LE: Triler u Londonu pripao Arsenalu!

Fudbaleri Arsenala savladali su Valensiju sa 3:1 na svom stadionu u prvoj polufinalnoj utakmici Lige Evrope.  Valensijina odbrana uzela kolektivni odmor, Lakazet i Obamejan se častili - Emeri opet cilja pehar Lige Evrope! Na Emirejtsu 3:1.

Fudbal 02.05.2019 | 23:30
LE: Triler u Londonu pripao Arsenalu!
Polufinale Lige Evrope je počelo, četiri ekipe se bore za plasman u finale, koje će nam dati odgovor na pitanje ko će ove sezone osvojiti drugo po rangu prestižno evropsko takmičenje i ko će naredne sezone igrati u Ligi šampiona.

Arsenal je tako na "Emirejtsu" dočekao ekipu Valensije, koja je spremna došla na gostovanje u London, a imali su dovoljno smelosti da "ošamare" Arsenal, pošto su do vođstva došli već u 11. minutu utakmice, kada je Diakabi nakon kornera ubacio loptu u gol.

Nije ta prednost Valensije dugo trajala, pošto je Arsenal došao do izjednačenja samo sedam minuta kasnije, a strelac je bio francuski napadač, koji je nekada igrao za ekipu Liona – Aleksandar Lakazet.

Isti igrač je doneo "Tobdžijama" i totalni preokret, pošto je mrežu Valensije zatresao po drugi put u 26. minutu utakmice i sa ovim rezultatom se otišlo na veliki odmor, iako je u prvih pola sata delovalo da ćemo gledati pravu goleadu.

Mirnije se ušlo u drugih 45 minuta, nije bilo previše prilika i ostaje zapamćen jedan opasniji udarac Arsenalovog veznog fudbalera Matea Genduzija, koji ruku na srce nije igrao baš najbolje.

Iako se činilo da više golova neće biti, to je poništio Pjer Emerik Obamejang koji je na asistenciju Seada Kolašinca postigao treći pogodak u prvom minutu sudijske nadoknade i tako postavio konačnih, Arsenal – Valensija 3:1.

Naredni meč je na programu u Valensiji za sedam dana, Arsenal ima lepu prednost od dva gola i čovek koji itekako ima iskustva u osvajanju trofeja Lige Evrope, pošto je sa ekipom Sevilje to već činio. Valensija nikako nije bez šansi tako da će revanš biti veoma zanimljiv.

Za navijače uživancijja, za trenere glavobolja. Jer prosto je neverovatno da će se Arsenal ili Valensija sa ovakvom defanbzivom boriti za jedan evropski trofej. Ili možda bolje rečeno: bez bilo kakve defanzive. U tako šizofrenoj utakmici na Emirejtsu najbolje su se snašli Aleksandar Lakazet i Pjer-Emerik Obamejan, kojima je najviše pogodovala opšta jurnjava po terenu, pa su najzaslužniji što će Tobdžije na Mestalju otići sa dva gola prednosti. Mada treba reći i da je Lakazet najveći krivac što Arsenal pred put na Pirineje nije odneo i veću prednost. Kako bilo, u Londonu 3:1 za engleskog predstavnika, pa se čini da će Unaj Emeri posle tri pehara sa Seviljom imati priliku da se sa Arsenalom bori i za četvrti trofej Lige Evrope.

Zasluženo naravno, mada je Arsenal bio očajan u prvih 15 minuta i pravo je čudo što je samo Muktar Dijakabi matirao Petra Čeha, jer je Valensija mogla – ili morala? – da ima bar još jedan gol zalihe posle tako dominantnog početka. A taj jedan koji je postigla bio je prvi dokaz da ćemo gledati ludu utakmicu  jer na trenutke se činilo da su samo napadači u igri. Ili bar igrači koji trče u napad. Pa je tako i Dijakabiposle kornera kapitena Danija Pareha i Rodrigove povratne uspeo da se okružen trojicom igrača na gol liniji pokloni i dovede Slepe miševe u vođstvo. Granit Džaka mu je bio najbliži, ali nije bio jedini krivac.

Odmah potom usledila je i početnička greška Ešlija Mejtlend Majlsa koju milostiva Valensija nije pretvorila u prednost od 2:0, ali je delovalo da se Arsenal klati na konopcima, iako je tek meč počeo. Sreća po Unaja Emerija je što i Valensija – baš kao i njegov Arsenal – iza sebe ima šizofrenu sezonu u kojoj su neke blistave partije pratile neke apsolutno užasne utakmice. Toliko su nenormalne utakmice ova dva tima da se ne bismo iznenadili i da je večeras sunce izašlo u Londonu u 60. minutu.

