Генетски код српског народа

Руководилац Српског ДНК пројекта Милан Рајевац, каже да 50 одсто Срба има словенског поријекла, док је у другој половини највише оних с генима старосједилаца Балкана.

Србија 02.05.2019 | 15:18
Генетски код српског народа
Додаје да су се у генетски код Срба “уписали” и Германи, али и народи са Кавказа и Блиског истока.

У бази Српског ДНК пројекта, који је прије седам година покренуло Друштво српских родословаца “Порекло”, а који се спроводи у сарадњи с Центром за форензичку и примјењену молекуларну генетику Биолошког факултета у Београду, налази се више од 4.500 података тестираних Срба из свих крајева бивше Југославије, а који показују да је половина Срба по мушкој линији словенског поријекла.

– Ријеч је о двије основне хаплогрупе И 2а и Р 1а, док је у другој половини највише оних који имају балканско старосједилачко, односно, прасловенско поријекло – каже Рајевац за Тањуг.

ДНК истраживања су показала да је генетички код Срба, као и свих других народа, шаролик, и комбинован и од гена Германа, Келта, али и народа са Кавказа и Блиског Истока.

– Хаплогрупа И 1, која се везује за германске народе, присутна је код скоро девет процената становништва, тако да сваки десети или једанаести Србин има германско поријекло – објашњава Рајевац честе медијске наслове да је сваки десети Србин – Викинг.

Истиче да то може да се каже за Пријепоље и околину гдје је највише оних који имају поријекло од Викинга.

– Тамо их је више од 20 процената. Разлог је хаплогрупа Р 1а, иначе, карактеристична за племе Дробњака, једно од најраширенијих у српском народу – рекао је Рајевац.
 
Додао је да се у генетском запису Срба појављују и хаплогрупе за које се претпоставља да су повезане с Келтима, а са таквим поријеклом је око пет, шест одсто Срба.

Како каже, Србија има највећу базу тестираних од свих европских народа, а која, тврди Рајевац, представља релевантан узорак за анализу поријекла српског народа. 

Напомиње и да је заблуда да су гени Срба помијешани с генима Турака и тврди да се у досадашњем испитивању није појавила хаплогрупа карактеристична за турске и централноазијске народе.

– Могуће је да постоји одређени проценат хаплогрупа које су Турци пренијели на Балкан, али то није утврђено. Чак и код држављана БиХ је незнатан генетски уплив Турака – наводи Рајевац.

Додаје да Срби, Црногорци, држављани БиХ и Хрвати имају врло сличну генетику и да су И 2а и И 1а најбројније хаплогрупе код свих тих народа.

Према његовим ријечима, током претходних седам година, дошло се до низа занимљивих података на основу резултата тестираних и њихових сродника, па су тако откривене родбинске везе двојице познатих пјесника, Милутина Бојића и Милана Ракића.

– Показало се да су њих двојица имали заједничког претка. Истраживања, рецимо, указују и да би династије Карађорђевић и Обреновић могле да припадају истој грани – наводи Рајевац.

Истраживање у оквиру Српског ДНК пројекта спроводи се тестирањем Y-ДНК хромозома код мушкараца, јер се, објашњава Рајевац, тестира само Y хромозом преко којег се најпоузданије испитује поријекло, чак до неколико хиљада година уназад.

Како је појаснио, Y хромозом је порознији од X хромозома и мутира на сваких пет, шест генерација због чега су разлике између мушкараца драстичније, док су промјене X хромозома веома ријетке и зато није захвалан за такву врсту тестирања.

Напомиње да је могуће тестирати и X хромозом, али да се на основу њега не могу донијети посебни закључци, док су Y хромозоми због мутација разноврснији и погоднији за прецизније утврђивање поријекла.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Од срца

02.05.2019 14:19

Хахаха, к'о "Династија", свак' свакога. Генерално сви имамо слицне гене на Балкану. Ко зна ста се десавало када се свјетла угасе, али остаје цињеница да смо се родбински везали. Турци и други освајаци су овуда само пролазили и скоро да нису са насим људима ни били у контакту. По овим показатељима, нису Срби пуно блиски ни са Русима, а ни са осталим Словенима, него са својом брацом Хрватима, Босњацима и Црногорцима. Мозда им је свима прадједа сакрио Перунове иконе на таван и своја цетири сина послао у цетири вјере, а петог у комунисте. Јос им да имена Србин, Хрват, Црногорац, Босњак и Југословен? Ех брацо моја, хоцемо ли икад висе, на миру, разањ окренути на овој насој прадједовини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре од срца

02.05.2019 14:57

У праву си. Ми смо толико измјесани, ни сами не знамо гдје имамо родјаке. Просле године сам урадила тест и није било неких велики изненадјења, осим једног 0,9% Нигерија. Па је у фамилији свима постало јасно засто неки имају коврдјаву косу.Инаце резултат је скоро 80% Илири, остало Славени и Балтицке земље. До сада је институт пронасао преко 600 особа који су моји родјаци. То је велико изненадјење. На свим континетима зиве моји родјаци, разних имена и презимена. Па се некада и ја смијем и мислим ста су ови моји преци радили. Колико имам јос родјака, који нису тај тест урадили. То иде хиљадама. Сви смо ми мало оно, мало оно и нико није 100% ни Славен нити Илир ни Герман. Апсурд је да у Њемацкој сваки десети Њемац има зидовске гене, али и славенске.

Name

рациц

02.05.2019 15:05

"Од срца" Свака цаст :)

Name

Од срца

03.05.2019 05:45

Поздрав вама обома фамилијо! Радио сам и ја тај тест, и овај И2а ми је 48%, касније цитам да је то ваљда сто ми је муска линија из Херцеговине. Немам пуно неких ванбалканских примјеса. У мојој фамилији је висе прице, него дјела:)

Name

Ја спавам у те друге

03.05.2019 11:41

Тј старосједиоце Балкана, мало индијанске фаце, а имамо у фамилији и пјегавих и црвенокосих, али и правих динараца!

Name

Зар не!?

03.05.2019 06:13

Бар је то лако утврдити у 21 вијеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

03.05.2019 10:33

Старосједиоци балкана су Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бојан

03.05.2019 11:50

Тако је! Срби тамнокоси и бијеле пути, а свјетлокоси и свјетлооки су Славени и они се доселили к нама! Наравно, наша драга браћа! Сви остали су били " у пролазу", и оставили "спорадичне" трагове!

Name

Ма не

03.05.2019 19:01

Свак сваког је код Арапи, Курди, Турци. Ту је пармак у породици те су им гени без варијација. Жабокречина. Код Иранаца је исто. Овде се ради о сеобама народа који су на путу у Грчку застајали на просторима где су живели Срби. Ја сам више Бугарка него Српкиња те говорим како је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаш ли

04.05.2019 05:28

Шта су, уствари Бугари? Мешавина бугарских досељеника (мушкараца), и домаћих жена, читај српкиња. Из тог разлога им је "језик" најсличнији нашем - ја га разумијем 90 посто, мада никаквих додирних тачака с Бугарима и бугарском никад нисам имала! А да не говорим о другим стварима : генетици, култури, традицији...

Name

здравко

03.05.2019 21:29

Ау јеботе лијепе цуре до неба.Има црнаца лијепи да панес с ногу.ја сам видио неке он црн а има бјелацку фацу да се појави код над би се женске у регину поубијале .Знаци свагде има лијепи игадни и с андјеовском љепоте лицца.мислим ипак да су нај љепши азијати кинзи ,корејци,Вијетнамци итд,знаци на планети а ова цура би знаци наспрам њиx изгледала просјечно.сто мислите каква је то онда љепота?

ОДГОВОРИТЕ