Nema demokratije, ni slobode medija

"Insistiranje na tome da novinari dobiju status službenog lica nije pitanje sticanja privilegija nego prosto zaštita - da vas ne može svaka instruisana budala na ulici zaustaviti i premlatiti", istakla je, povodom Dana slobode medija, urednica Informativnog programa BN TV Suzana Rađen-Todorić.

Republika Srpska 03.05.2019 | 11:33
Nema demokratije, ni slobode medija
Nakon izborne godine, koja je, kako ocjenjuje urednica Informativnog programa BN televizije, bila teška i kritična, ne mogu se očekivati neke značajnije promjene.

“Iza nas je ostala izborna godina koja je sama po sebi bila teška i kritična. Svjedoci smo kroz šta je sve prolazila naša medijska kuća i njeni novinari, ne primjećujući možda u svoj toj kakofoniji kroz šta su prolazile ostale medijske kuće.

Očekujem sada mirniju godinu, ali ne očekujem da će se išta promijeniti u korist naših sloboda. Na tim slobodama moramo mi, novinari, da insistiramo, ali taj teret ne može pasti samo na naša pleća. Mora da postoji podrška društvene zajednice", rekla je Suzana Rađen-Todorić gostujući u Jutarnjem programu BN TV. 

Ona je ukazala da novinarima ne treba podrška političkih stranaka, već da se ta pitanja institucionalno regulišu. Podsjeća da Klub novinara Banjaluka godinama insistira da novinari dobiju status službenog lica, te da se napadi na njih tako i tretiraju.

"Ta priča ne može da prođe u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH prolazi. To nije pitanje sticanja privilegija nego prosto da vas ne može svaka instruisana budala na ulici zaustaviti i premlatiti, kao što je slučaj sa Vladimirom Kovačevićem koji je jedva izvukao živu glavu.

U tom slučaju jeste ragovala novinarska zajednica, ali nismo primijetili empatiju šire društvene zajednice, Tokom suđenja možemo vidjeti i da se taj napadač Vladimiru smije u lice, ali mnogo bitnije od toga je ko je to naručio, a epiloga još nema”, zaključuje Rađen-Todorić.

Na pitanje koliko ima solidarnosti među novinarima, te koliko mogu da se oslone na novinarska udruženja, urednica Informativnog programa BN TV kaže:

“Ne mogu nikako. U ovako duboko podijeljenom društvu po svim šavovima, novinarska udruženja služe sama sebi i iza njih stoje političke opcije, čast izuzecima, koje ih finansiraju i podržavaju. Novinarska solidarnost je, nažalost, misaona priča”.

Ona navodi da se nada da će ipak doći bolje vrijeme te poručuje da je važno da se mladi novinari edukuju, istrajavaju na medijskim slobodama i ne pristaju da budu robovi na svom položaju.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DE GOTHIA

03.05.2019 09:48

NOVINAR NIJE I NE MOŽE DA BUDE SLUŽBENO LICE JER NE VRŠI SLUŽBENU RADNJU I TAČKA... ALI DA TREBA DA SE POSEBNO ZAŠTITE OD NEZAKONITOG OMETENJA ILI NAPADA NA ŽIVOT I IMOVINU SVA LICA PRILIKOM OBAVLJANJA PROFESIONALNE DJELATNOSTI JE JASNA OBAVEZA KOJA SE NORMIRA KRIVIČNIM ZAKONOM (STROŽIJE KAŽNJAVANJE).. DAKLE NOVINARI, DOKTORI, MEDICINSKE SESTRE, ADVOKATI, NOTARI, VATROGASCI, KAO I SVI DRUGI OVDE NEIMENOVANI... OVA KAUBOJSKA TAJKUNSKA DRŽAVA KREIRANA PREMA VIZIJI PRIMITIVNIH IDIOTA MORA DA SE MIJENJA !!!

ODGOVORITE
Name

brat Đuro

03.05.2019 10:23

...Ničeg više nema jooooj, prekrila nas najcrnja tama. Jedan od uzroka nastanka tame je i djelovanje novinara, nekog manje nekog više, jer su i oni sve stavili u službu interesa bagre, nasilnika, srebroljubaca i ostale pogani. Svi će doći na red pa i sami rušitelji svega ljudskog i prirodnog. Ovdje se stvari vide samo kada se događaju nama samima, drugi i drugačiji ne postoje. Toliko sebičnosti nema na zemaljskoj kugli, a ovamo dijele se jaja za Uskrs. Mazneš 100 miliona, pa podijeliš jaja za 100KM. I to se objavljuje kao udarna vijest, I to je valjda novinarstvo. Istinsko kao i već pomenuti humanizam.

ODGOVORITE
Name

brat Đuro

03.05.2019 11:05

Svakako treba odati priznanje onim rijetkim koji se bore za istinu i pravdu. Normalno da ih ima ali su u manjini kao i sve drugo što vrijedi. Činjenica je da loše novinare mogu otjerati samo dobri, kao i u svakom drugum poslu, ali onda ide glupa floskula o kolegijalnosti i tako u nedogled. Svi bi da drugi rješavaju probleme i ginu, a da mi sa strane na miru gledamo rialiti. I zato nema rješavanja problema nego samo gomilanje novih.

Name

Žana

03.05.2019 11:08

Sve dok postoje novinari, odnosno medijske kuće koju su pokorne sluge vladajuće elite, za one druge koji realno, korektno i savjesno informišu javnost, neće nažalost biti i bolje. Nadam se da će BN ostati dosljedan svom dosadašnjem radu i da neće pokleknuli kontinuiranim pritiscima.

ODGOVORITE