Памтиће се! Четири продужетка, Јокићевих 65 минута!

Трипл-дабл и промашено бацање које није смело да се деси! Умор коштао српског центра у завршници исцрпљујућег гостовања у Портланду – 137:140! Денвер пао у ЧЕТВРТОМ продужетку, Јокић играо 65 минута! Никола Јокић постао је први центар у историји НБА лиге са 60 и више минута на терену, уз још један трипл-дабл, али је промашио пресудан пенал на крају четвртог продужетка.

Кошарка 04.05.2019 | 13:15
Памтиће се! Четири продужетка, Јокићевих 65 минута!
Драма у Орегону трајала је скоро четири сата!

Кошаркаши Портланда и Денвера почели су трећу утакмицу полуфинала Запада јутрос у 4.30 по нашем времену и завршили је у 8.19, после четири продужетка, "милион" изједначења и неколико пропуштених шанси за победу и једних и других.

На крају, у 68. минуту беспоштедне борбе, пресудила је тројка Роднија Худа и потом промашен пенал Николе Јокића, првог кошаркаша од 210 центиметара и преко тога који је провео на терену више од сат времена - у једној утакмици.

Заправо, наш мајстор кошарке није играо само ТРИ минута и то је на крају коштало Нагетсе "брејка". 

На "минус дваи свега 5,6 секунди до истека четвртог продужетка, Ал-Фарук Амину послао је Јокића на линију пенала, а српски центар у 65. минуту на паркету промашио прво, погодио друго слободно бацање и потом одгледао како Сет Кари на другој страни "ставља тачку на и" за вођство Блејзерса од 2:1.

Коначан резултат гласио је - 140:137, 129:129, 118:118, 109:109, 102:102 (23:17, 25:30, 33:29, 21:26).

"Немам појма шта се догодило у првом полувремену, у другом полувремену и у прва три продужетка", рекао је после утакмице тренер Блејзерса, Тери Стотс.

Он је у последњих пет минута игре пронашао на крају клупе леворуког Худа, човека који је одгледао комплетну завршницу из првог реда, а онда закорачио на паркет у четвртом продужетку, погодио два шута са полудистанце и, за крај, тројком казнио сваку погрешну одлуку Мајкла Малоуна и сваки неубачен "пресудан" шут Денвера до тада.

А, било их је...

Најмање што је Малоун могао да уради као најслабији појединац у екипи Денвера било је - извињење Јокићу.

Четврти меч серије требало би да почне на истом месту већ за 40 и по сати од последње сирене ове суботе ујутру, у понедељак у 1.00, али су поједини амерички новинари већ најавили да ће НБА одложити тај сусрет најмање за један дан и тако помоћи тренерима Терију Стотсу и Мајклу Малоуну у покушајима да опораве играче после ове антологијске утакмице.

Јокић се тешко кретао још од краја четврте четвртине, али је настављао да понавља Малоуну да није уморан до краја сусрета у ком је постигао 33 поена, покупио 18 скокова и поделио 14 асистенција уз неколико веома интелигентних и неочекиваних потеза у додатних 20 минута (!?) игре.

Још у трећем продужетку, који у НБА плеј-офу није виђен од 1953. године, Србин је постао први "тешкаш" у историји са 60 проведених минута на паркету. До данас, само је једном играо 45 минута.

При резултату 135:136, Си-Џеј Мекалум промашио је шут преко двојице, лопта му се вратила у руке, након чега је најбољи играч Портланда на утакмици одиграо "напоље" за Худа, а овај "хладан као шприцер" сачекао да Вил Бартон "пролети" у празно и погодио трећи УЗАСТОПНИ шут у четвртом продужетку након што је са клупе одгледао претходна три.

После тајм-аута, Јокић је тражио изолацију са Ал-Фаруком Аминуом, "четворка" Блејзерса направила је фаул и послала нашег аса на линију пенала, одакле је Јокић попустио под умором и притиском, промашио прво и погодио друго слободно бацање за 138:137.

Без права на још један тајм-аут, Нагетси су морали прво да уђу у бонус, па пошаљу Сета Карија на линију пенала на свега 2,8 секунди до истека 68. минута игре одакле брат Стефена Карија није промашио па је гостима остао немогућ покушај паса преко целог терена...

Поенима маестралног Милсапа, прво левом из улаза (уз недосуђен фаул), потом десном са полудистанце из окрета, Нагетси су на 32 секунде пре краја трећег продужетка повели 125:129, али им ни то није било довољно за победу. После Стотсовог тајм-аута, Лиларду је било потребно само четири секунде да претрчи Торија Крејга и положи за "минус 2", а потом прихвати промену одлуке судијског тима и погоди "флоутер" за још један продужетак.

Између два Лилардова коша, Мареј је покушавао да потроши време дриблингом крај аут линије на средини терена, Мекалум успео "са леђа" да му избије лопту, а публика из првих редова убедила арбитре да имају због чега да прегледају снимак и преиначе првобитну одлуку - аут за Денвер.

Заиста, испоставило се да је Мареј последњи играо лоптом, што је Лилард казнио у препознатљивом маниру.



Утакмица за памћење. Није за титулу, није за финале, али јесте за анале. Славио је Портланд, међутим, свака част и Трејлблејзерсима и Денверу, јер трећи дуел полуфиналне серије Западне конференције по свему одудара од шаблона НБА лиге. На крају ће се памтити да је домаћи тим триумфовао 140:137 и валиоризовао предност стечену пре неколико дана у Колораду, те сад води 2:1.

Дуел улази у алмахане по томе што је тек други у историји доигравања, од 1953, у коме су вђена чак четири продужетка. Народски речено, кошаркаши су балдисали на паркету „Мода центра“, али је бар публика широм света уживала. Имала је шта и да види. Чак шесторица играча провела су на паркету више од 50 минута, а међу њима је био и наш Никола Јокић, који је играо тачно 65 (више од њега у историји лиге на једном мечу провели само Деле Алис 1952/52 и Хавијер Мекданијел 1989). У таквим околностима, разумљиво, понестало му је снаге, па је у продужецима био скоро неприметан, машио шутеве које обично погађа, између осталог реализовао само једно од два слободна бацања у ситуацији кад је Портланд водио два разлике, пропустио шансу да одведе меч и у пети проџетак и на крају испао трагичар.

Поготово ако се зна да је имао двапут шансу да пуцњима са дистанце реши утакмицу. У другом и у трећем продужетку. Оба пута је био непрецизан. Но, све што је радио пре тога било је фантастично. Никола је утакмицу завршио трипл-дабл учинком од  33 поена (шут из игре 13 од 25, тројке четири од седам), 18 скокова и 14 асистенција, а забележио је и осам изгубљених лопти, што на први поглед делује превише, али кад се има у виду да је одиграо практично скоро шест четвртина грешке су занемарљиве. Проблем је у томе што су испољене у одлучујућим тренуцима и што свет памти победнике, па гостима није вредело ни сјајно издање Џамала Марија (34 поена, девет скокова).

А Портланд је до славља предводио Си Џеј Меколум - такође више од 60 минута на паркету – пошто је убацио 41 поен, с тим да је „силовао лопту“ (шут из игре 16 од 39), док је прави јунак бвио Родни Худ, јер је преузео одговорност кад је било најпотребније и убацио седам од последњих девет поена домаћина.

Наредни меч на програму је на истом месту за два дана.



Полуфинала конференција:

петак на суботу

(4) Бостон - (1) Милвоки 116:123, у серији 1:2

(3) Портланд - (2) Денвер 140:137, у серији 2:1

субота на недељу

(4) Хјустон - (1) Голден Стејт 2.30, у серији 0:2

недеља/недеља на понедељак

(3) Филаделфија - (2) Торонто 21.30, у серији 2:1

(3) Портланд - (2) Денвер 1.00, у серији 2:1

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар