Savjet ministara BiH u blokadi

Po uzoru na Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovina, koja nije zasjedala duže od pet mjeseci, Savjet ministara BiH posljednju sjednicu održao je prije mjesec dana, iako bi u normalnim okolnostima trebalo da zasjeda jednom sedmično.

Bosna i Hercegovina 04.05.2019 | 09:26
Savjet ministara BiH u blokadi
Tačnije, u posljednjih mjesec dana održane su dvije telefonske sjednice i to kada je donesena odluka da 16. april bude proglašen danom žalosti u BiH zbog tragične smrti četiri radnica Osnovne škole "Kovačići" u Sarajevu i ona od 26. aprila, kada su ministri telefonski odobrili prodaju zgrade Ambasade bivše SFRJ u Bonu.

Ovaj objekat prodat je za 3,7 miliona evra, a BiH je pripalo 562.500 evra.

U Savjetu ministara BiH u petak nismo uspjeli saznati zbog čega se sjednice ne održavaju i da li će u skorije vrijeme biti zakazana nova sjednica. Kao i obično, odgovornost za sazivanje sjednica prebacuje se s jednih na druge pa tako u Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH kažu da pitamo Generalni sekretarijat, a u Generalnom sekretarijatu nezvanično saznajemo da su oni samo pomoćni organ i da nemaju nikakve veze sa sazivanjem sjednica.

"Dešavalo se to i ranije da nema sjednica, ali pokušajte u Generalnom sekretarijatu vidjeti zbog čega, on je zaduženo za to. Ja zaista ne bih ništa na tu temu", rekla nam je Amela Mulavdić, savjetnik za medije u Kabinetu Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Pogledom na veb-stranicu Savjeta ministara BiH može se zaključiti da je od njegovog formiranja, samo u oktobru prošle godine, u vrijeme održavanja opštih izbora, bila pauza duža od mjesec dana.

Za razliku od tvrdnji Mulavdićeve, Poslovnik o radu Savjeta ministara BiH je sasvim jasan, a isključiva odgovornost za sazivanje sjednica je na predsjedavajućem Savjeta ministara BiH. U članu 6. Poslovnika navodi se da je predsjedavajući, između ostalog, odgovoran za "sazivanje sjednica Savjeta ministara", dok se u članu 22. kaže da se sjednice održavaju, po pravilu, određenog dana ili određenih dana u sedmici. Ovaj saziv svoje sjednice održavao je uglavnom četvrtkom, a posljednju sjednicu odražao je 4. aprila.

"O sazivanju sjednice Savjeta ministara odlučuje predsjedavajući", navodi se u članu 24. Poslovnika o radu Savjeta ministara, gdje piše i to da Generalni sekretarijat obavještava članove Savjeta ministara dostavljanjem poziva za sjednicu.

Izvor "Nezavisnih" blizak Savjetu ministara BiH ispričao nam je da ne postoji razlog zbog kojeg se ne sazivaju sjednice, da je to pitanje isključivo za Zvizdića kao predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH te da on sjednicu može sazvati u svakom trenutku.

Pored Savjeta ministara BiH, koji ne zasjeda duže od mjesec dana, mnogo gora situacija je sa Parlamentarnom skupštinom BiH, koja nije održala nijednu sjednicu od svog konstituisanja. Od konstituisanja Predstavničkog doma početkom decembra bila su dva pokušaja održavanja sjednice, međutim oba su završila neslavno.

(Nezavisne novine)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

007 Бонд

04.05.2019 07:49

Ћути и слушај шта ти каже Србија. Значи, прво сте поправили пословни амбијент (по препоруци Србије)., и онда ће Србија да изврши притисак на сопствене фирме да се из Федерације опет врате у Републику Српску. ...ММФ вам и није потребан, јер Србија ће у ваше име да испреговара за заше добро. МАП неће бити активиран. Савет министара може до даљњег да остане у блокади.

ODGOVORITE
Name

Dado

04.05.2019 09:29

Kakva ironija? Esi mi dobar. Ako ozbiljno to mss onda si stvarno sanjao. Ma ko ce izgubiti trziste zbog RS? Firme iz Srbije? E to se neće desiti ni u snu. Pa pogledaj koliko prijavljene dobiti imaju firme iz Federacije, a koliko iz RS. Mene samo cudi kako nas trpe ovi iz federacije jer smo davno procitani. Ocigledno su to rekli i Lemiju pa ovaj moli, a nazalost niko mu vise nevjeruje.

Name

Idi bre..

04.05.2019 12:51

Vjerovati ili se smejati..??!!

Name

Zvizdiceva prcija

04.05.2019 13:18

Kako ga je spustio Bakir taj Zvizdic glumi svjetsku silu i koristi beskorisno Vijece ministara da Bakiru pokaze misice.Ovo je ludara zemlja.

