Žele lično da se uključe u dijalog

Najmoćniji evropski dvojac je, kako kaže sagovornik Blica upućen u dešavanja, u neformalnom dijelu susreta regionalnih lidera održanog 29. aprila u Berlinu poveo priču o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Svijet 05.05.2019 | 11:37
Žele lično da se uključe u dijalog
– Spominjala se i mogućnost da se takse koje su uvedene na srpsku robu suspenduju na šest ili četiri mjeseca, a Merkelova i Makron nudili su da u tom slučaju lično uđu u dijalog između Beograda i Prištine. Kao što se može vidjeti iz daljeg razvoja dogovora, ponuda nije prihvaćena – dodao je, međutim, taj izvor Blica iz diplomatskih krugova. 

Kako se navodi, postavlja se i pitanje kako bi ulazak ove dvije strane uticao na položaj Srbije u dijalogu, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić je oprezan u ocjeni.

– Moj stav je da u razgovore može da se uključi svako ko ima načina da utiče na to da Priština povuče takse, što bi onda dovelo do pokretanja dijaloga – rekao je Dačić.

Uskoro ce proći i šest mjeseci od kako je Priština uvela takse na robu iz Srbije, a ministarka u Vladi Srbije zadužena za pregovore sa EU Jadranka Joskimović kaže da bi Merkelova i Makron kapacitet uskoro morali da pokažu na prvom testu – da ubijede Prištinu da povuče jednostrane tarife koje su onemogućile dijalog.

(Blic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Oladite

05.05.2019 09:41

ucjenjivaci i jedni i drugi i eto kompromisa samog od sebe.Ne mozes nekoga ucjenjivati a da ne budes ucjenjen

ODGOVORITE
Name

pa da

05.05.2019 09:46

Pa to i jeste ubudjali proizvod zapada. Valjda znaju sta se sa istim cini.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

05.05.2019 10:52

Куд се вас двоје гурате? Нобел за "мир" је резервисан за Вучића и вас двоје сте изгубили све шансе. Једина је могућност да вам се Вучићи смилује и да "нобела" добијете колективно сви ви са фотографије , слику вам вашу ...

ODGOVORITE
Name

@Роки

05.05.2019 12:08

Само Америке се Шиптарија боји . Америка да уђе директно у договор и Србији одговара а Шиптарима не , њима одговара да се не преговара уопште и да је то то . Да Србија нема шта да тражи на Косову нико неби ништа ни разговарао са Србијом. Значи Србија је добитник само је питање колико, зато се Шиптарима и не преговара.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

05.05.2019 12:34

Srbija treba da insistira na tome da se dijalog vrati u institucije UN. Tu će naći daleko više saveznika i razumevanja za svoje stavove. Ukoliko EU zbog toga suspenduje pristup Srbiji, ljubazno im se zahvaliti i okrenuti se drugim savezima i drugim tržištima.

ODGOVORITE