Процвјетао бизнис породице Додик?!

„Лутрија РС“ је тражила агенцију са доказом о заступништву медијске куће која реемитује извлачења бројева у лутријској игри на срећу 'Лото 7 од 39' и 'ТВ Бинго'. Медиј – Алтернативна телевизија! Агенција с којојм има уговор – „Ред Боx Медиа“. Иако је јавност упозоравала на штимање посла, десетине хиљада марака отишле су тамо гдје је и планирано, у џеп познатих власника!

Република Српска 03.05.2019 | 17:51
Процвјетао бизнис породице Додик?!
Ако почнете да пратите било који посао у Републици Српској, скоро па сигурно ће вам се десити да откријете како тај пут завршава, или почиње, негдје у Бакинцима, у власништву породице Додик.

Од политике, преко, додуше и даље дијелом незванично, а дијелом потврђено, ИТ сектора, затим воћарства, угоститељства и спорта, до маркетинга, све је под контролом Додикових.

Породици очито и даље добро иде у бизнису о републичком буџету па је ова година поново добро почела Павлу Ћоровићу, зету Милорада Додика, предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине. Након што је са кумом и сином пресуђеног криминалца Миле Радишића, Ренатом Радишићем, и фрееланце маркетинг умјетником Љубишом Горником 25. јула 2017. године основао маркетиншку агенцију „Ред Боx Медиа“, добио је јавни новац. На тендеру! Намјештеном!

„Лутрији Републике Српске“ крајем прошле године биле су потребне услуге агенције за маркетинг и то по јасно одређеним критеријумима. Било је потребно да понуђач достави „доказ о заступништву медијске куће која реемитује извлачења бројева у лутријској игри на срећу 'Лото 7 од 39' и 'ТВ Бинго'“.

„На основу уговора са Државном лутријом Србије, обавеза Лутрије Републике Српске је да обезбиједи маркетинг на телевизији која врши реемитовање наведених игара“, стајало је у тендеру расписаном у децембру прошле године.

Дискриминације не мањка, упозоравали су медији и удружења која прате тендерске новости. Само у овом критеријуму, између редова, стајало је име „Ред Боx Медиа“. Јер, како је писао Фронтал.ба, ова фирма има уговор са бањалучком Алтернативном телевизијом, која емитује и реемитује емисије Државне лутрије Србије.

Ту се, надаље, из архивских вијести намеће информација да је АТВ купио тајкун и Додиков пријатељ Слободан Станковић, власник империје „Интеграл инжењеринг“, али се на састанцима, као представник капитала, с времена на вријеме појављује Игор Додик, син предсједавајућег. Дио акција купио је и Миле Радишић.

Јасно, и поред свих упозорења јавности, породице се нису много потресле. „Лутрија РС“ 5. фебруара бира најповољнијег понуђача – „Ред Боx Медиа“ и то по цијени од 291.600 КМ са урачунатим порезом на додату вриједност. Тројац Ћоровић – Радишић – Горник је једини и послао понуду па „Лутрија“ није много размишљала коме ће додијелити једногодишњи уговор нити се бавила правним лијековима.

Алкохол, каблови, трговина и дизајн у институцијама

Уз ово гурање руке у државни џеп, Ћоровић је, судећи по регистру Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, активан и на другим пољима. Наведен је и као оснивач „Агро дестила“, који дестилује, пречишћава и мијеша алкохолна пића. Како су у власништву породице, од републичких државних кредита, воћњаци и фирме које се баве прерадом и извозом воћа, „Агро дестил“ је логичан бизнис-слијед, а промовише га управо „Ред Боx Медиа“.

Мјеста за промоцију има и за „Гранд Траде“ у власништву Радишића, који ће, како су навели из „Ред Боxа“, „ускоро да у пуном сјају краси ужи центар Бањалуке“. Иначе, због малверзацијама са акцијама Медицинске електронике, чије је земљиште сада купио баш у том ужем центру града, Радишић првотимац је одлажао трогодишњу затворску казну.

Још један клијент „Ред Боxа“ је и „Моја апотека“. Уз слоган „Ближе вама“, 10. априла у Универзитетском клиничком центру РС отворен је нови простор, а породични маркетинг стручњаци су догађај најавили као имагинарну апотеку постављену у лифту у милионске дугове запале највеће здравствене установе у РС.

Син Игор Додик и даље, према писању медија, незванично стоји иза ИТ тендер- мага „Проинтер“, али Ћоровић је у ИТ сектору именом и презименом. Супруг кћерке предсједавајућег Додика, заједно са београдским „КБВ Датацом“, наведен је као оснивач истоимене фирме у Бањалуци, регистроване као друштво за услужне дјелатности које се односе на информационе технологије и рачунаре. У 2017. години запошљавао је три радника и остварио добит од нешто више од 15.000 КМ.

С друге стране, у власништву Рената Радишића су „Бусинесс Интеллигенце“, предузеће за рачунарско програмирање, и „Искра-Траде“ која се бави трговином на велико робом од метала, инсталационим материјалом, уређајима и опремом за водовод и гријање.

Фрееланце Горник, према писању портала Цапитал, брендирао је управо „Агро дестил“, али и ресторан „Агапе“ који је у власништву Додикових. Дизајном се бавио и у институцијама - у Влади РС и Заводу за физикалну мединицну „Др Мирослав Зотовић“.

Аутор: Жана Гаук
Журнал

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

Гласач

03.05.2019 15:53

Нека,нека,хвала Богу,нека се бар они не секирају за своју егзистенцију,њих десетак породица,можемо ми нашу дјецу коју нам не згазите и не убијете,тј.ако преживе и СМС порукама лијечити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

03.05.2019 16:18

БОЉЕ И ДОДИК, КАКИ ТАКИ СРБИН , НЕГО НЕКИ БОСЊАК ИЛИ РВАТ

Name

Људи

03.05.2019 16:38

Не секирајте се ништа, ђаво му је донио, ђаво ће и однијети! Тако то буде и заврши, што би наш стари народ рекао - отето, проклето! Погледајте сличне примере из прошлости, и то оне ближе, да не идемо много далеко - Милошевиће и Туђмане! Били цареви над царевима, и владари над владарима, ћерке и синови, па и поједини унуци, били "успјешни бизнисмени" , банкари, имали своје новине, радио станице...сви били уз њих, и шта би? Како татице одоше с власти, тако нестаде и пријатеља, привилегија, пара! Го просјак, сви до једнога, као и на самом почетку! Погледајте тајкуна Тодорића - камиони, авиони, беле лађе, бели двори, острва, егзотичне дестинације...и све оде, као мехур од сапунице! Само стој, ситна боранијо, чекај, и видјећеш, неће то још дуго ( истрошио се цар, и излизао и физички и психички), сви ћемо гледати крај једне Династије! А послије краја, наравно - ништа!

Name

Аа

03.05.2019 16:51

Све це то мајка ЦИА отети

Name

Ре Сале

03.05.2019 17:19

Је тај твој је свео дрзаву коју смо имали 1995 на огавну пијацну тезгу полуписмених мафијаса из Трна и Лактаса.Смрди ово надалеко.

Name

бдф

03.05.2019 17:48

све болесна гамад пљачка народ

Name

ја

03.05.2019 17:50

е Сале јадниче чим се ти тјешиш

Name

ма која

03.05.2019 18:42

ма која бре људи држава и република,па ми његовом продајом Брчког немамо територију,еј...еј...опаметитwе се

Name

На своју нwарецу а не срецу

03.05.2019 19:46

Ко вас тјера да играте и јос трпате у дјеп криминалцима. Бојкотујте све то.

Name

Путеви РС

04.05.2019 05:10

Пратите коме ће се додијелити израда софтвера од 1 милион КМ за евиденцију парцела у закуп које дају ЈП Путеви РС (реслови поред пута), а које су планирали у ове сасвим непотребне сврхе, коју евиденцију може водити дактилограф по општинама табеларно. Пљачка стољећа!

Name

МЕХАБА ДОДИК

04.05.2019 13:41

Погледајте како Мерхаба Додик пјева: хттпс://yоуту.бе/Ф8д6ЛХБQЛВ8

Name

МЕХАБА ДОДИК

04.05.2019 13:41

Погледајте како Мерхаба Додик пјева: хттпс://yоуту.бе/Ф8д6ЛХБQЛВ8

Name

Баја велики

05.05.2019 11:25

Дрзава то сам ја. Ви сте само инвентар.

Name

Перо

03.05.2019 16:00

А има ли шта ново, ово сви који имају мало мозга већ знају, РС АД У ВЛАСНИШТВУ неколико породица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

03.05.2019 16:09

Ниста није вјецно, додје дјаво по своје а тад је касно кајат се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

03.05.2019 17:27

Бице на крају оно: како досло тако и отисло!

Name

Хахах

03.05.2019 17:36

То цес да прицас до краја свог хадног зивота! Фукара си гладна правде коју нецес никад остварити. А знас ли засто? Зато сто си једна обицна јајара и гарантујем ти да би био веца фукара од овог Додика. Ал дзаба, не иде ти.

Name

Дјоко

03.05.2019 20:35

Ко мозе нек се богати ко вам је крив кад сте неписмени тако је исто и горе у Федерацији

Name

Директ

03.05.2019 16:18

Нека их, само нека краду, јер сто висе краду, то це висе бити иза ресетака, кад за то додје вријеме, а доцице кад-тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре директ

04.05.2019 08:58

Све додје на наплату ови лопови из СНСД а це сами да се изуједају једног дана и то врло брзо.

Name

Марко

03.05.2019 16:35

Ко це ово нахранити?Сваке године ново презиме зета а једну церку има и сваки неке милионе згрне !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.05.2019 16:54

Па колико их је било?

Name

ре

03.05.2019 17:38

Мектићу хапси док још имаш мандата на своју руку највеће криминалце РС.

Name

НЕУК

03.05.2019 16:36

АЛ КАПОНЕ ЈЕ БИО МАЛА МАЦА ЗА ОВЕ КРИМИНАЛЦЕ КОЈИ ВОДЕ ДРЗАВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

03.05.2019 16:45

Теска корупција! Ни у једној дрзави тако неста не постоји. Ово је врста диктатуре. И опет гласајте за њега јер сте овце за сисање. Све је његово а ви немате хљеба да једете. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

03.05.2019 17:32

Свака њима цаст.Ал стварно.Ко је нама крив(овдје прије свега мислим на нас борце војске РС),који су послије рата дозволили да нас зајасу дезертери,ратни профитери,битанге и олос.Покровитељ њихов, је на сву срецу у Хаском затвору и нека га тамо.Он је за вријеме рата направио Додике,Станковице,Остојице,Крајиснике,Видаковице,Поповице,Тегелтије,Рогуљице,Цубице....и многобројне друге знане и незнане СРБЕНДЕ.Сутјели смо као стрине,када су нам продавали фабрике,земљиста,робне куце...Данас смо градјани другог реда,пркобројни и бескорисни,глупи и баласт овим новопеценим ПАТРИОТАМА.Мали мисеви.Стетоцине.Свака цаст Додику и његовим подгузним мухама.Имају муда.Знају ста хоце.Ко нам је крив сто нам је једина храброст ,која нам је остала,подвикнути на зену и дјецу,свадити се са комсијом,серендати преко лазних профила....Ја сам дигао руке од свега а назалост и вецина.Удри Миле док мозес и знас.Удри и не попустај, јер ову багру,ове Радованове герилце,који су имали ту несрецу да се врате зиви својим куцама ,и треба туци до изнемоглости.Ко свој зној,труд и муку,не зна да наплати-није ни достојан зивота ни једног сата.Удри Миле-ПОЗЛАТИЛА ти се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

03.05.2019 22:21

Пријатељу, тужан и искрен коментар, који ме је дубоко потресао. У рату храбри на линиј, у миру оборене главе. Погодио си у срце проблема. Стадо оваца којим манипулишу деценијама. Питам се само кад је био моменат кад су некада храбри војници постали овце?

Name

Истина

04.05.2019 18:47

Миле, увијек су били сљедбеници, да не кажем овце. За идеале гину будале, у рат је ишао само ко је морао.

Name

Ре

03.05.2019 17:46

Ако ако, рикнуце и они сви једном, као и ми остали, ја бар мирно спавам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

03.05.2019 18:14

Само дерите кад имате кога .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

03.05.2019 18:21

Е зато је возач Кузмановићев ,пандур Тепић,а жена секретарица Бисеркина....постављен за директора лутрије РС....радимо шта хоћемо!!!! Има се може се...!јбг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Секи

03.05.2019 19:07

Тепиц је заслузио мјесто директора, јер цовјек влада знањем и заслузујује ту позицију.

Name

Ре

04.05.2019 21:19

Возаци, пратици, секретарице, бебиситерке, љубавнвици, љубавнице у једном мандату и у другом сигирно постају директори, портпароли, министрице, амбасадори....То је сифра и кљуц. Конкретних примјера има преко 100.

Name

М

03.05.2019 18:47

Треба једна чистка онако по Стаљину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизмисмен Прњо

03.05.2019 19:43

Доста висе, људи једноставно имају осјецај за бизнис, није то за свакога.Јел треба нека страна фирма да поједи на натјецају, овако паре остају код нас, хе хе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУКА

03.05.2019 19:45

У ОВЕ ФАЦЕ СЕ БАШ НЕМОЖЕ ГЛЕДАТИ И САМЕ ФАЦЕ ИМ ГОВОРЕ КАКВИ СУ ТО ЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3

03.05.2019 19:57

Ебо њихов бизнис кад це их у урнама врацати у њихово село из далеке Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

03.05.2019 21:10

Ма какав бизнис то је стуб застите Србства. Смијесно , они висе и не крију непотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дх7

04.05.2019 00:06

СВЕ ИГРЕ НА СРЕЦУ И КОЦКАРНИЦЕ ОБАВЕЗНО ПОЗАТВАРАТ УНИСТИСЕ НАМ МЛАДУ ДЈЕЦУ А КАФАНЕ И АЛКОХОЛ МНОГО МЛАДЕ ДЈЕЦЕ ОДЕ У ГРОБ ТО СТРАСНО ТО САМО И РАДИ У РС КАФАНЕ И КОЦКАРНИЦЕ И НОЦНИ КЛУБОВИ БЕЗ РАДНОГ ВРЕМЕНА ПРОСТИТУЦИЈА И ДРОГА У НОЦНИМ КЛУБОВИМА ДА ЗНАЈУ РОДИТЕЉИ СТАИМ СЕ РАДИ СА ДЈЕЦЕ ЗЛО НАД ЗЛИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ПЕТАР

04.05.2019 07:48

ПОТПИСУЈЕМ.ЈЕСТЕ ТАКО СВЕ.ДОДИК НАМ ЈЕ У ЛИЦЕ РЕКАО ДА ЈЕ ОВО РЕПУБЛИКА ПАР БОГАТИХ ПОРОДИЦА.АЈМО БИВСИ БОРЦИ НАСАОЈ ДЈЕЦИ ПОМОЦИ ДА ОДУ.ДА НАМ СЕ ПОТОМЦИ НЕ РАДЈАЈУ ОВДЈЕ.АЈД СВИ СВАКИ ДАН НА БН ПОРТАЛУ ДА ЈАВЕ КОЈА АГЕНЦИЈА ЗАСТУПА ОДЛАЗАК ЉУДИ ДА НАМ ПОМОГНУ ИНФОРМАЦИЈАМА.ПА И МИ БОРЦИ МОЗЕМО НЕСТО РАДИТИ ТАМО.ОВИ ОВДЈЕ ЦЕ НАС У ГРОБ ОТЈЕРАТИ ..ОМЛАДИНА ГИНУЛА ЗА ИГОРА ДОДИКА И ОСТАЛЕ БОГАТАСКЕ СИНОВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерхаба додик

04.05.2019 08:54

Највеци лопов у историји републике србске толико су опљацкали републику србску да нема даље ПОЗИВ ЕУ ЗВАНИЦНИЦИМА ДА МУ УВЕДУ САНКЦИЈЕ И ДА ГА УХАПСЕ .да овај народ ако ниста продисе барем мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бушач

04.05.2019 09:25

Настављање политике Фрање Туђмана о неколико ултра богатих породица а остали нека пасу траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жана

04.05.2019 09:42

Ми само знамо кометарисати и критиковати, па све остане на томе. Жалосно је колико смо пасиван народ, умјесто да активно нешто преузмемо, док још МОЖДА није касно, ми напуштамо земљу. НАРОДЕ ОД СРПСТВА СЕ НЕ ЖИВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА ТО ЈЕ НОРМАЛНО

04.05.2019 16:22

ОНИ ИМАЈУ ПАРЕ А МИ НЕ. ОНИ СУ ПАМЕТНИ А МИ НЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан мостар

04.05.2019 16:46

Е мој народе, кода су приватизирали тј отели власт од народа који се ништа не пита и вамо је слична ситуација, био сам по мјестима источне Херцеговине, билећа и љубине јад и биједа,само се надати да ће доћи боља времена народ трпи због њих а и бих као дрзава, спас је европска унија, неби га они тамо радили те лоповлуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

05.05.2019 09:07

Нису отели власт од народа, греска, народ им је дао. Зато народ нека не кука вец узива у њиховој љепоти. Ко нас ј...е кад смо коњи. Плата треба бити 50 БАМ , и то је превисе / идиоти смо

Name

X

05.05.2019 09:03

Да бог да им не требало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бокки

05.05.2019 09:11

НИје проблем у Додику. Може му се и ја му честитам! Проблем је у овцама. Он се по овцама посере, оне се облизују. Јел на власти? Јесте! Облизујте се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

само искрено

05.05.2019 10:33

Дудуче само дери овце тако и треба ти си наш и ми те волимо.

ОДГОВОРИТЕ