Новаче, вријеме је за успон!

Још 23 дана до Ролан Гароса! Новаче, време је за успон: Још 23 дана до Ролан Гароса!

Тенис 04.05.2019 | 19:00
Новаче, вријеме је за успон!
Мадрид, Рим, па Париз!

До почетка Ролан Гароса остало је још 23 дана или, прерачунато у турнире, још два мастерса.

Први ће наредне недеље бити одржан у престоници Шпаније, потом ће се од 15. до 21. маја подићи прашина у главном граду Италије, након чега ће сезона на шљаци доживети кулминацију у највећем граду Француске од 26. маја до 9. јуна.

Без обзира на то што је 16. грен слем титула, а друга у Паризу, основни и најважнији циљ који је Новак Ђоковић поставио јутро после освајања Аустралијан опена у јануару, резултати које ће забележити на четвртом и петом мастерсу ове сезоне никако неће бити неважни.

Не због ранг листе, на којој је српски ас убедљиво први са 3.395 бодова предности над "краљем шљаке" и вечитим ривалом, Рафаелом Надалом, већ због неубедљивих игара и просечних резултата које је бележио у међувремену на мастерсима у Индијан Велсу, Мајамију и Монте Карлу на којима је забележио само пет победа уз три пораза од Филипа Колшрајбера, Роберта Баутисте Ахута и Данила Медведева.

Турнир у Мадриду прилика је да Ђоковић, баш као што се догодило и прошле године по обнављању сарадње са Марјаном Вајдом, започне успон према форми уз коју је потом приредио једну од највећих доминација у историји тениса освајањем Вимблдона и УС опена уз скок са 22. на прво место за само пет месеци.

Потенцијална четвртфинала:

Ђоковић - Дел Потро

Тим - Федерер

Зверев - Циципас

Надал - Нишикори

Новак ће на "Каха махики" бранити само 45 бодова за пораз у другом колу од Кајла Едмунда (3:6, 6:2, 3:6), на "Форо италику" имаће обавезу од 360 поена за полуфинале у ком га је зауставио Надал (6:7, 3:6), а 360 бодова браниће и на најпрестижнијем турниру на шљаци, Ролан Гаросу, са ког га је елиминисао Марко Чекинато у четвртфиналу (3:6, 6:7, 6:1, 6:7).

Пред 31-годишњим српским асом је 3.235 бодова до почетка сезоне на трави, од када ће најбољи спортиста света у избору "Лауреус" углавном бранити поене до краја сезоне.

Жреб за Мастерс у Мадриду није му био наклоњен, јер ће као први носилац већ у другом колу играти са победником дуела Григор Димитров - квалификант. Новак има позитиван скор са Бугарином, али и непријатно сећање на понашање мадридске публике током њиховог дуела осмине финала из 2013. године.

Ђоковић је Мадрид освајао 2011. победом над Надалом (7:5, 6:4) и 2016. када је савладао Ендија Мареја (6:2, 3:6, 6:3), а ове сезоне могао би већ у трећој рунди да се састане са Жо-Вилфредом Цонгом, Жеремијем Шардијем, Дијегом Шварцманом и великим дужником, италијанским "шљакером" Чекинатом.

Петоструки освајач турнира који је у власништву румунског милијардера Јана Циријака, Надал, налази се у доњој половини жреба и још један "класик" са Србином неће бити могућ пре финала, али би у четвртфиналу Ноле могао да одмери снаге са старим ривалом и великим пријатељем, Хуаном Мартином Дел Потром.

Мадрид је вероватно најважнији турнир за Душана Лајовића овог пролећа утолико што је пред њим одбрана четвртфинала из прошле сезоне, а то на мастерсима износи 180 бодова. Наш тенисер тада је кроз квалификације стигао међу осам најбољих остављајући иза себе Карена Хачанова, Ришара Гаскеа и Дел Потра, све док пораза од Кевина Андерсона у три сета (6:7, 6:3, 3:6). Жреб је хтео да Дуци већ на старту одмери снаге са земљаком и колегом из репрезентације, Ласлом Ђереом. Бољи из тог меча састаће се са Дел Потром, потом можда и Ђоковићем.

После тога, у полуфиналу, противник би могао да му буде још један архи-ривал, Роџер Федерер, као и прошлогодишњи финалиста Доминик Тим који је на том путу зауставио Надала у четвртфиналу.

У горњој половини жреба је и Едмунд, који је непријатно изненадио Ђоковића пре годину дана, као и Ник Кирјос са којим српски ас има "нерашчишћене рачуне" још од пролећа 2017. и оних пораза у Акапулку и Индијан Велсу.

Актуелни шампион Александер Зверев налази се у Надаловој половини жреба.

Наградни фонд турнира, за који Циријак тврди да донесе 200 милиона евра профита граду Мадриду, прошле сезоне износио је 6,4 милиона евра. Од 2009. игра се на шљаци, коју је екстравагантни румунски бизнисмен 2012. године обојио у јарко плаво и наљутио највеће звезде мушког тениса, под чијим притиском је већ наредне сезоне враћена стандардна наранџаста подлога.

Поред две титуле у Мадриду, Новак има и четири освојене у Риму (2008, 2011, 2014, 2015). Ролан Гарос освајао је једном, 2016. године.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар