Савјет министара БиХ у блокади

По узору на Парламентарну скупштину Босне и Херцеговина, која није засједала дуже од пет мјесеци, Савјет министара БиХ посљедњу сједницу одржао је прије мјесец дана, иако би у нормалним околностима требало да засједа једном седмично.

Босна и Херцеговина 04.05.2019 | 09:26
Савјет министара БиХ у блокади
Тачније, у посљедњих мјесец дана одржане су двије телефонске сједнице и то када је донесена одлука да 16. април буде проглашен даном жалости у БиХ због трагичне смрти четири радница Основне школе "Ковачићи" у Сарајеву и она од 26. априла, када су министри телефонски одобрили продају зграде Амбасаде бивше СФРЈ у Бону.

Овај објекат продат је за 3,7 милиона евра, а БиХ је припало 562.500 евра.

У Савјету министара БиХ у петак нисмо успјели сазнати због чега се сједнице не одржавају и да ли ће у скорије вријеме бити заказана нова сједница. Као и обично, одговорност за сазивање сједница пребацује се с једних на друге па тако у Кабинету предсједавајућег Савјета министара БиХ кажу да питамо Генерални секретаријат, а у Генералном секретаријату незванично сазнајемо да су они само помоћни орган и да немају никакве везе са сазивањем сједница.

"Дешавало се то и раније да нема сједница, али покушајте у Генералном секретаријату видјети због чега, он је задужено за то. Ја заиста не бих ништа на ту тему", рекла нам је Амела Мулавдић, савјетник за медије у Кабинету Дениса Звиздића, предсједавајућег Савјета министара.

Погледом на веб-страницу Савјета министара БиХ може се закључити да је од његовог формирања, само у октобру прошле године, у вријеме одржавања општих избора, била пауза дужа од мјесец дана.

За разлику од тврдњи Мулавдићеве, Пословник о раду Савјета министара БиХ је сасвим јасан, а искључива одговорност за сазивање сједница је на предсједавајућем Савјета министара БиХ. У члану 6. Пословника наводи се да је предсједавајући, између осталог, одговоран за "сазивање сједница Савјета министара", док се у члану 22. каже да се сједнице одржавају, по правилу, одређеног дана или одређених дана у седмици. Овај сазив своје сједнице одржавао је углавном четвртком, а посљедњу сједницу одражао је 4. априла.

"О сазивању сједнице Савјета министара одлучује предсједавајући", наводи се у члану 24. Пословника о раду Савјета министара, гдје пише и то да Генерални секретаријат обавјештава чланове Савјета министара достављањем позива за сједницу.

Извор "Независних" близак Савјету министара БиХ испричао нам је да не постоји разлог због којег се не сазивају сједнице, да је то питање искључиво за Звиздића као предсједавајућег Савјета министара БиХ те да он сједницу може сазвати у сваком тренутку.

Поред Савјета министара БиХ, који не засједа дуже од мјесец дана, много гора ситуација је са Парламентарном скупштином БиХ, која није одржала ниједну сједницу од свог конституисања. Од конституисања Представничког дома почетком децембра била су два покушаја одржавања сједнице, међутим оба су завршила неславно.

(Независне новине)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

007 Бонд

04.05.2019 07:49

Ћути и слушај шта ти каже Србија. Значи, прво сте поправили пословни амбијент (по препоруци Србије)., и онда ће Србија да изврши притисак на сопствене фирме да се из Федерације опет врате у Републику Српску. ...ММФ вам и није потребан, јер Србија ће у ваше име да испреговара за заше добро. МАП неће бити активиран. Савет министара може до даљњег да остане у блокади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

04.05.2019 09:29

Каква иронија? Еси ми добар. Ако озбиљно то мсс онда си стварно сањао. Ма ко це изгубити трзисте због РС? Фирме из Србије? Е то се неће десити ни у сну. Па погледај колико пријављене добити имају фирме из Федерације, а колико из РС. Мене само цуди како нас трпе ови из федерације јер смо давно процитани. Оцигледно су то рекли и Лемију па овај моли, а назалост нико му висе невјерује.

Name

Иди бре..

04.05.2019 12:51

Вјеровати или се смејати..??!!

Name

Звиздицева прција

04.05.2019 13:18

Како га је спустио Бакир тај Звиздиц глуми свјетску силу и користи бескорисно Вијеце министара да Бакиру показе мисице.Ово је лудара земља.

