Венс Овенов план био против Српске

- Венс-Овенов план није предвиђао постојање Републике Српске и због тога смо тада одбили приједлоге свјетских моћника, али и наше браће из Србије и Црне Горе. Република Српска је настала онда када су муслимани одлучили да на својој сједници прогласе независну БиХ, а ми нисмо имали избора него да прогласимо своју државу - рекао је Крајишник.

Република Српска 04.05.2019 | 00:16
Венс Овенов план био против Српске
Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник рекао је да је Република Српска створена на жртви српског народа, али и Божјом вољом јер није било лако издржати све нападе на Српску.

Крајишник је на трибини у "Српској кући" у Подгорици истакао да Републике Српске не би било да није било њеног првог предсједника Радована Караџића и Српске демократске странке.

Он је на трибини говорио о мало познатим и пресудним догађајима за стварање Републике Српске.

- Венс-Овенов план није предвиђао постојање Републике Српске и због тога смо тада одбили приједлоге свјетских моћника, али и наше браће из Србије и Црне Горе. Република Српска је настала онда када су муслимани одлучили да на својој сједници прогласе независну БиХ, а ми нисмо имали избора него да прогласимо своју државу - рекао је Крајишник.

Он је подсјетио да су Срби од 19. до 21. вијека имали више устанака. "Чак четири, а овај посљедњи створио је српску државу Републику Српску са оне стране Дрине, што се први пут десило и због тога је морамо чувати, иако је она неуништива", рекао је Крајишник.

Крајишник, који је предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", рекао је да је "Српска кућа" велељепно здање, "дар српског народа Подгорици, у коме се окупљају Срби и одржавају манифестације".

Он је истакао да је сарадња Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" и Српског националног савјета Подгорице резултат сусрета удружења Срба из региона, подсјећајући на удружења из Словеније, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Албаније и Републике Српске.

- На тим сусретима размјењујемо информације и заузимамо заједничке ставове. На једној од посљедњих сједница заузели смо став да се донесе акт којим се прописује норма да сва наша дјеца имају један буквар и залажемо се за заштиту ћирилице и повезивање Срба региона са матицом Србијом - рекао је Крајишник.

Он је изразио задовољство чињеницом да Срби који живе ван простора бивше Југославије гледају на Србију, али и Републику Српску, као на матицу.

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић, који се телефонским путем укључио у трибину из Хага, рекао је да су Црна Гора и Србија увијек били једно и да је опасно играти се идентитетом.

Он је поручио публици на трибини да не брину за Црну Гору јер у њој живи више Срба него што се тренутно декларише.

Академску трибину организовали су Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар "Свети Сава".

(Срна)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Раде Кнезевиц

04.05.2019 05:19

Ствараоци су голобради дјецаци који дадосе своје зивоте и дијелове тијела да би данас имали несто висе од 100км годисњег борацког додатка а ви самозвани ствараоци тразите 1200км на мјесецном нивоу дозивотно а о профитерству да не говоримо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

04.05.2019 07:10

Значи ти би да ти дјечаци добију паре, а причаш о профитерству.

Name

Сарајевски србин

04.05.2019 07:21

Овај с обрвама је нас натјерао на егзодуз, постоје снимци и изјаве кад је рекао да се сви иселимо и саобрацајне знакове носимо. Тако срби одосе с Илидје, Вогосце, Грбавице, Илијаса, Хадјица..... 100.000 људи Јово на ново се куци у тудјини. Захваљујуци њему нас у Сарајеву нема. Одвратан тип и зло. Зато је милионе узео а ми гдје смо не треба коментарисати.

Name

Ре сарајевски србин

04.05.2019 08:45

Ајнам причај мало.осто је мој тетак у Сарајеву па га убише.толико о твојим митовима.колико је још Срба пибихено пи логорима и које куда.сто то неприцас

Name

КК

04.05.2019 10:19

ХВАЛА СВИМА ИЗ СДС КОЈИ ПОСТЕНО РАДИСЕ НА СТВАРАЊУ РС СТВАРАОЦИ РС НА ПРВОМ МЈЕСТУ БОРЦИ ПОСЕБНО ОНИ СТО ДАСЕ ЗИВОТ АНЕ ЛОПОВИ КА ВИ МОМЦИЛО КРАОС ОД СДС САТ ИМАС ОД ДОДИКА

Name

Ре

04.05.2019 13:54

Тако је господине Раде. И још да му кажемо да они то створили не војска коју нам је оставио ,мрски Тито“, да је српска држава била цијела БиХ, а да су је они прекројили себи у личну корист. Ма обриши дупе са тим букваром кад сте људима продали огњишта и направили од њих вазале у тој РС.

Name

А

04.05.2019 06:11

Не дао Бог никоме,такве дрзаве,који си ти прогласио,а ДОДИГ главни диктатор,пола милијуна Срба је одселио,убиства, пљачке,краде додика,кад је турска,и римски папа,био савезник Срба,никад,нити це бити,код АНТИХРИСТА Додика јесу,не дао Бог овакве РС ,боље да нестане,на путу је са Додиком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2019 13:28

Ма пусти га...бизнис му иде са свима, нама просипа празну причу...треба сад камен из каменолома продавати, коме ће га близу Сарајева продавати него већински Бошњацима!?

Name

Ре

04.05.2019 15:57

Бизнис му је заснован на шумској сјечи. Баш онако српски тежак, док сјече шуму коју смо ми пошумљавали прича о том патриотизму, а ово Радованово укључење вјерујем да је гануло онакве Црногорце посебно.

Name

Р

04.05.2019 06:49

Нај вече зло сте били ви политицари који сте заустављали војску при сламању алијиних терориста који су починили невиђене злицине.зато се видили ваше богатство после рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз Поинтодор

04.05.2019 07:13

Коло на около али запад није препознао републику Српску.. све на грбаци тог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маџар

04.05.2019 07:47

Та Српска кућа могла би да има и придјев 'руска'. Јер то је руска агентура, руска резидентура. Деструкција по сваку цијену, без обзира на посљедице, српске су главе у питању, а оне немају цијену, испод осталих глава су, потцијењене, јефтине, ниже од џабе, како то народ зна сликовито казати. Како '90-тих тако и данас. Није добро, нити ће бити. Нису изгледи, јер свијет је пун гада ( а ла Момчило и сл.), како то завапи јунак познате приповијетке недостижног И.Андрића, слава му и част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

04.05.2019 07:53

Да није било њега, Радована и СДС-а неби било ни Републике Српске а борци су ишли на пикник у ровове са парцетом сланине и 10 цигарета везаних гумицом. Тако је и сада, да нема Милорада Додика и СНСД-а нестала би Република Српска и Сунце би престало сијати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

04.05.2019 08:10

И Крајишник је Додиков човјек, нешто контам толико је све у РС замршено и толико су се владајући опустили у бескрајној сили и моћи , да се просто бојим времена кад дође до смјене власти , бит ће ликвидација ко ујутро кад извештај дају за саобраћајке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браца

04.05.2019 11:26

Је ли га он штитио кад је у рату шверцовао цигаре, а он гориво из Црне Горе и продавали и зарађивали од бједе народне...

Name

Срби

04.05.2019 08:30

Кад вам овакви капу и сињел кроје ...Гдје је та РС? Гдје је граница БиХ ? Ниста се није промјенили осим да овакви су милионери постали за И послије рата. Унистили зивоте и Срба И Хрвата И Муслимана И Јос дан данас се тиме хвале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2019 08:34

Њихов једини циљ је био да одвоје Србе од других зарворе у тор И да раде ста им раде. КарадИц је продао И издао Тудзману И Славонију И Крајину. Све стоји записано, документовано И аргиментовано. Карадзицу као И овом обрвасу ау у мислима биле само како свој тор сацуват . А за остале Србе им се фуцкало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЈЕ ТАЈ?

04.05.2019 08:55

Како се не стидите нама говорити и тврдити несто имате своје ратне профитере и њима мозете казати све а и говорите исти језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

04.05.2019 09:42

Караџић Радован је оргинални црногорац, а и Милошевић је исто био... то је њихова матица... само црногорци не воле Вука Караџића исто ко и прави србин што га воли. јер прави црногорац воли више Његоша од Вука... а Светосавље је увијек било спона између свих срба и руса и ширила се русофилија кроз Светосавље и обједињавала идеју нас и руса 500 милијона.. значи опет криза идентитета и политички митови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

04.05.2019 11:11

Само још да се прода Романија, шума исјече, бандере продају и то је то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл 83

04.05.2019 11:50

Какве будале су водиле ову дрзаву добро да смо зиви

ОДГОВОРИТЕ