57

Гурај кредите, који ће се враћати из буџета, а провизије мажњавати одабрани.

ОДГОВОРИТЕ