U utorak Odbor guvernera EBRD-a

U Sarajevu će od 7. do 9. maja biti održan godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, koji će okupiti više od 2. 000 visokih zvaničnika, predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, te organizacija civilnog društva.

Bosna i Hercegovina 05.05.2019 | 14:45
U utorak Odbor guvernera EBRD-a
U saopštenju EBRD-a navodi se da će u fokusu programa konferencije biti tema “Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta”, koja se odnosi na sve zemlje regiona, kao i predstavljanje mogućnosti za ulaganja na području cijelog zapadnog Balkana.

BiH će, u okviru sesije o potencijalima za investiranje u BiH, imati posebnu priliku za promociju svih strateških industrijskih grana zemlje.

U okviru pratećeg programa godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a biće održane sesije “Investiranje u BiH – investicija u profitabilne projekte”, “Investicije u zapadni Balkan – korporativna perspektiva”, “Zeleni gradovi = poboljšani uslovi života”, “Migracije u regionu EBRD-a: pretvaranje izazova u priliku”, te “Tranzicija u tranziciju: dijeljenje iskustava”.

Skup u Sarajevu će početi u utorak, 7. maja, godišnjim donatorskim sastankom EBRD-a, na kojem će donatori sa tri kontinenta razmotriti rezultate partnerstva tokom 2018. godine, te razgovarati o uticaju koji njihova podrška ima u EBRD regionu, kao i o budućim prioritetima.

U srijedu, 8. maja, biće održan susret lidera zemalja iz okruženja, koji bi trebalo da pošalju jasnu poruku da je region siguran za investiranje.

Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a biće zatvoren 9. maja sesijom Alumni asocijacije EBRD-a, koja okuplja oko 3.000 članova i predstavlja jedinstvenu mrežu stručnjaka iz različitih sektora.

EBRD u saopštenju navodi da je vodeći investitor na zapadnom Balkanu i da je tokom 2018. godine pružila rekordan nivo finansiranja od 1,1 milijardu evra, podržavajući cilj ovog regiona da ostvari članstvo u EU.

Samo u BiH, EBRD je uložio ukupno 2,3 milijarde evra kroz 159 projekata od početka angažovanja u ovoj zemlji 1995. godine. Ukupne investicije ove banke u šest zemalja zapadnog Balkana premašuju 11,6 milijardi evra. 

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jaffa

05.05.2019 13:57

Guraj kredite, koji će se vraćati iz budžeta, a provizije mažnjavati odabrani.

ODGOVORITE