На екскурзију прво по Србији

Министар просвјете Србије Младен Шарчевић рекао је да ће школска дјеца у Србији на екскурзију прво путовати по својој земљи, а да своју регију могу да замијене и за путовање по Републици Српској.

Србија 04.05.2019 | 09:49
На екскурзију прво по Србији
"Србија је подељена на осам регија - Војводина, регија западне, централне, јужне, источне Србије, београдска регија. За осам година основне школе морају да обиђу целу Србију. Могу да замене своју регију за Републику Српску, што сматрамо да је блиско нама", рекао је Шарчевић за РТС.

Шарчевић је навео да је Правилник о екскурзијама добра педагошка пракса и да би ученици, путујући по Србији, требало прво да упознају своју домовину, док ће старији разреди средње школе путовати и у иностранство.



Он је рекао да је екскурзија облик наставе, те да дјеца на рекреативној настави и екскурзијама, градиво које су учили кроз разне предмете, треба да провјере на терену.

Шарчевић је истакао да ће дјеца ће прво путовати у својој земљи, а средњошколци на матурску екскурзију у иностранство могу да иду на трећој години, ако је завршна, или на четвртој години.



"Имају могућност за упознавање Европе и кроз `Еразмус плус` пројекат. Ми смо у јануару постали пуноправни члан, а до сада су привилегије имали само студенти и универзитетски професори. Сада је то омогућено и основцима и средњошколцима", навео је Шарчевић.

(РТС)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

007 Бонд

04.05.2019 08:00

Република Српска, припремај туристичке центре, долазиће вам деца из Србије на екскурзије. Значи: хотели, скијања, прашуме, манастири, Бањалука, Бијељина, Требиње... рафтинзи на Дрини... базени, спортски центри, аква паркови....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

04.05.2019 09:36

Дјеца требају упознати сваки педаљ свје отадзбине Србије

Name

Конацно

04.05.2019 08:05

Е па свака цаст! еxкурзија треба да има едукативни карактер а код нас је постала синоним за провод

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министре

04.05.2019 08:16

Кад порастем бит цу кенгур ..И одскоцит цу у пм само сто даље од таквих министара И политицара ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

У чему је квака

04.05.2019 08:39

Ја не знам како људи у данашње вријеме могу слати дјецу на екскурзију уопште, безбедност је угрожена у сваком смислу. Од превозног средства којим иду, возе се, па да не бројим даље! Али иде се, не изостају дјеца, има се и пара. Не дај боже да неко не иде, одмах упиру прстом у тог и тог.

Name

Ре

04.05.2019 11:10

Знате ли ви да многи родитељи се задужују па чак морају да дижу и крадите да би опремили дјецу и послали их на екскурзије. То треба забранити, те екскурзије

Name

за ре

04.05.2019 14:05

Тако је!

Name

Узас

04.05.2019 08:20

Па ово је горе него код Тита.Гдје је Станислав Винавер да види ове будалетине.Има ли тај министар план да дјецу у основној сколи обуци за 5 Г мрезу умјесто да доноси политицке одлуке о екскурзијама.Бозе сацувај ста је ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2019 08:40

Човјек је у праву 100%, зар због наставничког кадра који за бадава путују по Европи, да избија родитељима из џепа и последњу пару? А дјеца углавном и не виде ништа од свега, јер наставници и професори изаберу такве дестинације за које се проведе 70 посто времена дрндајуци се у аутобусу. А дјеца не знају најосновније о својој земљи. Професорима ако се иде и путује по Европи из свог џепа нека плате и нека путују. Доста је било на терет родитеља