Vens Ovenov plan bio protiv Srpske

- Vens-Ovenov plan nije predviđao postojanje Republike Srpske i zbog toga smo tada odbili prijedloge svjetskih moćnika, ali i naše braće iz Srbije i Crne Gore. Republika Srpska je nastala onda kada su muslimani odlučili da na svojoj sjednici proglase nezavisnu BiH, a mi nismo imali izbora nego da proglasimo svoju državu - rekao je Krajišnik.

Republika Srpska 04.05.2019 | 00:16
Vens Ovenov plan bio protiv Srpske
Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik rekao je da je Republika Srpska stvorena na žrtvi srpskog naroda, ali i Božjom voljom jer nije bilo lako izdržati sve napade na Srpsku.

Krajišnik je na tribini u "Srpskoj kući" u Podgorici istakao da Republike Srpske ne bi bilo da nije bilo njenog prvog predsjednika Radovana Karadžića i Srpske demokratske stranke.

On je na tribini govorio o malo poznatim i presudnim događajima za stvaranje Republike Srpske.

- Vens-Ovenov plan nije predviđao postojanje Republike Srpske i zbog toga smo tada odbili prijedloge svjetskih moćnika, ali i naše braće iz Srbije i Crne Gore. Republika Srpska je nastala onda kada su muslimani odlučili da na svojoj sjednici proglase nezavisnu BiH, a mi nismo imali izbora nego da proglasimo svoju državu - rekao je Krajišnik.

On je podsjetio da su Srbi od 19. do 21. vijeka imali više ustanaka. "Čak četiri, a ovaj posljednji stvorio je srpsku državu Republiku Srpsku sa one strane Drine, što se prvi put desilo i zbog toga je moramo čuvati, iako je ona neuništiva", rekao je Krajišnik.

Krajišnik, koji je predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", rekao je da je "Srpska kuća" veleljepno zdanje, "dar srpskog naroda Podgorici, u kome se okupljaju Srbi i održavaju manifestacije".

On je istakao da je saradnja Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" i Srpskog nacionalnog savjeta Podgorice rezultat susreta udruženja Srba iz regiona, podsjećajući na udruženja iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Republike Srpske.

- Na tim susretima razmjenjujemo informacije i zauzimamo zajedničke stavove. Na jednoj od posljednjih sjednica zauzeli smo stav da se donese akt kojim se propisuje norma da sva naša djeca imaju jedan bukvar i zalažemo se za zaštitu ćirilice i povezivanje Srba regiona sa maticom Srbijom - rekao je Krajišnik.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Srbi koji žive van prostora bivše Јugoslavije gledaju na Srbiju, ali i Republiku Srpsku, kao na maticu.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji se telefonskim putem uključio u tribinu iz Haga, rekao je da su Crna Gora i Srbija uvijek bili jedno i da je opasno igrati se identitetom.

On je poručio publici na tribini da ne brinu za Crnu Goru jer u njoj živi više Srba nego što se trenutno deklariše.

Akademsku tribinu organizovali su Srpski nacionalni savjet i Srpski informativno-kulturni centar "Sveti Sava".

(Srna)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Rade Knezevic

04.05.2019 05:19

Stvaraoci su golobradi djecaci koji dadose svoje zivote i dijelove tijela da bi danas imali nesto vise od 100km godisnjeg borackog dodatka a vi samozvani stvaraoci trazite 1200km na mjesecnom nivou dozivotno a o profiterstvu da ne govorimo.

ODGOVORITE
Name

Борис

04.05.2019 07:10

Значи ти би да ти дјечаци добију паре, а причаш о профитерству.

Name

Sarajevski srbin

04.05.2019 07:21

Ovaj s obrvama je nas natjerao na egzoduz, postoje snimci i izjave kad je rekao da se svi iselimo i saobracajne znakove nosimo. Tako srbi odose s Ilidje, Vogosce, Grbavice, Ilijasa, Hadjica..... 100.000 ljudi Jovo na novo se kuci u tudjini. Zahvaljujuci njemu nas u Sarajevu nema. Odvratan tip i zlo. Zato je milione uzeo a mi gdje smo ne treba komentarisati.

Name

Re sarajevski srbin

04.05.2019 08:45

Ajnam pričaj malo.osto je moj tetak u Sarajevu pa ga ubiše.toliko o tvojim mitovima.koliko je još Srba pibiheno pi logorima i koje kuda.sto to nepricas

Name

KK

04.05.2019 10:19

HVALA SVIMA IZ SDS KOJI POSTENO RADISE NA STVARANJU RS STVARAOCI RS NA PRVOM MJESTU BORCI POSEBNO ONI STO DASE ZIVOT ANE LOPOVI KA VI MOMCILO KRAOS OD SDS SAT IMAS OD DODIKA

Name

Re

04.05.2019 13:54

Tako je gospodine Rade. I još da mu kažemo da oni to stvorili ne vojska koju nam je ostavio ,mrski Tito“, da je srpska država bila cijela BiH, a da su je oni prekrojili sebi u ličnu korist. Ma obriši dupe sa tim bukvarom kad ste ljudima prodali ognjišta i napravili od njih vazale u toj RS.

Name

A

04.05.2019 06:11

Ne dao Bog nikome,takve drzave,koji si ti proglasio,a DODIG glavni diktator,pola milijuna Srba je odselio,ubistva, pljačke,krade dodika,kad je turska,i rimski papa,bio saveznik Srba,nikad,niti ce biti,kod ANTIHRISTA Dodika jesu,ne dao Bog ovakve RS ,bolje da nestane,na putu je sa Dodikom

ODGOVORITE
Name

Re

04.05.2019 13:28

Ma pusti ga...biznis mu ide sa svima, nama prosipa praznu priču...treba sad kamen iz kamenoloma prodavati, kome će ga blizu Sarajeva prodavati nego većinski Bošnjacima!?

Name

Re

04.05.2019 15:57

Biznis mu je zasnovan na šumskoj sječi. Baš onako srpski težak, dok sječe šumu koju smo mi pošumljavali priča o tom patriotizmu, a ovo Radovanovo uključenje vjerujem da je ganulo onakve Crnogorce posebno.

Name

R

04.05.2019 06:49

Naj veče zlo ste bili vi politicari koji ste zaustavljali vojsku pri slamanju alijinih terorista koji su počinili neviđene zlicine.zato se vidili vaše bogatstvo posle rata.

ODGOVORITE
Name

Laz Pointodor

04.05.2019 07:13

Kolo na okolo ali zapad nije prepoznao republiku Srpsku.. sve na grbaci tog naroda.

ODGOVORITE
Name

Madžar

04.05.2019 07:47

Ta Srpska kuća mogla bi da ima i pridjev 'ruska'. Jer to je ruska agentura, ruska rezidentura. Destrukcija po svaku cijenu, bez obzira na posljedice, srpske su glave u pitanju, a one nemaju cijenu, ispod ostalih glava su, potcijenjene, jeftine, niže od džabe, kako to narod zna slikovito kazati. Kako '90-tih tako i danas. Nije dobro, niti će biti. Nisu izgledi, jer svijet je pun gada ( a la Momčilo i sl.), kako to zavapi junak poznate pripovijetke nedostižnog I.Andrića, slava mu i čast.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

04.05.2019 07:53

Da nije bilo njega, Radovana i SDS-a nebi bilo ni Republike Srpske a borci su išli na piknik u rovove sa parcetom slanine i 10 cigareta vezanih gumicom. Tako je i sada, da nema Milorada Dodika i SNSD-a nestala bi Republika Srpska i Sunce bi prestalo sijati.

ODGOVORITE
Name

@Роки

04.05.2019 08:10

И Крајишник је Додиков човјек, нешто контам толико је све у РС замршено и толико су се владајући опустили у бескрајној сили и моћи , да се просто бојим времена кад дође до смјене власти , бит ће ликвидација ко ујутро кад извештај дају за саобраћајке.

ODGOVORITE
Name

Braca

04.05.2019 11:26

Je li ga on štitio kad je u ratu švercovao cigare, a on gorivo iz Crne Gore i prodavali i zarađivali od bjede narodne...

Name

Srbi

04.05.2019 08:30

Kad vam ovakvi kapu i sinjel kroje ...Gdje je ta RS? Gdje je granica BiH ? Nista se nije promjenili osim da ovakvi su milioneri postali za I poslije rata. Unistili zivote i Srba I Hrvata I Muslimana I Jos dan danas se time hvale!

ODGOVORITE
Name

Re

04.05.2019 08:34

Njihov jedini cilj je bio da odvoje Srbe od drugih zarvore u tor I da rade sta im rade. KaradIc je prodao I izdao Tudzmanu I Slavoniju I Krajinu. Sve stoji zapisano, dokumentovano I argimentovano. Karadzicu kao I ovom obrvasu au u mislima bile samo kako svoj tor sacuvat . A za ostale Srbe im se fuckalo.

ODGOVORITE
Name

KOJE TAJ?

04.05.2019 08:55

Kako se ne stidite nama govoriti i tvrditi nesto imate svoje ratne profitere i njima mozete kazati sve a i govorite isti jezik.

ODGOVORITE
Name

izraelac

04.05.2019 09:42

Karadžić Radovan je orginalni crnogorac, a i Milošević je isto bio... to je njihova matica... samo crnogorci ne vole Vuka Karadžića isto ko i pravi srbin što ga voli. jer pravi crnogorac voli više Njegoša od Vuka... a Svetosavlje je uvijek bilo spona između svih srba i rusa i širila se rusofilija kroz Svetosavlje i objedinjavala ideju nas i rusa 500 milijona.. znači opet kriza identiteta i politički mitovi...

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

04.05.2019 11:11

Samo još da se proda Romanija, šuma isječe, bandere prodaju i to je to...

ODGOVORITE
Name

Bl 83

04.05.2019 11:50

Kakve budale su vodile ovu drzavu dobro da smo zivi

ODGOVORITE