Угоститељи, биће појачана контрола

Управа за индиректно опорезивање ће од 15. маја 2019. године кренути у појачане контроле обвезника који се баве угоститељством у БиХ.

Босна и Херцеговина 05.05.2019 | 14:39
Угоститељи, биће појачана контрола
"Зато позивамо све пореске обвезнике који се баве пружањем услуга хране и пића да још једном сами преконтролишу своје претходно предане ПДВ пријаве и да ли су пријавили сав остварен промет и правилно обрачунали своју ПДВ обавезу. Уколико открију неке грешке позивамо их да сами поднесу измијењене ПДВ пријаве, како би у потпуности испунили своју законску обавезу и на тај начин избјегли казне у процесу контрола", наведено је у саопштењу УИО.

Разлози за појачане контроле код обвезника који се баве угоститељством у БиХ су анализе које је урадила УИО, гдје су се показале одређене нелогичности.

Дјелатности припреме и услуживања хране и пића је једна од значајних привредних грана у БиХ посматрајући са аспекта броја обвезника који се баве овом дјелатности.

У систему ПДВ-а у БиХ је укупно 2.134 регистрована пореска обвезника из области 56: дјелатности припреме и услуживања хране и пића, што чини 4,64% од укупног броја регистрованих пореских обвезника који су подносили ПДВ пријаве у 2018. години.

"Насупрот томе, анализирајући ову област из угла пријављеног промета у ПДВ пријавама, утврђено је да предметна дјелатност има веома ниско учешће у укупном пријављеном промету, од свега 0,57%. Такође, стављањем у однос броја регистрованих обвезника за ПДВ и пријављеног промета добија се изразито негативан коефицијент корелације који детерминише најмањи промет по обвезнику управо у овој дјелатности", стоји у саопштењу.

Истичу да проведене анализе, подаци трећих страна, историјски подаци, сазнања из екстерних извора, као и емпријска грађа других пореских администрација указују на широк дијапазон могућих пореских превара.

"Ризици који се истичу у овом подручју су: избјегавање регистрације за ПДВ, непријављивање промета, доминантно учешће готовинских токова, манипулације везане за одбитак улазног пореза, незаконита производња и промет акцизних производа итд", наводе из УИО.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Кум

05.05.2019 12:50

Само дерите приватнике и кад неко направи прекрсај нема новцане казне него затвор минимум три године а имовину треба да се одузме и додијели сиријцима јадним који немају нигдје ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

05.05.2019 13:53

ето среце да ти додју у комсилук ти твоји сиријици

Name

Ре

05.05.2019 15:38

Разлог контроле фали пара , прикупљање пореза све мање а на буџету све више људи, а они који треба да пуне буџет одеше у бјели свјет, у Куљанима код БЛ 200 кућа празно , иаку су људи избјегли и ту се настанили , опет добровољно одеше само да би некако опстали.

Name

Дарко

05.05.2019 13:42

Зашто се ово ради с приватницима у РС, кад на крају сав новац заврши у федерацији па их онда као РС тужи итд, никаквог то смисла нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2019 20:26

Могао би се ти прво распитати гдје новац иде па онда коментариси.

Name

Конобар

05.05.2019 13:54

Ви гледате само себе и свој кес а кацете уци у анализу колико конобари раде сати мјесецно,дали имају редовно годисњи одмор и по закону,дали су му плацени празници и прековремени рад.Волио би у Бањалуци видети конобара који ради код приватника 180 сати и има годисњи уредан да му се нерацуна субота и недеља у дане годисњег а највеци годисњи одмор је 15 дан.Е ту се краду радна места.Удјите ви у ту анализу а кад то урадите како треба ово це доци само посеби онда це мање мувати јер требаце пара на рацуну за додатну радну снагу и самим тим мораце приказивати веце пазаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2019 15:51

Ту није надлежна УИО већ мин. рада Владе РС. Нека свако ради свој посао

Name

БЛ

05.05.2019 15:55

Истина је све, од ријеци до ријеци. А јос кад додју оне несреце од инспекције па поцну нас конобаре испитивати, као да смо ми власници а не радници. Узас...

Name

Фикл

05.05.2019 15:34

Растјерајте и ово мало људи што раде.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цапо

05.05.2019 21:37

Било би добро да СИПА испита криминал у УИО на свим нивоима, јер запослени у врхх УИО са политичарима покрадоше највећи дио средстава која се прикупе. Највећи лопови су управо у УИО. Само 2 милијарде су украдене у вријеме док је на челу УИО био Чаушевић, а ови сада краду три пута више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

43y

05.05.2019 23:40

СВЕ УГОСТИТЕЉСКЕ ОБЈЕКТЕ И КОЦКАРНИЦЕ ЗАТВОРИТ УНИСТИСЕ МЛАДОСТ И РАЗОРИСЕ ПОРОДИЦЕ ЗЛО НАД ЗЛОМ

ОДГОВОРИТЕ