Ugostitelji, biće pojačana kontrola

Uprava za indirektno oporezivanje će od 15. maja 2019. godine krenuti u pojačane kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH.

Bosna i Hercegovina 05.05.2019 | 14:39
Ugostitelji, biće pojačana kontrola
"Zato pozivamo sve poreske obveznike koji se bave pružanjem usluga hrane i pića da još jednom sami prekontrolišu svoje prethodno predane PDV prijave i da li su prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali svoju PDV obavezu. Ukoliko otkriju neke greške pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave, kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola", navedeno je u saopštenju UIO.

Razlozi za pojačane kontrole kod obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH su analize koje je uradila UIO, gdje su se pokazale određene nelogičnosti.

Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića je jedna od značajnih privrednih grana u BiH posmatrajući sa aspekta broja obveznika koji se bave ovom djelatnosti.

U sistemu PDV-a u BiH je ukupno 2.134 registrovana poreska obveznika iz oblasti 56: djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, što čini 4,64% od ukupnog broja registrovanih poreskih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini.

"Nasuprot tome, analizirajući ovu oblast iz ugla prijavljenog prometa u PDV prijavama, utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nisko učešće u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57%. Takođe, stavljanjem u odnos broja registrovanih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobija se izrazito negativan koeficijent korelacije koji determiniše najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti", stoji u saopštenju.

Ističu da provedene analize, podaci trećih strana, istorijski podaci, saznanja iz eksternih izvora, kao i emprijska građa drugih poreskih administracija ukazuju na širok dijapazon mogućih poreskih prevara.

"Rizici koji se ističu u ovom području su: izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantno učešće gotovinskih tokova, manipulacije vezane za odbitak ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet akciznih proizvoda itd", navode iz UIO.

(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Kum

05.05.2019 12:50

Samo derite privatnike i kad neko napravi prekrsaj nema novcane kazne nego zatvor minimum tri godine a imovinu treba da se oduzme i dodijeli sirijcima jadnim koji nemaju nigdje nista.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

05.05.2019 13:53

eto srece da ti dodju u komsiluk ti tvoji sirijici

Name

Ре

05.05.2019 15:38

Разлог контроле фали пара , прикупљање пореза све мање а на буџету све више људи, а они који треба да пуне буџет одеше у бјели свјет, у Куљанима код БЛ 200 кућа празно , иаку су људи избјегли и ту се настанили , опет добровољно одеше само да би некако опстали.

Name

Darko

05.05.2019 13:42

Zašto se ovo radi s privatnicima u RS, kad na kraju sav novac završi u federaciji pa ih onda kao RS tuži itd, nikakvog to smisla nema

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2019 20:26

Mogao bi se ti prvo raspitati gdje novac ide pa onda komentarisi.

Name

Konobar

05.05.2019 13:54

Vi gledate samo sebe i svoj kes a kacete uci u analizu koliko konobari rade sati mjesecno,dali imaju redovno godisnji odmor i po zakonu,dali su mu placeni praznici i prekovremeni rad.Volio bi u Banjaluci videti konobara koji radi kod privatnika 180 sati i ima godisnji uredan da mu se neracuna subota i nedelja u dane godisnjeg a najveci godisnji odmor je 15 dan.E tu se kradu radna mesta.Udjite vi u tu analizu a kad to uradite kako treba ovo ce doci samo posebi onda ce manje muvati jer trebace para na racunu za dodatnu radnu snagu i samim tim morace prikazivati vece pazare.

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2019 15:51

Tu nije nadležna UIO već min. rada Vlade RS. Neka svako radi svoj posao

Name

BL

05.05.2019 15:55

Istina je sve, od rijeci do rijeci. A jos kad dodju one nesrece od inspekcije pa pocnu nas konobare ispitivati, kao da smo mi vlasnici a ne radnici. Uzas...

Name

Fikl

05.05.2019 15:34

Rastjerajte i ovo malo ljudi što rade.....

ODGOVORITE
Name

Capo

05.05.2019 21:37

Bilo bi dobro da SIPA ispita kriminal u UIO na svim nivoima, jer zaposleni u vrhh UIO sa političarima pokradoše najveći dio sredstava koja se prikupe. Najveći lopovi su upravo u UIO. Samo 2 milijarde su ukradene u vrijeme dok je na čelu UIO bio Čaušević, a ovi sada kradu tri puta više.

ODGOVORITE
Name

43y

05.05.2019 23:40

SVE UGOSTITELJSKE OBJEKTE I KOCKARNICE ZATVORIT UNISTISE MLADOST I RAZORISE PORODICE ZLO NAD ZLOM

ODGOVORITE