''Косово ће добити независност...''

- Шта је решење сада, осим што ће Косово и Метохија, не мојом вољом или што сам ја признао, добити независност и сувереност на цијелој територији. Па ћу да питам многе стручњаке који су протестовали “што сте то радили?” Како је могуће да нисте могли да сагледате реалност? Што сте ометали могућност да Србија извуче нешто за свој народ? – упитао је Вучић.

Србија 05.05.2019 | 13:53
''Косово ће добити независност...''
Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је данас да је “апсолутно лицемерје” то што сада они који су га “нападали због његовог плана за Косово и Метохију и одбацивали тај план” сада тврде да “нису ни знали за тај план”. 

– Што сте га онда нападали од првог момента. Па главу сте ми откинули, а нисте ни чули о чему се ради. Пошто не знате како да ме критикујете, онда сада када кажем да је пропао тај приједлог, кажете да нисте ништа ни чули о њему. Што сте га нападали и рушили све, а нисте ни хтјели да чујете – поручио је Вучић.

Он је подсјетио да су сви слојеви друштва били позвани на дијалог, да су многи говорили, од којих су неки хтјели подјелу, неки замрзнути конфликт, али опозиција, осим што је била против свега, ништа није рекла.

– Нису ни чули приједлог, а разапињали су ме на крст, нападали. То је нешто што је за мене потпуно нелогично. Суштина је да морамо да будемо озбиљни и одговорни – поручио је он.

Вучић је указао да су Албанци направили неколико битних грешака, али да и због њих не можемо рећи да ће народу бити боље.

– Не смијемо да правимо те грешке. Нисам смио и желио на било који начин да окренемо леђа Ангели Меркел и Емануелу Макрону послије изванредних сусрета са предсједником Кине Си Ђинпингом и Русије Владимиром Путином. Сувише смо мали да можемо тако да се понашамо. Ако сте неодговорни као они да мислите да можете да се силите, то је лош потез. Морамо као на ивици жице да водимо рачуна о својим интересима, али исто тако да будемо рационални и одговорни – објаснио је он.

Каже да га је зачудила одговорност коју је показао својом изјавом лидер ЛДП Чедомир Јовановић.

Истакао је да, као и када су у питању велики пројекти и инвеститори, неопходно је да се увијек понашате на одговоран начин и разумијете шта је интерес земље.

– То није посао само десетак људи, већ свих у земљи. Ту је Њемачка испред нас, као и многе протестантске земље централне и сјеверне Европе, јер код њих нема лаких рјешења и нећете никада увјерити бираче у лака рјешења. Они хоће да учествују у рјешењима – објаснио је он.

 Вучић је рекао да данас добро разумије да оно што је нудио није могло да прође због страховитог притиска неких земаља, њихових обавијештајних служби, које су покренуле све своје агентуре по разним земљама, како политичке, тако и медијске, да раде априори против таквих рјешења. 

Ухватили су, како је додао, и оне који се залажу за независност Косова у цјелини своје територије, па и велике патриоте који мисле да је Качаник српско мјесто, а сви су имали један једини задатак.

Ишли су огромном снагом да све то сруше, подвукао је он.

Вучић: Шта је рјешење сада?

– Шта је решење сада, осим што ће Косово и Метохија, не мојом вољом или што сам ја признао, добити независност и сувереност на цијелој територији. Па ћу да питам многе стручњаке који су протестовали “што сте то радили?” Како је могуће да нисте могли да сагледате реалност? Што сте ометали могућност да Србија извуче нешто за свој народ? – упитао је Вучић.

Рекао је да то не доноси њему никакву врсту моралног олакшања, и додао да се не осјећа добро, јер је сав свој политички живот посветио озбиљном рјешавању проблема.

– Као што смо 2014. ушли у економске реформе, и сада се нико више не плаши за нашу привреду. Има много сиромашних, али и они виде да све иде на боље. Богаташи се жале, али они то чине стално. Данас смо премрежили Србију аутопутевима, градимо пруге које су биле непостојеће. Ићи ћете 200 километара на час до Новог Сада. Биће брже него колима. То је нешто што су велике промјене – указао је он.

Најавио повећање плата

Најавио је да ће ове године услиједити најозбиљније повећање плата, најприје медицинским сестрама, како би се спријечио њихов одлазак у иностранство.

Даље ће се, како каже, повећавати плате љекарима, наставницима, али и војницима и полицајцима.