To se naravno nije desilo, ali Arsenal jeste izašao iz kanala zahvaljujući ofanzivnom potencijalu koji mu svakako ne manjka. Niti mu manjka hitrine što se najbolje videlo kad su Aleksandar Lakazet i Pjer-Emerik Obamejan za 10 sekundi preleteli 60 metara i u jeku Valensijini inicijative isekli rivala pogotkom za 1:1. Da ova dvojica iza sebe imaju makar i pristojne odbrambene igrače sigurni smo da bi Arsenal ove sezone igrao Ligu šampiona.

Samo osam minuta kasnije Arsenal je prešao u vođsto. Džaka se iskupio za raniji kiks u defanzivi, poslao savršenu loptu ka Lakazetu, a šta je tačno radio Fakundo Ronkalja zaista nam nije jasno. Previše je lako Lakazet došao u gol  situaciji i ponovo je bio precizan.

Na Arsenalovu žalost nije bio takav i u nastavku, iako je kretnjama i dalje stavljao goste na muke. Međutim, u drugom poluvremenu su ga Španci još dva puta zaboravili samog ispred Neta, ali je u oba slučaja Lakazet veoma loše reagovao. Onda su se i gosti osilili, pa su u poslednjih desetak minuta i oni mogli da preko svežeg Kevina Gameira stignu do izjednačenja, ali ni drugi francuski napadač na terenu nije uspeo.

I taman kad smo pomislili da će se sve završiti na golovima iz prvog poluvremena još jedan kolektivni odmor Valensijine odbrane. Ovog puta se Obamejan upisao u listu strelaca i Arsenalu obezbedio veliku prednost pred revanš.

Rekli bismo čak i nedostižnu prednost. Ali to je ipak Arsenal, a ni on baš ne izgleda kao potpuno siguran tim.

Na "Emirejtsu", mreže su se tresle već tri puta, počev od 11. minuta kada se lopta našla iza veterana evropskog fudbala, Petera Čeha.

Pogotkom Muktara Dijakabija na pas Rodriga gosti iz Španije došli su do ranog vođstva, ali su "slepi miševi" samo 15 minuta kasnije bili u zaostatku. Toliko je bilo potrebno Aleksandru Lakazetu da savlada Neta dva puta, prvo na dodavanje Pjer-Emerika Obamejanga, a potom i Granita Džake za radost većine od 60.000 prisutnih. 

Ispostavilo bi se posle burnih 45 minuta da je "to bilo to" od pogodaka, iako je Francuz u dva ili tri navrata u nastavku propustio zicere za het-trik pred revanš na "Mestalji", da u prvom minutu nadoknade Obamejang nije kaznio dekoncentraciju odbrane jedinog španskog predstavnika u završnici i dodavanje Seada Kolašinca prevorio u konačnih: Arsenal - Valensija 3:1 (2:1)!

Menadžer "tobdžija" Unai Emeri u prvoj sezoni po odlasku Arsena Vengera iz kluba izveo je postavu sa Lakazetom i Obamejangom 23 puta. Prvi je postigao 11 golova uz sedam asistencija, a drugi 14 golova uz pet asistencija u tim susretima.

Pogodak Obamejanga u nadoknadi imaće svakako veliku specifičnu važnost pred revanš u Španiji, u kom će Marselinov tim jurišati ka pobedi od najmanje 2:0 za novo finale takmičenja koje se zvalo Kup UEFA kada je Valensija poslednji put trijumfovala pre 15 godina.

S obzirom na to kako igraju ove sezone na gostovanjima, fudbalerima Arsenala bio je neophodan Obamejangov gol za 3:1 i, pritom, biće im potrebno mnogo koncentracije, mudrosti i sreće da izbore plasman u veliko finale zakazano za 29. maj u Bakuu.

Emeri u prvoj od dve utakmice protiv kluba koji je trenirao četiri sezone nije mogao da računa ne povređene Arona Ramzija, Denisa Suareza, Ektora Beljerina i pomalo zaboravljenog Danija Velbeka, dok je Marselino Garsija Toral birao jedanaestorku bez Denisa Čeriševa, Žofrija Kondogbije i bivšeg igrača Arsenala, Fransesa Kokelana.

Osvajač Lige Evrope i ove sezone obezbediće ućešće u Ligi šampiona.

ARSENAL – VALENSIJA 3:1 (2:1)
/Lakazet 18, 25, Obamejan 90 – Dijakabi 11/

Stadion: Emirejts
Sudija: Klemon Turpan (Francuska)

Arsenal (3-4-1-2): Čeh – Sokratis, Košćelni (od 82. Monreal), Mustafi –Mejtlend-Najls, Džaka, Genduzi (od 58’ Toreira), Kolašinac – Ozil (od 75’ Mhitarjan) – Lakazet, Obamejan

Valensija (5-3-2) : Neto – Pičini, Gabrijel Paulsita, Garaj, Ronkalja, Gaja – Soler (od 71’ Vas), Dijakabi, Pareho - Rodrigo (od 88’ Santi
Mina), Guedes (opd 71’ Gameiro).

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar