Novače, vrijeme je za uspon!

Još 23 dana do Rolan Garosa! Novače, vreme je za uspon: Još 23 dana do Rolan Garosa!

Tenis 04.05.2019 | 19:00
Novače, vrijeme je za uspon!
Madrid, Rim, pa Pariz!

Do početka Rolan Garosa ostalo je još 23 dana ili, preračunato u turnire, još dva mastersa.

Prvi će naredne nedelje biti održan u prestonici Španije, potom će se od 15. do 21. maja podići prašina u glavnom gradu Italije, nakon čega će sezona na šljaci doživeti kulminaciju u najvećem gradu Francuske od 26. maja do 9. juna.

Bez obzira na to što je 16. gren slem titula, a druga u Parizu, osnovni i najvažniji cilj koji je Novak Đoković postavio jutro posle osvajanja Australijan opena u januaru, rezultati koje će zabeležiti na četvrtom i petom mastersu ove sezone nikako neće biti nevažni.

Ne zbog rang liste, na kojoj je srpski as ubedljivo prvi sa 3.395 bodova prednosti nad "kraljem šljake" i večitim rivalom, Rafaelom Nadalom, već zbog neubedljivih igara i prosečnih rezultata koje je beležio u međuvremenu na mastersima u Indijan Velsu, Majamiju i Monte Karlu na kojima je zabeležio samo pet pobeda uz tri poraza od Filipa Kolšrajbera, Roberta Bautiste Ahuta i Danila Medvedeva.

Turnir u Madridu prilika je da Đoković, baš kao što se dogodilo i prošle godine po obnavljanju saradnje sa Marjanom Vajdom, započne uspon prema formi uz koju je potom priredio jednu od najvećih dominacija u istoriji tenisa osvajanjem Vimbldona i US opena uz skok sa 22. na prvo mesto za samo pet meseci.

Potencijalna četvrtfinala:

Đoković - Del Potro

Tim - Federer

Zverev - Cicipas

Nadal - Nišikori

Novak će na "Kaha mahiki" braniti samo 45 bodova za poraz u drugom kolu od Kajla Edmunda (3:6, 6:2, 3:6), na "Foro italiku" imaće obavezu od 360 poena za polufinale u kom ga je zaustavio Nadal (6:7, 3:6), a 360 bodova braniće i na najprestižnijem turniru na šljaci, Rolan Garosu, sa kog ga je eliminisao Marko Čekinato u četvrtfinalu (3:6, 6:7, 6:1, 6:7).

Pred 31-godišnjim srpskim asom je 3.235 bodova do početka sezone na travi, od kada će najbolji sportista sveta u izboru "Laureus" uglavnom braniti poene do kraja sezone.

Žreb za Masters u Madridu nije mu bio naklonjen, jer će kao prvi nosilac već u drugom kolu igrati sa pobednikom duela Grigor Dimitrov - kvalifikant. Novak ima pozitivan skor sa Bugarinom, ali i neprijatno sećanje na ponašanje madridske publike tokom njihovog duela osmine finala iz 2013. godine.

Đoković je Madrid osvajao 2011. pobedom nad Nadalom (7:5, 6:4) i 2016. kada je savladao Endija Mareja (6:2, 3:6, 6:3), a ove sezone mogao bi već u trećoj rundi da se sastane sa Žo-Vilfredom Congom, Žeremijem Šardijem, Dijegom Švarcmanom i velikim dužnikom, italijanskim "šljakerom" Čekinatom.

Petostruki osvajač turnira koji je u vlasništvu rumunskog milijardera Jana Cirijaka, Nadal, nalazi se u donjoj polovini žreba i još jedan "klasik" sa Srbinom neće biti moguć pre finala, ali bi u četvrtfinalu Nole mogao da odmeri snage sa starim rivalom i velikim prijateljem, Huanom Martinom Del Potrom.

Madrid je verovatno najvažniji turnir za Dušana Lajovića ovog proleća utoliko što je pred njim odbrana četvrtfinala iz prošle sezone, a to na mastersima iznosi 180 bodova. Naš teniser tada je kroz kvalifikacije stigao među osam najboljih ostavljajući iza sebe Karena Hačanova, Rišara Gaskea i Del Potra, sve dok poraza od Kevina Andersona u tri seta (6:7, 6:3, 3:6). Žreb je hteo da Duci već na startu odmeri snage sa zemljakom i kolegom iz reprezentacije, Laslom Đereom. Bolji iz tog meča sastaće se sa Del Potrom, potom možda i Đokovićem.

Posle toga, u polufinalu, protivnik bi mogao da mu bude još jedan arhi-rival, Rodžer Federer, kao i prošlogodišnji finalista Dominik Tim koji je na tom putu zaustavio Nadala u četvrtfinalu.

U gornjoj polovini žreba je i Edmund, koji je neprijatno iznenadio Đokovića pre godinu dana, kao i Nik Kirjos sa kojim srpski as ima "neraščišćene račune" još od proleća 2017. i onih poraza u Akapulku i Indijan Velsu.

Aktuelni šampion Aleksander Zverev nalazi se u Nadalovoj polovini žreba.

Nagradni fond turnira, za koji Cirijak tvrdi da donese 200 miliona evra profita gradu Madridu, prošle sezone iznosio je 6,4 miliona evra. Od 2009. igra se na šljaci, koju je ekstravagantni rumunski biznismen 2012. godine obojio u jarko plavo i naljutio najveće zvezde muškog tenisa, pod čijim pritiskom je već naredne sezone vraćena standardna narandžasta podloga.

Pored dve titule u Madridu, Novak ima i četiri osvojene u Rimu (2008, 2011, 2014, 2015). Rolan Garos osvajao je jednom, 2016. godine.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar