Na ekskurziju prvo po Srbiji

Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević rekao je da će školska djeca u Srbiji na ekskurziju prvo putovati po svojoj zemlji, a da svoju regiju mogu da zamijene i za putovanje po Republici Srpskoj.

Srbija 04.05.2019 | 09:49
Na ekskurziju prvo po Srbiji
"Srbija je podeljena na osam regija - Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istočne Srbije, beogradska regija. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama", rekao je Šarčević za RTS.

Šarčević je naveo da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo.



On je rekao da je ekskurzija oblik nastave, te da djeca na rekreativnoj nastavi i ekskurzijama, gradivo koje su učili kroz razne predmete, treba da provjere na terenu.

Šarčević je istakao da će djeca će prvo putovati u svojoj zemlji, a srednjoškolci na matursku ekskurziju u inostranstvo mogu da idu na trećoj godini, ako je završna, ili na četvrtoj godini.



"Imaju mogućnost za upoznavanje Evrope i kroz `Erazmus plus` projekat. Mi smo u januaru postali punopravni član, a do sada su privilegije imali samo studenti i univerzitetski profesori. Sada je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima", naveo je Šarčević.

(RTS)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

007 Бонд

04.05.2019 08:00

Република Српска, припремај туристичке центре, долазиће вам деца из Србије на екскурзије. Значи: хотели, скијања, прашуме, манастири, Бањалука, Бијељина, Требиње... рафтинзи на Дрини... базени, спортски центри, аква паркови....

ODGOVORITE
Name

Gacko

04.05.2019 09:36

Djeca trebaju upoznati svaki pedalj svje otadzbine Srbije

Name

Konacno

04.05.2019 08:05

E pa svaka cast! exkurzija treba da ima edukativni karakter a kod nas je postala sinonim za provod

ODGOVORITE
Name

Ministre

04.05.2019 08:16

Kad porastem bit cu kengur ..I odskocit cu u pm samo sto dalje od takvih ministara I politicara ..

ODGOVORITE
Name

U čemu je kvaka

04.05.2019 08:39

Ja ne znam kako ljudi u današnje vrijeme mogu slati djecu na ekskurziju uopšte, bezbednost je ugrožena u svakom smislu. Od prevoznog sredstva kojim idu, voze se, pa da ne brojim dalje! Ali ide se, ne izostaju djeca, ima se i para. Ne daj bože da neko ne ide, odmah upiru prstom u tog i tog.

Name

Re

04.05.2019 11:10

Znate li vi da mnogi roditelji se zadužuju pa čak moraju da dižu i kradite da bi opremili djecu i poslali ih na ekskurzije. To treba zabraniti, te ekskurzije

Name

za re

04.05.2019 14:05

Tako je!

Name

Uzas

04.05.2019 08:20

Pa ovo je gore nego kod Tita.Gdje je Stanislav Vinaver da vidi ove budaletine.Ima li taj ministar plan da djecu u osnovnoj skoli obuci za 5 G mrezu umjesto da donosi politicke odluke o ekskurzijama.Boze sacuvaj sta je ovo.

ODGOVORITE
Name

Re

04.05.2019 08:40

Čovjek je u pravu 100%, zar zbog nastavničkog kadra koji za badava putuju po Evropi, da izbija roditeljima iz džepa i poslednju paru? A djeca uglavnom i ne vide ništa od svega, jer nastavnici i profesori izaberu takve destinacije za koje se provede 70 posto vremena drndajuci se u autobusu. A djeca ne znaju najosnovnije o svojoj zemlji. Profesorima ako se ide i putuje po Evropi iz svog džepa neka plate i neka putuju. Dosta je bilo na teret roditelja