Name

МЕРХАБА ДОДИК

04.05.2019 13:40

Погледајте како Мерхаба Додик пјева: хттпс://yоуту.бе/Ф8д6ЛХБQЛВ8

Name

Гацко

04.05.2019 14:01

Бице онако како Срби казу

Name

Оракле

04.05.2019 07:57

Сто це нам органи власти када у дрзави влада безвласце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

04.05.2019 14:45

Тај савјеи министара висе Нико не озиви он полако одумире као И цијела бx

Name

Мозак бре

04.05.2019 08:18

Нама је од ових политицара мозак бре у блокади од 1991 године.Све бре го лопов и кримос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2019 08:19

Засједао незасједао од тога нама обицним немамо ниста. Кад буде требало подици своје плате И дневнице одрзат це се .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.05.2019 08:40

Треба сви медији из Републике Српске да направе притисак на СДА странку да се формирају институције јер ево видимо да хрватски министри висе неце да уцествују у раду Савјета министара, ваљда це се томе придрузити и српски министри и онда је остало једино до Бакира. Зато треба од стране медија у Републици Српској да се направи једна кампања у којој це се тразити да се сто прије формирају институције власти на нивоу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.05.2019 10:44

Некоме се пуно зури, а кредити се подизу??

Name

Ре Милан

04.05.2019 11:01

Зар мора бити све по васем,нецемо ниста исунити сто смо давно потписали а истовремено тразимо да урадите оно сто само ми хоцемо,е па не иде ни тако,мој Миланце.Кад српски и хрватски политицари буду радили прије свега у интересу дрзаве од које су за то плацени и гдје су родјени онда моземо рацунати на просперитет.Испаде да вам је стало да институције раде а вољели би да вец од данас БиХ буде раскомадана и припојена Србији,односно Хрватској,замисли каква је то иронија!!!

Name

Ре ре милан

04.05.2019 11:56

Кад ти и теби слични схватите да беиха није, нити ће бити дрзава онда ће бити боље.све што постоји на силу мора се и распаст.зиви били па видјели.90 сте одржали референдум мимо Срба па мислите и сад да нам ви кријете капу.неце да може.сда ће прва растурит ово трке босне што има својом политиком

Name

ре ре ре милан

04.05.2019 14:03

НЕМА пута у законима ове земље који би Србима и Хрватима у БиХ омогуцио да изнесу комад земље. Једина могуцност је да вам Босњаци добровољно дају сагласност сто је слозицемо се засигурно немогуце. Знаци ако устав и закони ове земље то не дозвољавају једина је могуцност да на силу тј. ратом се то покуса. Ееее сад...зар нисмо сви не тако давно свједоцили крвавом рату у којем је српска страна била у далеко бољој позицији војно гледајуци па (небитно из којих разлога) се није успјело. Знаци на твој коментар само могу реци не липси магарце док трава нарасте.

Name

Ре ре ре Милан

04.05.2019 14:16

Живиш у неком паралелном свијету ,многе империје и владари су пропали а БиХ преживи . И Султане и Краљеве и Фирере све је то пропало а БиХ стоји како стоји .А ти чекај и чекај .Нада умире задња !

Name

драгас

04.05.2019 10:44

Битно је да министри примају плате,а кад погледамо нас као народ,хоћу рећи нас као народе,ништа боље и нисмо заслужили. Ако прочитамо предходне коментаре видимо да се нико није запитао за који ку..ц ови министри примају плату,што сасвим довољно говори о нама па оно да ту помињемо Србију и не треба узимати у обзир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

04.05.2019 11:41

Колико сам сконто ово не утице на Федерацију,она се не задузује сваки мјесец као РС,нека се настави овако,до идуцих избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бонд

04.05.2019 12:30

Само треба бити стрпљив. Баја је рекао да це референдум бити одрзан до краја вијека. Исто је и са фирмама. Само стрпљиво, за 30-40 година ето их назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

04.05.2019 12:39

Ово се културно зове, спрдацина са народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупости

04.05.2019 18:04

кад појма немају ни о цему . Не знам засто би и било засједања кад плата иде и нема им је ко обуставити због нерада.Ма људи моји ЦИРКУЗ "дрзава"три СС странке силедзија и пљацкаса.

ОДГОВОРИТЕ