Procvjetao biznis porodice Dodik?!

„Lutrija RS“ je tražila agenciju sa dokazom o zastupništvu medijske kuće koja reemituje izvlačenja brojeva u lutrijskoj igri na sreću 'Loto 7 od 39' i 'TV Bingo'. Medij – Alternativna televizija! Agencija s kojojm ima ugovor – „Red Box Media“. Iako je javnost upozoravala na štimanje posla, desetine hiljada maraka otišle su tamo gdje je i planirano, u džep poznatih vlasnika!

Republika Srpska 03.05.2019 | 17:51
Procvjetao biznis porodice Dodik?!
Ako počnete da pratite bilo koji posao u Republici Srpskoj, skoro pa sigurno će vam se desiti da otkrijete kako taj put završava, ili počinje, negdje u Bakincima, u vlasništvu porodice Dodik.

Od politike, preko, doduše i dalje dijelom nezvanično, a dijelom potvrđeno, IT sektora, zatim voćarstva, ugostiteljstva i sporta, do marketinga, sve je pod kontrolom Dodikovih.

Porodici očito i dalje dobro ide u biznisu o republičkom budžetu pa je ova godina ponovo dobro počela Pavlu Ćoroviću, zetu Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nakon što je sa kumom i sinom presuđenog kriminalca Mile Radišića, Renatom Radišićem, i freelance marketing umjetnikom Ljubišom Gornikom 25. jula 2017. godine osnovao marketinšku agenciju „Red Box Media“, dobio je javni novac. Na tenderu! Namještenom!

„Lutriji Republike Srpske“ krajem prošle godine bile su potrebne usluge agencije za marketing i to po jasno određenim kriterijumima. Bilo je potrebno da ponuđač dostavi „dokaz o zastupništvu medijske kuće koja reemituje izvlačenja brojeva u lutrijskoj igri na sreću 'Loto 7 od 39' i 'TV Bingo'“.

„Na osnovu ugovora sa Državnom lutrijom Srbije, obaveza Lutrije Republike Srpske je da obezbijedi marketing na televiziji koja vrši reemitovanje navedenih igara“, stajalo je u tenderu raspisanom u decembru prošle godine.

Diskriminacije ne manjka, upozoravali su mediji i udruženja koja prate tenderske novosti. Samo u ovom kriterijumu, između redova, stajalo je ime „Red Box Media“. Jer, kako je pisao Frontal.ba, ova firma ima ugovor sa banjalučkom Alternativnom televizijom, koja emituje i reemituje emisije Državne lutrije Srbije.

Tu se, nadalje, iz arhivskih vijesti nameće informacija da je ATV kupio tajkun i Dodikov prijatelj Slobodan Stanković, vlasnik imperije „Integral inženjering“, ali se na sastancima, kao predstavnik kapitala, s vremena na vrijeme pojavljuje Igor Dodik, sin predsjedavajućeg. Dio akcija kupio je i Mile Radišić.

Jasno, i pored svih upozorenja javnosti, porodice se nisu mnogo potresle. „Lutrija RS“ 5. februara bira najpovoljnijeg ponuđača – „Red Box Media“ i to po cijeni od 291.600 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Trojac Ćorović – Radišić – Gornik je jedini i poslao ponudu pa „Lutrija“ nije mnogo razmišljala kome će dodijeliti jednogodišnji ugovor niti se bavila pravnim lijekovima.

Alkohol, kablovi, trgovina i dizajn u institucijama

Uz ovo guranje ruke u državni džep, Ćorović je, sudeći po registru Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, aktivan i na drugim poljima. Naveden je i kao osnivač „Agro destila“, koji destiluje, prečišćava i miješa alkoholna pića. Kako su u vlasništvu porodice, od republičkih državnih kredita, voćnjaci i firme koje se bave preradom i izvozom voća, „Agro destil“ je logičan biznis-slijed, a promoviše ga upravo „Red Box Media“.

Mjesta za promociju ima i za „Grand Trade“ u vlasništvu Radišića, koji će, kako su naveli iz „Red Boxa“, „uskoro da u punom sjaju krasi uži centar Banjaluke“. Inače, zbog malverzacijama sa akcijama Medicinske elektronike, čije je zemljište sada kupio baš u tom užem centru grada, Radišić prvotimac je odlažao trogodišnju zatvorsku kaznu.

Još jedan klijent „Red Boxa“ je i „Moja apoteka“. Uz slogan „Bliže vama“, 10. aprila u Univerzitetskom kliničkom centru RS otvoren je novi prostor, a porodični marketing stručnjaci su događaj najavili kao imaginarnu apoteku postavljenu u liftu u milionske dugove zapale najveće zdravstvene ustanove u RS.

Sin Igor Dodik i dalje, prema pisanju medija, nezvanično stoji iza IT tender- maga „Prointer“, ali Ćorović je u IT sektoru imenom i prezimenom. Suprug kćerke predsjedavajućeg Dodika, zajedno sa beogradskim „KBV Datacom“, naveden je kao osnivač istoimene firme u Banjaluci, registrovane kao društvo za uslužne djelatnosti koje se odnose na informacione tehnologije i računare. U 2017. godini zapošljavao je tri radnika i ostvario dobit od nešto više od 15.000 KM.

S druge strane, u vlasništvu Renata Radišića su „Business Intelligence“, preduzeće za računarsko programiranje, i „Iskra-Trade“ koja se bavi trgovinom na veliko robom od metala, instalacionim materijalom, uređajima i opremom za vodovod i grijanje.

Freelance Gornik, prema pisanju portala Capital, brendirao je upravo „Agro destil“, ali i restoran „Agape“ koji je u vlasništvu Dodikovih. Dizajnom se bavio i u institucijama - u Vladi RS i Zavodu za fizikalnu medinicnu „Dr Miroslav Zotović“.

Autor: Žana Gauk
Žurnal

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

Glasač

03.05.2019 15:53

Neka,neka,hvala Bogu,neka se bar oni ne sekiraju za svoju egzistenciju,njih desetak porodica,možemo mi našu djecu koju nam ne zgazite i ne ubijete,tj.ako prežive i SMS porukama liječiti!

ODGOVORITE
Name

SALE SLOVENAC

03.05.2019 16:18

BOLJE I DODIK, KAKI TAKI SRBIN , NEGO NEKI BOSNJAK ILI RVAT

Name

Ljudi

03.05.2019 16:38

Ne sekirajte se ništa, đavo mu je donio, đavo će i odnijeti! Tako to bude i završi, što bi naš stari narod rekao - oteto, prokleto! Pogledajte slične primere iz prošlosti, i to one bliže, da ne idemo mnogo daleko - Miloševiće i Tuđmane! Bili carevi nad carevima, i vladari nad vladarima, ćerke i sinovi, pa i pojedini unuci, bili "uspješni biznismeni" , bankari, imali svoje novine, radio stanice...svi bili uz njih, i šta bi? Kako tatice odoše s vlasti, tako nestade i prijatelja, privilegija, para! Go prosjak, svi do jednoga, kao i na samom početku! Pogledajte tajkuna Todorića - kamioni, avioni, bele lađe, beli dvori, ostrva, egzotične destinacije...i sve ode, kao mehur od sapunice! Samo stoj, sitna boranijo, čekaj, i vidjećeš, neće to još dugo ( istrošio se car, i izlizao i fizički i psihički), svi ćemo gledati kraj jedne Dinastije! A poslije kraja, naravno - ništa!

Name

Aa

03.05.2019 16:51

Sve ce to majka CIA oteti

Name

Re Sale

03.05.2019 17:19

Je taj tvoj je sveo drzavu koju smo imali 1995 na ogavnu pijacnu tezgu polupismenih mafijasa iz Trna i Laktasa.Smrdi ovo nadaleko.

Name

bdf

03.05.2019 17:48

sve bolesna gamad pljačka narod

Name

ja

03.05.2019 17:50

e Sale jadniče čim se ti tješiš

Name

ma koja

03.05.2019 18:42

ma koja bre ljudi država i republika,pa mi njegovom prodajom Brčkog nemamo teritoriju,ej...ej...opametitwe se

Name

Na svoju nwarecu a ne srecu

03.05.2019 19:46

Ko vas tjera da igrate i jos trpate u djep kriminalcima. Bojkotujte sve to.

Name

Putevi RS

04.05.2019 05:10

Pratite kome će se dodijeliti izrada softvera od 1 milion KM za evidenciju parcela u zakup koje daju JP Putevi RS (reslovi pored puta), a koje su planirali u ove sasvim nepotrebne svrhe, koju evidenciju može voditi daktilograf po opštinama tabelarno. Pljačka stoljeća!

Name

MEHABA DODIK

04.05.2019 13:41

Pogledajte kako Merhaba Dodik pjeva: https://youtu.be/F8d6LHBQLV8

Name

MEHABA DODIK

04.05.2019 13:41

Pogledajte kako Merhaba Dodik pjeva: https://youtu.be/F8d6LHBQLV8

Name

Baja veliki

05.05.2019 11:25

Drzava to sam ja. Vi ste samo inventar.

Name

Pero

03.05.2019 16:00

A ima li šta novo, ovo svi koji imaju malo mozga već znaju, RS AD U VLASNIŠTVU nekoliko porodica...

ODGOVORITE
Name

modricanin

03.05.2019 16:09

Nista nije vjecno, dodje djavo po svoje a tad je kasno kajat se.

ODGOVORITE
Name

realnost

03.05.2019 17:27

Bice na kraju ono: kako doslo tako i otislo!

