ЛЕ: Трилер у Лондону припао Арсеналу!

Фудбалери Арсенала савладали су Валенсију са 3:1 на свом стадиону у првој полуфиналној утакмици Лиге Европе.  Валенсијина одбрана узела колективни одмор, Лаказет и Обамејан се частили - Емери опет циља пехар Лиге Европе! На Емирејтсу 3:1.

Фудбал 02.05.2019 | 23:30
ЛЕ: Трилер у Лондону припао Арсеналу!
Полуфинале Лиге Европе је почело, четири екипе се боре за пласман у финале, које ће нам дати одговор на питање ко ће ове сезоне освојити друго по рангу престижно европско такмичење и ко ће наредне сезоне играти у Лиги шампиона.

Арсенал је тако на "Емирејтсу" дочекао екипу Валенсије, која је спремна дошла на гостовање у Лондон, а имали су довољно смелости да "ошамаре" Арсенал, пошто су до вођства дошли већ у 11. минуту утакмице, када је Диакаби након корнера убацио лопту у гол.

Није та предност Валенсије дуго трајала, пошто је Арсенал дошао до изједначења само седам минута касније, а стрелац је био француски нападач, који је некада играо за екипу Лиона – Александар Лаказет.

Исти играч је донео "Тобџијама" и тотални преокрет, пошто је мрежу Валенсије затресао по други пут у 26. минуту утакмице и са овим резултатом се отишло на велики одмор, иако је у првих пола сата деловало да ћемо гледати праву голеаду.

Мирније се ушло у других 45 минута, није било превише прилика и остаје запамћен један опаснији ударац Арсеналовог везног фудбалера Матеа Гендузија, који руку на срце није играо баш најбоље.

Иако се чинило да више голова неће бити, то је поништио Пјер Емерик Обамејанг који је на асистенцију Сеада Колашинца постигао трећи погодак у првом минуту судијске надокнаде и тако поставио коначних, Арсенал – Валенсија 3:1.

Наредни меч је на програму у Валенсији за седам дана, Арсенал има лепу предност од два гола и човек који итекако има искуства у освајању трофеја Лиге Европе, пошто је са екипом Севиље то већ чинио. Валенсија никако није без шанси тако да ће реванш бити веома занимљив.

За навијаче уживанцијја, за тренере главобоља. Јер просто је невероватно да ће се Арсенал или Валенсија са оваквом дефанбзивом борити за један европски трофеј. Или можда боље речено: без било какве дефанзиве. У тако шизофреној утакмици на Емирејтсу најбоље су се снашли Александар Лаказет и Пјер-Емерик Обамејан, којима је највише погодовала општа јурњава по терену, па су најзаслужнији што ће Тобџије на Местаљу отићи са два гола предности. Мада треба рећи и да је Лаказет највећи кривац што Арсенал пред пут на Пиринеје није однео и већу предност. Како било, у Лондону 3:1 за енглеског представника, па се чини да ће Унај Емери после три пехара са Севиљом имати прилику да се са Арсеналом бори и за четврти трофеј Лиге Европе.

Заслужено наравно, мада је Арсенал био очајан у првих 15 минута и право је чудо што је само Муктар Дијакаби матирао Петра Чеха, јер је Валенсија могла – или морала? – да има бар још један гол залихе после тако доминантног почетка. А тај један који је постигла био је први доказ да ћемо гледати луду утакмицу  јер на тренутке се чинило да су само нападачи у игри. Или бар играчи који трче у напад. Па је тако и Дијакабипосле корнера капитена Данија Пареха и Родригове повратне успео да се окружен тројицом играча на гол линији поклони и доведе Слепе мишеве у вођство. Гранит Џака му је био најближи, али није био једини кривац.

Одмах потом уследила је и почетничка грешка Ешлија Мејтленд Мајлса коју милостива Валенсија није претворила у предност од 2:0, али је деловало да се Арсенал клати на конопцима, иако је тек меч почео. Срећа по Унаја Емерија је што и Валенсија – баш као и његов Арсенал – иза себе има шизофрену сезону у којој су неке блиставе партије пратиле неке апсолутно ужасне утакмице. Толико су ненормалне утакмице ова два тима да се не бисмо изненадили и да је вечерас сунце изашло у Лондону у 60. минуту.

То се наравно није десило, али Арсенал јесте изашао из канала захваљујући офанзивном потенцијалу који му свакако не мањка. Нити му мањка хитрине што се најбоље видело кад су Александар Лаказет и Пјер-Емерик Обамејан за 10 секунди прелетели 60 метара и у јеку Валенсијини иницијативе исекли ривала поготком за 1:1. Да ова двојица иза себе имају макар и пристојне одбрамбене играче сигурни смо да би Арсенал ове сезоне играо Лигу шампиона.

Само осам минута касније Арсенал је прешао у вођсто. Џака се искупио за ранији кикс у дефанзиви, послао савршену лопту ка Лаказету, а шта је тачно радио Факундо Ронкаља заиста нам није јасно. Превише је лако Лаказет дошао у гол  ситуацији и поново је био прецизан.

На Арсеналову жалост није био такав и у наставку, иако је кретњама и даље стављао госте на муке. Међутим, у другом полувремену су га Шпанци још два пута заборавили самог испред Нета, али је у оба случаја Лаказет веома лоше реаговао. Онда су се и гости осилили, па су у последњих десетак минута и они могли да преко свежег Кевина Гамеира стигну до изједначења, али ни други француски нападач на терену није успео.

И таман кад смо помислили да ће се све завршити на головима из првог полувремена још један колективни одмор Валенсијине одбране. Овог пута се Обамејан уписао у листу стрелаца и Арсеналу обезбедио велику предност пред реванш.

Рекли бисмо чак и недостижну предност. Али то је ипак Арсенал, а ни он баш не изгледа као потпуно сигуран тим.

На "Емирејтсу", мреже су се тресле већ три пута, почев од 11. минута када се лопта нашла иза ветерана европског фудбала, Петера Чеха.

Поготком Муктара Дијакабија на пас Родрига гости из Шпаније дошли су до раног вођства, али су "слепи мишеви" само 15 минута касније били у заостатку. Толико је било потребно Александру Лаказету да савлада Нета два пута, прво на додавање Пјер-Емерика Обамејанга, а потом и Гранита Џаке за радост већине од 60.000 присутних. 

Испоставило би се после бурних 45 минута да је "то било то" од погодака, иако је Француз у два или три наврата у наставку пропустио зицере за хет-трик пред реванш на "Местаљи", да у првом минуту надокнаде Обамејанг није казнио деконцентрацију одбране јединог шпанског представника у завршници и додавање Сеада Колашинца преворио у коначних: Арсенал - Валенсија 3:1 (2:1)!

Менаџер "тобџија" Унаи Емери у првој сезони по одласку Арсена Венгера из клуба извео је поставу са Лаказетом и Обамејангом 23 пута. Први је постигао 11 голова уз седам асистенција, а други 14 голова уз пет асистенција у тим сусретима.

Погодак Обамејанга у надокнади имаће свакако велику специфичну важност пред реванш у Шпанији, у ком ће Марселинов тим јуришати ка победи од најмање 2:0 за ново финале такмичења које се звало Куп УЕФА када је Валенсија последњи пут тријумфовала пре 15 година.

С обзиром на то како играју ове сезоне на гостовањима, фудбалерима Арсенала био је неопходан Обамејангов гол за 3:1 и, притом, биће им потребно много концентрације, мудрости и среће да изборе пласман у велико финале заказано за 29. мај у Бакуу.

Емери у првој од две утакмице против клуба који је тренирао четири сезоне није могао да рачуна не повређене Арона Рамзија, Дениса Суареза, Ектора Бељерина и помало заборављеног Данија Велбека, док је Марселино Гарсија Торал бирао једанаесторку без Дениса Черишева, Жофрија Кондогбије и бившег играча Арсенала, Франсеса Кокелана.

Освајач Лиге Европе и ове сезоне обезбедиће ућешће у Лиги шампиона.

АРСЕНАЛ – ВАЛЕНСИЈА 3:1 (2:1)
/Лаказет 18, 25, Обамејан 90 – Дијакаби 11/

Стадион: Емирејтс
Судија: Клемон Турпан (Француска)

Арсенал (3-4-1-2): Чех – Сократис, Кошћелни (од 82. Монреал), Мустафи –Мејтленд-Најлс, Џака, Гендузи (од 58’ Тореира), Колашинац – Озил (од 75’ Мхитарјан) – Лаказет, Обамејан

Валенсија (5-3-2) : Нето – Пичини, Габријел Паулсита, Гарај, Ронкаља, Гаја – Солер (од 71’ Вас), Дијакаби, Парехо - Родриго (од 88’ Санти
Мина), Гуедес (опд 71’ Гамеиро).

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар