Желе лично да се укључе у дијалог

Најмоћнији европски двојац је, како каже саговорник Блица упућен у дешавања, у неформалном дијелу сусрета регионалних лидера одржаног 29. априла у Берлину повео причу о наставку дијалога Београда и Приштине.

Свијет 05.05.2019 | 11:37
Желе лично да се укључе у дијалог
– Спомињала се и могућност да се таксе које су уведене на српску робу суспендују на шест или четири мјесеца, а Меркелова и Макрон нудили су да у том случају лично уђу у дијалог између Београда и Приштине. Као што се може видјети из даљег развоја договора, понуда није прихваћена – додао је, међутим, тај извор Блица из дипломатских кругова. 

Како се наводи, поставља се и питање како би улазак ове двије стране утицао на положај Србије у дијалогу, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић је опрезан у оцјени.

– Мој став је да у разговоре може да се укључи свако ко има начина да утиче на то да Приштина повуче таксе, што би онда довело до покретања дијалога – рекао је Дачић.

Ускоро це проћи и шест мјесеци од како је Приштина увела таксе на робу из Србије, а министарка у Влади Србије задужена за преговоре са ЕУ Јадранка Јоскимовић каже да би Меркелова и Макрон капацитет ускоро морали да покажу на првом тесту – да убиједе Приштину да повуче једностране тарифе које су онемогућиле дијалог.

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Оладите

05.05.2019 09:41

уцјењиваци и једни и други и ето компромиса самог од себе.Не мозес некога уцјењивати а да не будес уцјењен

ОДГОВОРИТЕ
Name

па да

05.05.2019 09:46

Па то и јесте убудјали производ запада. Ваљда знају ста се са истим цини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

05.05.2019 10:52

Куд се вас двоје гурате? Нобел за "мир" је резервисан за Вучића и вас двоје сте изгубили све шансе. Једина је могућност да вам се Вучићи смилује и да "нобела" добијете колективно сви ви са фотографије , слику вам вашу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

05.05.2019 12:08

Само Америке се Шиптарија боји . Америка да уђе директно у договор и Србији одговара а Шиптарима не , њима одговара да се не преговара уопште и да је то то . Да Србија нема шта да тражи на Косову нико неби ништа ни разговарао са Србијом. Значи Србија је добитник само је питање колико, зато се Шиптарима и не преговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

05.05.2019 12:34

Србија треба да инсистира на томе да се дијалог врати у институције УН. Ту ће наћи далеко више савезника и разумевања за своје ставове. Уколико ЕУ због тога суспендује приступ Србији, љубазно им се захвалити и окренути се другим савезима и другим тржиштима.

ОДГОВОРИТЕ