Name

Hahah

03.05.2019 17:36

To ces da pricas do kraja svog hadnog zivota! Fukara si gladna pravde koju neces nikad ostvariti. A znas li zasto? Zato sto si jedna obicna jajara i garantujem ti da bi bio veca fukara od ovog Dodika. Al dzaba, ne ide ti.

Name

Djoko

03.05.2019 20:35

Ko moze nek se bogati ko vam je kriv kad ste nepismeni tako je isto i gore u Federaciji

Name

Direkt

03.05.2019 16:18

Neka ih, samo neka kradu, jer sto vise kradu, to ce vise biti iza resetaka, kad za to dodje vrijeme, a docice kad-tad.

ODGOVORITE
Name

Re direkt

04.05.2019 08:58

Sve dodje na naplatu ovi lopovi iz SNSD a ce sami da se izujedaju jednog dana i to vrlo brzo.

Name

Marko

03.05.2019 16:35

Ko ce ovo nahraniti?Svake godine novo prezime zeta a jednu cerku ima i svaki neke milione zgrne !!!

ODGOVORITE
Name

Re

03.05.2019 16:54

Pa koliko ih je bilo?

Name

re

03.05.2019 17:38

Mektiću hapsi dok još imaš mandata na svoju ruku najveće kriminalce RS.

Name

NEUK

03.05.2019 16:36

AL KAPONE JE BIO MALA MACA ZA OVE KRIMINALCE KOJI VODE DRZAVU

ODGOVORITE
Name

realno

03.05.2019 16:45

Teska korupcija! Ni u jednoj drzavi tako nesta ne postoji. Ovo je vrsta diktature. I opet glasajte za njega jer ste ovce za sisanje. Sve je njegovo a vi nemate hljeba da jedete. Fuj

ODGOVORITE
Name

petar

03.05.2019 17:32

Svaka njima cast.Al stvarno.Ko je nama kriv(ovdje prije svega mislim na nas borce vojske RS),koji su poslije rata dozvolili da nas zajasu dezerteri,ratni profiteri,bitange i olos.Pokrovitelj njihov, je na svu srecu u Haskom zatvoru i neka ga tamo.On je za vrijeme rata napravio Dodike,Stankovice,Ostojice,Krajisnike,Vidakovice,Popovice,Tegeltije,Roguljice,Cubice....i mnogobrojne druge znane i neznane SRBENDE.Sutjeli smo kao strine,kada su nam prodavali fabrike,zemljista,robne kuce...Danas smo gradjani drugog reda,prkobrojni i beskorisni,glupi i balast ovim novopecenim PATRIOTAMA.Mali misevi.Stetocine.Svaka cast Dodiku i njegovim podguznim muhama.Imaju muda.Znaju sta hoce.Ko nam je kriv sto nam je jedina hrabrost ,koja nam je ostala,podviknuti na zenu i djecu,svaditi se sa komsijom,serendati preko laznih profila....Ja sam digao ruke od svega a nazalost i vecina.Udri Mile dok mozes i znas.Udri i ne popustaj, jer ovu bagru,ove Radovanove gerilce,koji su imali tu nesrecu da se vrate zivi svojim kucama ,i treba tuci do iznemoglosti.Ko svoj znoj,trud i muku,ne zna da naplati-nije ni dostojan zivota ni jednog sata.Udri Mile-POZLATILA ti se.

ODGOVORITE
Name

Mile

03.05.2019 22:21

Prijatelju, tužan i iskren komentar, koji me je duboko potresao. U ratu hrabri na linij, u miru oborene glave. Pogodio si u srce problema. Stado ovaca kojim manipulišu decenijama. Pitam se samo kad je bio momenat kad su nekada hrabri vojnici postali ovce?

Name

Istina

04.05.2019 18:47

Mile, uvijek su bili sljedbenici, da ne kažem ovce. Za ideale ginu budale, u rat je išao samo ko je morao.

Name

Re

03.05.2019 17:46

Ako ako, riknuce i oni svi jednom, kao i mi ostali, ja bar mirno spavam

ODGOVORITE
Name

Igor

03.05.2019 18:14

Samo derite kad imate koga .

ODGOVORITE
Name

Dijana

03.05.2019 18:21

E zato je vozač Kuzmanovićev ,pandur Tepić,a žena sekretarica Biserkina....postavljen za direktora lutrije RS....radimo šta hoćemo!!!! Ima se može se...!jbg

ODGOVORITE
Name

Seki

03.05.2019 19:07

Tepic je zasluzio mjesto direktora, jer covjek vlada znanjem i zasluzujuje tu poziciju.

Name

Re

04.05.2019 21:19

Vozaci, pratici, sekretarice, bebisiterke, ljubavnvici, ljubavnice u jednom mandatu i u drugom sigirno postaju direktori, portparoli, ministrice, ambasadori....To je sifra i kljuc. Konkretnih primjera ima preko 100.

Name

M

03.05.2019 18:47

Treba jedna čistka onako po Staljinu

ODGOVORITE
Name

Bizmismen Prnjo

03.05.2019 19:43

Dosta vise, ljudi jednostavno imaju osjecaj za biznis, nije to za svakoga.Jel treba neka strana firma da pojedi na natjecaju, ovako pare ostaju kod nas, he he...

ODGOVORITE
Name

LUKA

03.05.2019 19:45

U OVE FACE SE BAŠ NEMOŽE GLEDATI I SAME FACE IM GOVORE KAKVI SU TO LJUDI.

ODGOVORITE
Name

3

03.05.2019 19:57

Ebo njihov biznis kad ce ih u urnama vracati u njihovo selo iz daleke Rusije.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

03.05.2019 21:10

Ma kakav biznis to je stub zastite Srbstva. Smijesno , oni vise i ne kriju nepotizam.

ODGOVORITE
Name

Dh7

04.05.2019 00:06

SVE IGRE NA SRECU I KOCKARNICE OBAVEZNO POZATVARAT UNISTISE NAM MLADU DJECU A KAFANE I ALKOHOL MNOGO MLADE DJECE ODE U GROB TO STRASNO TO SAMO I RADI U RS KAFANE I KOCKARNICE I NOCNI KLUBOVI BEZ RADNOG VREMENA PROSTITUCIJA I DROGA U NOCNIM KLUBOVIMA DA ZNAJU RODITELJI STAIM SE RADI SA DJECE ZLO NAD ZLIMA

ODGOVORITE
Name

RE PETAR

04.05.2019 07:48

POTPISUJEM.JESTE TAKO SVE.DODIK NAM JE U LICE REKAO DA JE OVO REPUBLIKA PAR BOGATIH PORODICA.AJMO BIVSI BORCI NASAOJ DJECI POMOCI DA ODU.DA NAM SE POTOMCI NE RADJAJU OVDJE.AJD SVI SVAKI DAN NA BN PORTALU DA JAVE KOJA AGENCIJA ZASTUPA ODLAZAK LJUDI DA NAM POMOGNU INFORMACIJAMA.PA I MI BORCI MOZEMO NESTO RADITI TAMO.OVI OVDJE CE NAS U GROB OTJERATI ..OMLADINA GINULA ZA IGORA DODIKA I OSTALE BOGATASKE SINOVE

ODGOVORITE
Name

Merhaba dodik

04.05.2019 08:54

Najveci lopov u istoriji republike srbske toliko su opljackali republiku srbsku da nema dalje POZIV EU ZVANICNICIMA DA MU UVEDU SANKCIJE I DA GA UHAPSE .da ovaj narod ako nista prodise barem malo.

ODGOVORITE
Name

bušač

04.05.2019 09:25

Nastavljanje politike Franje Tuđmana o nekoliko ultra bogatih porodica a ostali neka pasu travu.

ODGOVORITE
Name

Žana

04.05.2019 09:42

Mi samo znamo kometarisati i kritikovati, pa sve ostane na tome. Žalosno je koliko smo pasivan narod, umjesto da aktivno nešto preuzmemo, dok još MOŽDA nije kasno, mi napuštamo zemlju. NARODE OD SRPSTVA SE NE ŽIVI

ODGOVORITE
Name

PA TO JE NORMALNO

04.05.2019 16:22

ONI IMAJU PARE A MI NE. ONI SU PAMETNI A MI NE !

ODGOVORITE
Name

Stojan mostar

04.05.2019 16:46

E moj narode, koda su privatizirali tj oteli vlast od naroda koji se ništa ne pita i vamo je slična situacija, bio sam po mjestima istočne Hercegovine, bileća i ljubine jad i bijeda,samo se nadati da će doći bolja vremena narod trpi zbog njih a i bih kao drzava, spas je evropska unija, nebi ga oni tamo radili te lopovluke

ODGOVORITE
Name

X

05.05.2019 09:07

Nisu oteli vlast od naroda, greska, narod im je dao. Zato narod neka ne kuka vec uziva u njihovoj ljepoti. Ko nas j...e kad smo konji. Plata treba biti 50 BAM , i to je previse / idioti smo

Name

X

05.05.2019 09:03

Da bog da im ne trebalo!

ODGOVORITE
Name

Bokki

05.05.2019 09:11

NIje problem u Dodiku. Može mu se i ja mu čestitam! Problem je u ovcama. On se po ovcama posere, one se oblizuju. Jel na vlasti? Jeste! Oblizujte se!

ODGOVORITE
Name

samo iskreno

05.05.2019 10:33

Duduče samo deri ovce tako i treba ti si naš i mi te volimo.

ODGOVORITE