Pamtiće se! Četiri produžetka, Jokićevih 65 minuta!

Tripl-dabl i promašeno bacanje koje nije smelo da se desi! Umor koštao srpskog centra u završnici iscrpljujućeg gostovanja u Portlandu – 137:140! Denver pao u ČETVRTOM produžetku, Jokić igrao 65 minuta! Nikola Jokić postao je prvi centar u istoriji NBA lige sa 60 i više minuta na terenu, uz još jedan tripl-dabl, ali je promašio presudan penal na kraju četvrtog produžetka.

Košarka 04.05.2019 | 13:15
Pamtiće se! Četiri produžetka, Jokićevih 65 minuta!
Drama u Oregonu trajala je skoro četiri sata!

Košarkaši Portlanda i Denvera počeli su treću utakmicu polufinala Zapada jutros u 4.30 po našem vremenu i završili je u 8.19, posle četiri produžetka, "milion" izjednačenja i nekoliko propuštenih šansi za pobedu i jednih i drugih.

Na kraju, u 68. minutu bespoštedne borbe, presudila je trojka Rodnija Huda i potom promašen penal Nikole Jokića, prvog košarkaša od 210 centimetara i preko toga koji je proveo na terenu više od sat vremena - u jednoj utakmici.

Zapravo, naš majstor košarke nije igrao samo TRI minuta i to je na kraju koštalo Nagetse "brejka". 

Na "minus dvai svega 5,6 sekundi do isteka četvrtog produžetka, Al-Faruk Aminu poslao je Jokića na liniju penala, a srpski centar u 65. minutu na parketu promašio prvo, pogodio drugo slobodno bacanje i potom odgledao kako Set Kari na drugoj strani "stavlja tačku na i" za vođstvo Blejzersa od 2:1.

Konačan rezultat glasio je - 140:137, 129:129, 118:118, 109:109, 102:102 (23:17, 25:30, 33:29, 21:26).

"Nemam pojma šta se dogodilo u prvom poluvremenu, u drugom poluvremenu i u prva tri produžetka", rekao je posle utakmice trener Blejzersa, Teri Stots.

On je u poslednjih pet minuta igre pronašao na kraju klupe levorukog Huda, čoveka koji je odgledao kompletnu završnicu iz prvog reda, a onda zakoračio na parket u četvrtom produžetku, pogodio dva šuta sa poludistance i, za kraj, trojkom kaznio svaku pogrešnu odluku Majkla Malouna i svaki neubačen "presudan" šut Denvera do tada.

A, bilo ih je...

Najmanje što je Maloun mogao da uradi kao najslabiji pojedinac u ekipi Denvera bilo je - izvinjenje Jokiću.

Četvrti meč serije trebalo bi da počne na istom mestu već za 40 i po sati od poslednje sirene ove subote ujutru, u ponedeljak u 1.00, ali su pojedini američki novinari već najavili da će NBA odložiti taj susret najmanje za jedan dan i tako pomoći trenerima Teriju Stotsu i Majklu Malounu u pokušajima da oporave igrače posle ove antologijske utakmice.

Jokić se teško kretao još od kraja četvrte četvrtine, ali je nastavljao da ponavlja Malounu da nije umoran do kraja susreta u kom je postigao 33 poena, pokupio 18 skokova i podelio 14 asistencija uz nekoliko veoma inteligentnih i neočekivanih poteza u dodatnih 20 minuta (!?) igre.

Još u trećem produžetku, koji u NBA plej-ofu nije viđen od 1953. godine, Srbin je postao prvi "teškaš" u istoriji sa 60 provedenih minuta na parketu. Do danas, samo je jednom igrao 45 minuta.

Pri rezultatu 135:136, Si-Džej Mekalum promašio je šut preko dvojice, lopta mu se vratila u ruke, nakon čega je najbolji igrač Portlanda na utakmici odigrao "napolje" za Huda, a ovaj "hladan kao špricer" sačekao da Vil Barton "proleti" u prazno i pogodio treći UZASTOPNI šut u četvrtom produžetku nakon što je sa klupe odgledao prethodna tri.

Posle tajm-auta, Jokić je tražio izolaciju sa Al-Farukom Aminuom, "četvorka" Blejzersa napravila je faul i poslala našeg asa na liniju penala, odakle je Jokić popustio pod umorom i pritiskom, promašio prvo i pogodio drugo slobodno bacanje za 138:137.

Bez prava na još jedan tajm-aut, Nagetsi su morali prvo da uđu u bonus, pa pošalju Seta Karija na liniju penala na svega 2,8 sekundi do isteka 68. minuta igre odakle brat Stefena Karija nije promašio pa je gostima ostao nemoguć pokušaj pasa preko celog terena...

Poenima maestralnog Milsapa, prvo levom iz ulaza (uz nedosuđen faul), potom desnom sa poludistance iz okreta, Nagetsi su na 32 sekunde pre kraja trećeg produžetka poveli 125:129, ali im ni to nije bilo dovoljno za pobedu. Posle Stotsovog tajm-auta, Lilardu je bilo potrebno samo četiri sekunde da pretrči Torija Krejga i položi za "minus 2", a potom prihvati promenu odluke sudijskog tima i pogodi "flouter" za još jedan produžetak.

Između dva Lilardova koša, Marej je pokušavao da potroši vreme driblingom kraj aut linije na sredini terena, Mekalum uspeo "sa leđa" da mu izbije loptu, a publika iz prvih redova ubedila arbitre da imaju zbog čega da pregledaju snimak i preinače prvobitnu odluku - aut za Denver.

Zaista, ispostavilo se da je Marej poslednji igrao loptom, što je Lilard kaznio u prepoznatljivom maniru.



Utakmica za pamćenje. Nije za titulu, nije za finale, ali jeste za anale. Slavio je Portland, međutim, svaka čast i Trejlblejzersima i Denveru, jer treći duel polufinalne serije Zapadne konferencije po svemu odudara od šablona NBA lige. Na kraju će se pamtiti da je domaći tim triumfovao 140:137 i valiorizovao prednost stečenu pre nekoliko dana u Koloradu, te sad vodi 2:1.

Duel ulazi u almahane po tome što je tek drugi u istoriji doigravanja, od 1953, u kome su vđena čak četiri produžetka. Narodski rečeno, košarkaši su baldisali na parketu „Moda centra“, ali je bar publika širom sveta uživala. Imala je šta i da vidi. Čak šestorica igrača provela su na parketu više od 50 minuta, a među njima je bio i naš Nikola Jokić, koji je igrao tačno 65 (više od njega u istoriji lige na jednom meču proveli samo Dele Alis 1952/52 i Havijer Mekdanijel 1989). U takvim okolnostima, razumljivo, ponestalo mu je snage, pa je u produžecima bio skoro neprimetan, mašio šuteve koje obično pogađa, između ostalog realizovao samo jedno od dva slobodna bacanja u situaciji kad je Portland vodio dva razlike, propustio šansu da odvede meč i u peti prodžetak i na kraju ispao tragičar.

Pogotovo ako se zna da je imao dvaput šansu da pucnjima sa distance reši utakmicu. U drugom i u trećem produžetku. Oba puta je bio neprecizan. No, sve što je radio pre toga bilo je fantastično. Nikola je utakmicu završio tripl-dabl učinkom od  33 poena (šut iz igre 13 od 25, trojke četiri od sedam), 18 skokova i 14 asistencija, a zabeležio je i osam izgubljenih lopti, što na prvi pogled deluje previše, ali kad se ima u vidu da je odigrao praktično skoro šest četvrtina greške su zanemarljive. Problem je u tome što su ispoljene u odlučujućim trenucima i što svet pamti pobednike, pa gostima nije vredelo ni sjajno izdanje Džamala Marija (34 poena, devet skokova).

A Portland je do slavlja predvodio Si Džej Mekolum - takođe više od 60 minuta na parketu – pošto je ubacio 41 poen, s tim da je „silovao loptu“ (šut iz igre 16 od 39), dok je pravi junak bvio Rodni Hud, jer je preuzeo odgovornost kad je bilo najpotrebnije i ubacio sedam od poslednjih devet poena domaćina.

Naredni meč na programu je na istom mestu za dva dana.



Polufinala konferencija:

petak na subotu

(4) Boston - (1) Milvoki 116:123, u seriji 1:2

(3) Portland - (2) Denver 140:137, u seriji 2:1

subota na nedelju

(4) Hjuston - (1) Golden Stejt 2.30, u seriji 0:2

nedelja/nedelja na ponedeljak

(3) Filadelfija - (2) Toronto 21.30, u seriji 2:1

(3) Portland - (2) Denver 1.00, u seriji 2:1

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar