Нема демократије, ни слободе медија

"Инсистирање на томе да новинари добију статус службеног лица није питање стицања привилегија него просто заштита - да вас не може свака инструисана будала на улици зауставити и премлатити", истакла је, поводом Дана слободе медија, уредница Информативног програма БН ТВ Сузана Рађен-Тодорић.

Република Српска 03.05.2019 | 11:33
Нема демократије, ни слободе медија
Након изборне године, која је, како оцјењује уредница Информативног програма БН телевизије, била тешка и критична, не могу се очекивати неке значајније промјене.

“Иза нас је остала изборна година која је сама по себи била тешка и критична. Свједоци смо кроз шта је све пролазила наша медијска кућа и њени новинари, не примјећујући можда у свој тој какофонији кроз шта су пролазиле остале медијске куће.

Очекујем сада мирнију годину, али не очекујем да ће се ишта промијенити у корист наших слобода. На тим слободама морамо ми, новинари, да инсистирамо, али тај терет не може пасти само на наша плећа. Мора да постоји подршка друштвене заједнице", рекла је Сузана Рађен-Тодорић гостујући у Јутарњем програму БН ТВ. 

Она је указала да новинарима не треба подршка политичких странака, већ да се та питања институционално регулишу. Подсјећа да Клуб новинара Бањалука годинама инсистира да новинари добију статус службеног лица, те да се напади на њих тако и третирају.

"Та прича не може да прође у Републици Српској, а у Федерацији БиХ пролази. То није питање стицања привилегија него просто да вас не може свака инструисана будала на улици зауставити и премлатити, као што је случај са Владимиром Ковачевићем који је једва извукао живу главу.

У том случају јесте раговала новинарска заједница, али нисмо примијетили емпатију шире друштвене заједнице, Током суђења можемо видјети и да се тај нападач Владимиру смије у лице, али много битније од тога је ко је то наручио, а епилога још нема”, закључује Рађен-Тодорић.

На питање колико има солидарности међу новинарима, те колико могу да се ослоне на новинарска удружења, уредница Информативног програма БН ТВ каже:

“Не могу никако. У овако дубоко подијељеном друштву по свим шавовима, новинарска удружења служе сама себи и иза њих стоје политичке опције, част изузецима, које их финансирају и подржавају. Новинарска солидарност је, нажалост, мисаона прича”.

Она наводи да се нада да ће ипак доћи боље вријеме те поручује да је важно да се млади новинари едукују, истрајавају на медијским слободама и не пристају да буду робови на свом положају.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТХИА

03.05.2019 09:48

НОВИНАР НИЈЕ И НЕ МОЖЕ ДА БУДЕ СЛУЖБЕНО ЛИЦЕ ЈЕР НЕ ВРШИ СЛУЖБЕНУ РАДЊУ И ТАЧКА... АЛИ ДА ТРЕБА ДА СЕ ПОСЕБНО ЗАШТИТЕ ОД НЕЗАКОНИТОГ ОМЕТЕЊА ИЛИ НАПАДА НА ЖИВОТ И ИМОВИНУ СВА ЛИЦА ПРИЛИКОМ ОБАВЉАЊА ПРОФЕСИОНАЛНЕ ДЈЕЛАТНОСТИ ЈЕ ЈАСНА ОБАВЕЗА КОЈА СЕ НОРМИРА КРИВИЧНИМ ЗАКОНОМ (СТРОЖИЈЕ КАЖЊАВАЊЕ).. ДАКЛЕ НОВИНАРИ, ДОКТОРИ, МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ, АДВОКАТИ, НОТАРИ, ВАТРОГАСЦИ, КАО И СВИ ДРУГИ ОВДЕ НЕИМЕНОВАНИ... ОВА КАУБОЈСКА ТАЈКУНСКА ДРЖАВА КРЕИРАНА ПРЕМА ВИЗИЈИ ПРИМИТИВНИХ ИДИОТА МОРА ДА СЕ МИЈЕЊА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

03.05.2019 10:23

...Ничег више нема јоооој, прекрила нас најцрња тама. Један од узрока настанка таме је и дјеловање новинара, неког мање неког више, јер су и они све ставили у службу интереса багре, насилника, среброљубаца и остале погани. Сви ће доћи на ред па и сами рушитељи свега људског и природног. Овдје се ствари виде само када се догађају нама самима, други и другачији не постоје. Толико себичности нема на земаљској кугли, а овамо дијеле се јаја за Ускрс. Мазнеш 100 милиона, па подијелиш јаја за 100КМ. И то се објављује као ударна вијест, И то је ваљда новинарство. Истинско као и већ поменути хуманизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

03.05.2019 11:05

Свакако треба одати признање оним ријетким који се боре за истину и правду. Нормално да их има али су у мањини као и све друго што вриједи. Чињеница је да лоше новинаре могу отјерати само добри, као и у сваком другум послу, али онда иде глупа флоскула о колегијалности и тако у недоглед. Сви би да други рјешавају проблеме и гину, а да ми са стране на миру гледамо риалити. И зато нема рјешавања проблема него само гомилање нових.

Name

Жана

03.05.2019 11:08

Све док постоје новинари, односно медијске куће коју су покорне слуге владајуће елите, за оне друге који реално, коректно и савјесно информишу јавност, неће нажалост бити и боље. Надам се да ће БН остати досљедан свом досадашњем раду и да неће поклекнули континуираним притисцима.

ОДГОВОРИТЕ