Name

MERHABA DODIK

04.05.2019 13:40

Pogledajte kako Merhaba Dodik pjeva: https://youtu.be/F8d6LHBQLV8

Name

Gacko

04.05.2019 14:01

Bice onako kako Srbi kazu

Name

Orakle

04.05.2019 07:57

Sto ce nam organi vlasti kada u drzavi vlada bezvlasce?

ODGOVORITE
Name

Peki

04.05.2019 14:45

Taj savjei ministara vise Niko ne ozivi on polako odumire kao I cijela bx

Name

Mozak bre

04.05.2019 08:18

Nama je od ovih politicara mozak bre u blokadi od 1991 godine.Sve bre go lopov i krimos.

ODGOVORITE
Name

Re

04.05.2019 08:19

Zasjedao nezasjedao od toga nama obicnim nemamo nista. Kad bude trebalo podici svoje plate I dnevnice odrzat ce se .

ODGOVORITE
Name

Milan

04.05.2019 08:40

Treba svi mediji iz Republike Srpske da naprave pritisak na SDA stranku da se formiraju institucije jer evo vidimo da hrvatski ministri vise nece da ucestvuju u radu Savjeta ministara, valjda ce se tome pridruziti i srpski ministri i onda je ostalo jedino do Bakira. Zato treba od strane medija u Republici Srpskoj da se napravi jedna kampanja u kojoj ce se traziti da se sto prije formiraju institucije vlasti na nivou BiH.

ODGOVORITE
Name

re

04.05.2019 10:44

Nekome se puno zuri, a krediti se podizu??

Name

Re Milan

04.05.2019 11:01

Zar mora biti sve po vasem,necemo nista isuniti sto smo davno potpisali a istovremeno trazimo da uradite ono sto samo mi hocemo,e pa ne ide ni tako,moj Milance.Kad srpski i hrvatski politicari budu radili prije svega u interesu drzave od koje su za to placeni i gdje su rodjeni onda mozemo racunati na prosperitet.Ispade da vam je stalo da institucije rade a voljeli bi da vec od danas BiH bude raskomadana i pripojena Srbiji,odnosno Hrvatskoj,zamisli kakva je to ironija!!!

Name

Re re milan

04.05.2019 11:56

Kad ti i tebi slični shvatite da beiha nije, niti će biti drzava onda će biti bolje.sve što postoji na silu mora se i raspast.zivi bili pa vidjeli.90 ste održali referendum mimo Srba pa mislite i sad da nam vi krijete kapu.nece da može.sda će prva rasturit ovo trke bosne što ima svojom politikom

Name

re re re milan

04.05.2019 14:03

NEMA puta u zakonima ove zemlje koji bi Srbima i Hrvatima u BiH omogucio da iznesu komad zemlje. Jedina mogucnost je da vam Bosnjaci dobrovoljno daju saglasnost sto je slozicemo se zasigurno nemoguce. Znaci ako ustav i zakoni ove zemlje to ne dozvoljavaju jedina je mogucnost da na silu tj. ratom se to pokusa. Eeee sad...zar nismo svi ne tako davno svjedocili krvavom ratu u kojem je srpska strana bila u daleko boljoj poziciji vojno gledajuci pa (nebitno iz kojih razloga) se nije uspjelo. Znaci na tvoj komentar samo mogu reci ne lipsi magarce dok trava naraste.

Name

Re re re Milan

04.05.2019 14:16

Živiš u nekom paralelnom svijetu ,mnoge imperije i vladari su propali a BiH preživi . I Sultane i Kraljeve i Firere sve je to propalo a BiH stoji kako stoji .A ti čekaj i čekaj .Nada umire zadnja !

Name

dragas

04.05.2019 10:44

Bitno je da ministri primaju plate,a kad pogledamo nas kao narod,hoću reći nas kao narode,ništa bolje i nismo zaslužili. Ako pročitamo predhodne komentare vidimo da se niko nije zapitao za koji ku..c ovi ministri primaju platu,što sasvim dovoljno govori o nama pa ono da tu pominjemo Srbiju i ne treba uzimati u obzir.

ODGOVORITE
Name

guz

04.05.2019 11:41

Koliko sam skonto ovo ne utice na Federaciju,ona se ne zaduzuje svaki mjesec kao RS,neka se nastavi ovako,do iducih izbora.

ODGOVORITE
Name

Re Bond

04.05.2019 12:30

Samo treba biti strpljiv. Baja je rekao da ce referendum biti odrzan do kraja vijeka. Isto je i sa firmama. Samo strpljivo, za 30-40 godina eto ih nazad.

ODGOVORITE
Name

rodjo

04.05.2019 12:39

Ovo se kulturno zove, sprdacina sa narodom.

ODGOVORITE
Name

Gluposti

04.05.2019 18:04

kad pojma nemaju ni o cemu . Ne znam zasto bi i bilo zasjedanja kad plata ide i nema im je ko obustaviti zbog nerada.Ma ljudi moji CIRKUZ "drzava"tri SS stranke siledzija i pljackasa.

ODGOVORITE