– Али то ћемо радити без угрожавања приватног сектора, на начин да он то може да прати. Нећемо да јавни сектор буде пожељнији од приватног. Хоћемо да приватник може да плати бар један евро више. Све остало би било разарање привреде, као што су они радили раније и довели нас до банкрота – објаснио је Вучић.

(Агенције)

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

Бања лука

05.05.2019 12:04

Колко ми је познато за улазак на Косово за градјене БиХ треба нека виза..неки документ посто БиХ није признала Косово...а и ови сто скупљају помоц за косово арлов и друзина тразе неко допустење од званицника косова да би усли и доњели ту помоц тј..ста је остало од те помоци јел мислим да се добро уграде од те помоци....тј..било нама драго или не реално они имају своју дрзаву..то је реалност....па и сам Вуциц или ти онај Дјуриц тразе дозволу пристине да додју на косово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даг

05.05.2019 12:23

Додик је први јос пре 2010. на РТСу рекао хајде да тразимо свој дио. Затим је ту идеју стидљиво изнио и Дациц. Вуцицу ти си за подјелу тек 2019. Мајсторе морао си бити видовитији много раније. Сад нема друге него остати при том да је КиМ Србија и никад их признати нецемо тако да ни неце никада добити тај легитимитет о којем ти прицас

Name

ре

05.05.2019 12:24

Косово Је заврсена прица хтели ми то или не , треба прогутати горку пилулу и заврсити ову агонију, сто пре то боље!!

Name

Марко

05.05.2019 13:00

Па Вучићу када кажеш да ће Косово добити независност бесмислено је да трошиш новац РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ на те силне преговоре по Бриселу и другим европским метрополама!

Name

Јаффа

05.05.2019 14:01

Српство и православље је зачето на КиМ...ако то дамо да се не зовемо Срби и да нисмо православци?

Name

ре

08.05.2019 10:53

Зашто Србија враћа кредите Косова?

Name

Драшко

08.05.2019 11:47

Ако је независно Косово, онда је неко у Србији луд, јер: 1. Враћа кредите за Косово; 2. Даје држављанство Албанцима са Косова, који онда иду радити у Њемачку на 3 мјесеца без визе; 3.Лијечи Албанце у здравственим иставновам Србије као своје грађане; 4. Признаје дипломе илегалних факултета са Косова; 5. Не уводи реципрочне мјере на таксе од 100%; 6. Трпи увреде сваки дан од убица и терориста. Додајмо још 1 милион евра за цркву у Паризу, а пензионери крепавају од глади и давање новца општинама у Српској а политичари Српске богатији од цијеле Србије.

Name

ЗНАЦИ

05.05.2019 12:08

Јевреји су 2000 година цекали своју дрзаву, Срби 400 год да се ослободе, и сада се насао Скендер Муслиу да одцјепи Космет и да га својим сиптарима. А, ако мислис да је разлог то сто си ти својом негативном селекцијом и системском идиотизацијом у Србији погасио народ исто као и твој сабрат Миралем Дудук у Српској - то је несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЗНАЦИ

08.05.2019 11:49

Драго ми је да има још паметних људи који могу написати овако добар коментар. Свака част.

Name

реално стање

05.05.2019 12:09

Доста је било филозофије предсједнице. Оно сто вриједи није прица него резултат! Ако имате проблем са опозицијом запитајте се ста сте сами пропустили у свом раду. Васа идеја о подјели Косова је била увод у предају истог, фатална греска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

05.05.2019 12:53

Бас тако, иста политика овде код нас и у Србији је да све своје греске свале на опозицију.

Name

Рамбо

06.05.2019 10:26

Ма каква подјела Косова? То никада и није био план него, да се мијења прешевска долина за сјевер Косова. Само идиот може пристати на такву солуцију, а сада прдека о томе како је постојао план.. Који план? Када га је представио јавности? Што је превише је превише па макар и од Вучића. Сваки дан само кука, чисти дефетизам, све ми иде на повраћање.

Name

Даре

05.05.2019 12:10

То се зна годинама. Само сто подгријава ситуацију опстанка на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суза

05.05.2019 12:13

Реално, сви знамо да це то тако бити вец преко 10 година, не знам како је народ овако глуп па мисле да це се несто спасити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово се несмије никада предати окупатору

05.05.2019 12:53

Доста демагогије и манипулације. Нwма признања од стране Србије никада и то је то. Такво признање би било ријесење на веома кратак пwриод и опет исто.

Name

ре

05.05.2019 13:04

Тачно. Жао ми је једино људи који живе тамо јер знам шта значи напустити свој родни крај (Сарајево).

Name

Смјесно

05.05.2019 12:13

Вец се неколико дана послије Самита у Берлину пере по медијима како је независност Косова готова ствар, али како је он много учинио али му крива претходна гарнитура. Вуциц је и досао на власт у пакту са Западом, а циљ је био независност Косова. Засто се једностацно не повуце из преговора и казе док се не испуни обецање о формирању ЗСО нема Самита и састанака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За наивне

05.05.2019 13:32

Све осмисљено.

Name

пирмо

05.05.2019 12:14

Ето сад су сви криви осим тебе а нико није знао план осим тебе.??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОКСИМ

05.05.2019 12:14

Сам преговора, никога ништа није питао, пријатељи му били сви из ЕУ, сад када је све пропало сви кривци, једино он безгрешан. Да ли, заиста, мисли да су Срби ретардиран народ и да све приче пролазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

05.05.2019 12:17

Да ли ти је сада јасно да имас два рјесења: или признај косово или изведи војску на границу докле мислис да је твоје!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луминара

05.05.2019 20:56

Опција 2 се призељкује, али да ли је то ријесење? Бојим се да бисмо опет добили по усима и то бас....

Name

Никифоровиц

05.05.2019 12:17

Коначно и признање од Србије.Сви су знали,али нико није имао петљу да каже да је Косово независно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

05.05.2019 12:18

Је ли ко јавио Додику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

05.05.2019 12:18

Шта овај човјек прича, кога оптужује и коме се за "издају КиМ" обраћа? Он је годинама власт, апсолутна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луминара

05.05.2019 20:58

Јесте тацно, али сто се тице Косова нема никакве везе, исто је све данас као и кад је преузео власт. То треба признати, Борис Тадиц и Вук Јеремиц су усмјерили политику Србије према Косову.....

Name

Харе

05.05.2019 12:20

Исто це Додик по питању НАТО да урафи зиви били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

05.05.2019 12:24

Само ти знас ста је био твој план за КИМ. Успут само ти немој признати ту независност остало ниста не брини , буди одговоран вриједан и марљив воли то Ангела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ико

05.05.2019 12:32

То је питање које се не рјешава преко ноћи, нити треба да га ријеши Александар Вучић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.5.5.2019

05.05.2019 12:39

г Вучићу није то твоја дедовина пада признаш Косово.Референдум омогућити грађанима Србије ,па они својом вољом нека одлуче.Резолуција 1244 каже даје Косово саставни део Србије.Имате право полиција и војска дасе врате на Косово,А војска да иде на границу са,Албанијом.Није вама нико крив што нисте притисак вршили на прговараче ЕУ ,даби по резолуцији 1244 вратили део војске и полиције у покраину.г Вучићу неиграј те се ватром,јер ако шиптарсу багру признаш као државу,дигни руке од Косова.Ако не признаш кад тад се враћамо наше српско косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Недјо

07.05.2019 15:42

Недјо у праву си 113%,а Бога ти јел' ко јавио Додику ста овај Вуциц ради?

Name

ре недо

07.05.2019 21:16

Недо, соколе, хоцес ли ти први као војник на границу са Албанијом? Посто сви знамо да нецес - не сери зив био!

Name

КОНАЧНО, ПРИЗНАО ЈЕ

05.05.2019 12:44

ДА ПРИЗНАЈЕ КОСОВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.5.5.2019

05.05.2019 15:46

Кад на врби роди грожђе.

Name

Ђорђе

05.05.2019 12:46

Интересантно је како наше власти увјек помажу друге државе и народе, а газе и уништавају нашу државу и народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психопата.

05.05.2019 13:00

Откад је овај дошао на власт, у СКУПШТИНИ СРБИЈЕ се никада није расправљало о Косову и Метохији. Никада. Да ли то може бити игдје у свијету? Да ти сам нешто планираш, а не питаш Скупштину ништа, која је изнад сваког појединца и изнад сваке институције?! Халоо.. А жашто? Па зато што су ти тако ментори рекли, исти они који су Додика на тенковима довели на власт. Исти. Јер у Скупштини би се можда нешто и одлучило, да се ради овако, или онако... Али не може један човјек да буде паметнији од цијеле Скупштине. Хеј психопато један!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

06.05.2019 07:22

Бас тако....

Name

Неђо.5.5.2019

05.05.2019 13:06

Неиграј се са ватро и признањем,расписати референдум,нека народ одлучи о косову,а не Вучић и остали политичари.Нека добро размисли каке су последице после подписа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.05.2019 21:18

хехехе сада би ти као референдум у србији, који би одлуцивао о косову, једној де фацто медјународно признатој дрзави. Док си сигурно меду првима, који тврде да би РС, која је само један ентитет, својим референдумом могла доци до осамостаљења... а јунаце?

Name

Звезда Звездана

05.05.2019 13:12

Само смо видјели сиптарске захтјеве око којих се мозе преговарати,али српске нисмо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алал вера

05.05.2019 13:13

Велемајстор демагогије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Мд

06.05.2019 07:21

Чуј велемајстор??Хахаха...

Name

Логика

05.05.2019 13:32

Па Меркелова га је и поставила да између исталог призна Косово као независну државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

05.05.2019 13:32

Па Меркелова га је и поставила да између исталог призна Косово као независну државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.05.2019 13:58

...али мало морген. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

срецко

05.05.2019 14:07

Кад си први пут освојил изборе био си код меркелове када тадиц није хтио потписати предају косова ти и николиц сте тада пристали а сада кад си у проблему сви други су криви само ти си свети, потписи вец једном и цути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спартан

05.05.2019 14:08

Сто лазес српски народ, олосу један ?! Доведен си на власт од стране британаца и нијемаца да формално-правно потписес стварање републике Косово, односно Велике Албаније за пар година, а која це настати уједињењем Косова и Албаније ! Зато је створен СНС и ти и Тома-диплома ! У историји цете остати уписани златним словима као највеци издајници, и највеци сљам Српског народа који су потписали папир којим је предато 15% Српске земље сиптарима ! издаја има своје име и она се зове СНС, Аљек Муслију и Тома Диплома !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј

05.05.2019 14:52

Други политике су довеле и направиле то сто је сада цовјек ради ста може а косово је и тако само терет Србији спашава ста се спасит може. Све разумно ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срецко

05.05.2019 15:52

Јадно је оно ста он спасава када је досао на власт снизио је радницима плате и након пет година вратио на исто хвалеци се како је подуплао плате а ствари је радницима украо десет година и сваки његов дан је предизборна кампања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

05.05.2019 17:36

ЉУДИ, ОВАЈ ЧОВЈЕК ЈЕ ЛУД КАДА КАЖЕ ДА ЋЕ КОСОВО ДОБИТИ НЕЗАВИСНОДТ. ПА ОН ЈЕ СВЕ ДОГОВОРИО СА ГАДОВИМА НА КОСОВУ И У ЕУ. СРАМОТА ДА ОН ОВАКО ГОВОРИ. ФУЈ, ФУЈ, ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2019 07:19

А ти и незнас гдјесе Косово налази. Јел ти на мјесецу зивис??

Name

Пази ста радис !

06.05.2019 06:27

Помисли на Лазареву клетву ! Бог са неба свима суди. Свима ! Косово је СРБИЈА ! Бозе помози !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никифоровиц

07.05.2019 18:28

Сад си се сјетио Бога.Касно бре,касно.

Name

Нека

06.05.2019 06:37

Меркел да Берлин Турцима и Арапима !!! Лако је тудје дават, дај своју територију ако волис Ислам. "Бог све види"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах ста даље...

06.05.2019 07:20

Никога не треба по мени осудјивати овдје,није за ово крив ни претходни,ни садасњи предсједник да се разумемо!Криви смо сами,продавале су се куце за велике цифре,наравно то је неко коростио...Тито је омогогуцио све ово,тј.долазак Албанаца на Косово,проблеми се гомилали,нитко није се озбиљно суоцавао ни размисљао о свему деценијама...и сада су сатерани у цосак!Није лако то урадити и признати то,ја не бих смела искрено.Посебан респект и цаст Монаству и Манастирима сиром КиМ.То требају сви да додју и да осете те светиње,и да се запитају ста даље!Испитајмо и преиспитајмо сви своју савест!

Name

План?????

06.05.2019 10:30

Па тај Вучић не зна шта више говори. У праву су они који кажу, да никакав план за разграничење није ни постојао. Какав план?? Да се Косову прикључи прешевска долина, а Србија да добије онај мали сјеверрни дио Косова?? Па јели он нормалан. Ајд, када би Србија добила сјевер Косова плус све српске светиње (манастире) онда ОК, а овако.. Само лупета а ништа није било у јавности шат уопште мисли са тим к.. разграничењем.

ОДГОВОРИТЕ