Новинарски хљеб са седам кора

Под тешким притисцима у друштву које им не вјерује и оправдава нападе у борби за истину, али и живот, новинари су данас обиљежили још један Дан слободе медија. Подаци су поражавајући. Резултати посљедњег истраживања показују да чак 27 одсто грађана Републике Српске оправдава насиље над новинарима.

Република Српска 03.05.2019 | 16:48
Новинарски хљеб са седам кора
О слободи медија анализу су урадили Удружење "БХ новинари" и Фондација "Фридрих Еберт". У поређењу с прошлом годином, забрињавајући је пораст броја грађана (за цијелих 14%) који оправдавају насиље над новинарима у Босни и Херцеговини.

Под тешким притисцима у друштву које им не вјерује и оправдава нападе у борби за истину, али и живот, новинари су обиљежили још један Дан слободе медија. Подаци су поражавајући.
Резултати посљедњег истраживања показују да чак 27 одсто грађана Републике Српске оправдава насиље над новинарима.

’’То су најгори подаци од 2009. године до данас’’, каже новинар Милкица Милојевић.

Новинаре су претекли попови. Истраживање је показало да грађани БиХ највише вјерују вјерским институцијама, чак 74 одсто испитаних грађана. Новинари вјерују да су медији без имена и презимена допринијели томе да се повјерење грађана у медије додатно смањи.

Раскорак између истине и притисака је све већи.

Новинари сматрају да раде у непријатељском окружењу и да је слободе медија све мање. Подршка власти је само декларативна.

’’Све заједно показује да ова власт иде ка томе да пооштри законе и сузи слободу медија’’, каже новинар Синиша Вукелић.

Истраживања показују да јавни сервиси нису јавни, већ само сервиси. Комерцијалне телевизије купују људи блиски власти како би контролисали медије.

’’Застрашујућа је компромитација медијских посланика изнутра, оних људи који су се нашли унутар медија и онда из страха и личних интереса ставили у функцију тих силеџија споља’’, каже професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Ђорђе Вуковић.

У отежане услове рада новинара спада и поштовање Закона о слободи приступа информацијама Републике Српске, који предвиђа рок од 15 дана да институције пошаљу одговор свим грађанима, па тако и медијској кући или новинару на постављени упит. У доба интернета, гдје је проток информација брз, рок од 15 дана не оставља много простора за свеобухватну причу.

’’Оно на чему ми морамо инситирати јесте да се тај закон измијени’’, каже новинар Љиљана Смиљанић.

Комуниколози сматрају да демократија и медији иду једно с другим, али да су темељи демократских стубова дебело поткопани.

Истраживање је показало да новинарска права и медијске слободе већ годинама највише крше политичари и политичке странке. Док год буде тако, несумњиво је да ће слобода медија и новинара остати оваква каква данас јесте или ће бити и гора.



БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милан

03.05.2019 14:56

Посао као и сваки посао, тезак, неизвијестан, али назалост и у том ппслу се све и сваста накупило. Мора се радити онако како газда захтијева инаце отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда БЛ

03.05.2019 15:36

Уопсте ме не цуди да назови новинаре сви нападају да будем искрен требало би и висе и јаце. Новинар треба да пренесе информацију или вијест до цитатеља а не да је обликује и прилагодјава овисно коме блоку или странци гаји симпатије или припада. Улога новинара није да обликује јавно мјење. Нека буде новинар или политицар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

03.05.2019 15:59

У праву си, новинари се баве политиком, користе максимално слободу говора, лају и лажу, а кад добију по гузици плачу и јаучу као мала деца. Играти се са ватром а не опећи се, тешко!

Name

Директ

03.05.2019 16:22

Ови сто оправдавају насиље над новинарима треба да фокусирају своју негативност на резим са циљем да исти предузму позитивне кораке у смислу напретка друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда БЛ

03.05.2019 16:42

Зивимо у демократском друству и власт се губи или осваја на демократским изборима истина странци нам наметули изборни систем који није саврсен. Владање мањине над вецином би био резим а ти то оцито призељкујес. Опозиција треба гласацима несто понудити и у то их уверити и добице вецину гласова

Name

Коле

03.05.2019 18:32

Ре, која правда, ајдр наведи један примјер у Б.Луци у задњих 10 година гдјд је правда задовољена. Очигледно да си љубитељ овог режима и да гледаш само РТРС И АТВ...због таквих љигаваца нам и јесте овакво стање у држави

Name

Савијест?

03.05.2019 17:30

Не могу да се отмем ружном утиску, да трећина грађана БиХ подржава насиље над новинарима, а по неким статистикама. Овај податак је доказ примитивизма и мрака у друштву, пошто се насиље не смије испољавати према режимским медијима и новинарима. С друге стране, закључујем да су угрожени нережимски медији и новинари, који покушавају допријети до слушаоца и читаоца, објективно и ненаметљиво, гдје је једини критериј истина, која је искључиво једна. Ниво наше колективне свијести и савјести, као грађана овог друштва, доприноси у релативном смислу наведеним статистикама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

03.05.2019 20:12

ПОДРСКА ЗА ЦАСНЕ НОВИНАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2019 00:09

СТОП СТОП НАСИЉУ НАД НАВИНАРИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееw

04.05.2019 00:12

Слобода и правда за НОВИНАРЕ

ОДГОВОРИТЕ