Genetski kod srpskog naroda

Rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac, kaže da 50 odsto Srba ima slovenskog porijekla, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosjedilaca Balkana.

Srbija 02.05.2019 | 15:18
Genetski kod srpskog naroda
Dodaje da su se u genetski kod Srba “upisali” i Germani, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka.

U bazi Srpskog DNK projekta, koji je prije sedam godina pokrenulo Društvo srpskih rodoslovaca “Poreklo”, a koji se sprovodi u saradnji s Centrom za forenzičku i primjenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu, nalazi se više od 4.500 podataka testiranih Srba iz svih krajeva bivše Јugoslavije, a koji pokazuju da je polovina Srba po muškoj liniji slovenskog porijekla.

– Riječ je o dvije osnovne haplogrupe I 2a i R 1a, dok je u drugoj polovini najviše onih koji imaju balkansko starosjedilačko, odnosno, praslovensko porijeklo – kaže Rajevac za Tanjug.

DNK istraživanja su pokazala da je genetički kod Srba, kao i svih drugih naroda, šarolik, i kombinovan i od gena Germana, Kelta, ali i naroda sa Kavkaza i Bliskog Istoka.

– Haplogrupa I 1, koja se vezuje za germanske narode, prisutna je kod skoro devet procenata stanovništva, tako da svaki deseti ili jedanaesti Srbin ima germansko porijeklo – objašnjava Rajevac česte medijske naslove da je svaki deseti Srbin – Viking.

Ističe da to može da se kaže za Prijepolje i okolinu gdje je najviše onih koji imaju porijeklo od Vikinga.

– Tamo ih je više od 20 procenata. Razlog je haplogrupa R 1a, inače, karakteristična za pleme Drobnjaka, jedno od najraširenijih u srpskom narodu – rekao je Rajevac.
 
Dodao je da se u genetskom zapisu Srba pojavljuju i haplogrupe za koje se pretpostavlja da su povezane s Keltima, a sa takvim porijeklom je oko pet, šest odsto Srba.

Kako kaže, Srbija ima najveću bazu testiranih od svih evropskih naroda, a koja, tvrdi Rajevac, predstavlja relevantan uzorak za analizu porijekla srpskog naroda. 

Napominje i da je zabluda da su geni Srba pomiješani s genima Turaka i tvrdi da se u dosadašnjem ispitivanju nije pojavila haplogrupa karakteristična za turske i centralnoazijske narode.

– Moguće je da postoji određeni procenat haplogrupa koje su Turci prenijeli na Balkan, ali to nije utvrđeno. Čak i kod državljana BiH je neznatan genetski upliv Turaka – navodi Rajevac.

Dodaje da Srbi, Crnogorci, državljani BiH i Hrvati imaju vrlo sličnu genetiku i da su I 2a i I 1a najbrojnije haplogrupe kod svih tih naroda.

Prema njegovim riječima, tokom prethodnih sedam godina, došlo se do niza zanimljivih podataka na osnovu rezultata testiranih i njihovih srodnika, pa su tako otkrivene rodbinske veze dvojice poznatih pjesnika, Milutina Bojića i Milana Rakića.

– Pokazalo se da su njih dvojica imali zajedničkog pretka. Istraživanja, recimo, ukazuju i da bi dinastije Karađorđević i Obrenović mogle da pripadaju istoj grani – navodi Rajevac.

Istraživanje u okviru Srpskog DNK projekta sprovodi se testiranjem Y-DNK hromozoma kod muškaraca, jer se, objašnjava Rajevac, testira samo Y hromozom preko kojeg se najpouzdanije ispituje porijeklo, čak do nekoliko hiljada godina unazad.

Kako je pojasnio, Y hromozom je porozniji od X hromozoma i mutira na svakih pet, šest generacija zbog čega su razlike između muškaraca drastičnije, dok su promjene X hromozoma veoma rijetke i zato nije zahvalan za takvu vrstu testiranja.

Napominje da je moguće testirati i X hromozom, ali da se na osnovu njega ne mogu donijeti posebni zaključci, dok su Y hromozomi zbog mutacija raznovrsniji i pogodniji za preciznije utvrđivanje porijekla.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Od srca

02.05.2019 14:19

Hahaha, k'o "Dinastija", svak' svakoga. Generalno svi imamo slicne gene na Balkanu. Ko zna sta se desavalo kada se svjetla ugase, ali ostaje cinjenica da smo se rodbinski vezali. Turci i drugi osvajaci su ovuda samo prolazili i skoro da nisu sa nasim ljudima ni bili u kontaktu. Po ovim pokazateljima, nisu Srbi puno bliski ni sa Rusima, a ni sa ostalim Slovenima, nego sa svojom bracom Hrvatima, Bosnjacima i Crnogorcima. Mozda im je svima pradjeda sakrio Perunove ikone na tavan i svoja cetiri sina poslao u cetiri vjere, a petog u komuniste. Jos im da imena Srbin, Hrvat, Crnogorac, Bosnjak i Jugosloven? Eh braco moja, hocemo li ikad vise, na miru, razanj okrenuti na ovoj nasoj pradjedovini?

ODGOVORITE
Name

Re od srca

02.05.2019 14:57

U pravu si. Mi smo toliko izmjesani, ni sami ne znamo gdje imamo rodjake. Prosle godine sam uradila test i nije bilo nekih veliki iznenadjenja, osim jednog 0,9% Nigerija. Pa je u familiji svima postalo jasno zasto neki imaju kovrdjavu kosu.Inace rezultat je skoro 80% Iliri, ostalo Slaveni i Balticke zemlje. Do sada je institut pronasao preko 600 osoba koji su moji rodjaci. To je veliko iznenadjenje. Na svim kontinetima zive moji rodjaci, raznih imena i prezimena. Pa se nekada i ja smijem i mislim sta su ovi moji preci radili. Koliko imam jos rodjaka, koji nisu taj test uradili. To ide hiljadama. Svi smo mi malo ono, malo ono i niko nije 100% ni Slaven niti Ilir ni German. Apsurd je da u Njemackoj svaki deseti Njemac ima zidovske gene, ali i slavenske.

Name

racic

02.05.2019 15:05

"Od srca" Svaka cast :)

Name

Od srca

03.05.2019 05:45

Pozdrav vama oboma familijo! Radio sam i ja taj test, i ovaj I2a mi je 48%, kasnije citam da je to valjda sto mi je muska linija iz Hercegovine. Nemam puno nekih vanbalkanskih primjesa. U mojoj familiji je vise price, nego djela:)

Name

Ja spavam u te druge

03.05.2019 11:41

Tj starosjedioce Balkana, malo indijanske face, a imamo u familiji i pjegavih i crvenokosih, ali i pravih dinaraca!

Name

Zar ne!?

03.05.2019 06:13

Bar je to lako utvrditi u 21 vijeku.

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

03.05.2019 10:33

Starosjedioci balkana su Srbi.

ODGOVORITE
Name

Re Bojan

03.05.2019 11:50

Tako je! Srbi tamnokosi i bijele puti, a svjetlokosi i svjetlooki su Slaveni i oni se doselili k nama! Naravno, naša draga braća! Svi ostali su bili " u prolazu", i ostavili "sporadične" tragove!

Name

Ma ne

03.05.2019 19:01

Svak svakog je kod Arapi, Kurdi, Turci. Tu je parmak u porodici te su im geni bez varijacija. Žabokrečina. Kod Iranaca je isto. Ovde se radi o seobama naroda koji su na putu u Grčku zastajali na prostorima gde su živeli Srbi. Ja sam više Bugarka nego Srpkinja te govorim kako je.

ODGOVORITE
Name

Znaš li

04.05.2019 05:28

Šta su, ustvari Bugari? Mešavina bugarskih doseljenika (muškaraca), i domaćih žena, čitaj srpkinja. Iz tog razloga im je "jezik" najsličniji našem - ja ga razumijem 90 posto, mada nikakvih dodirnih tačaka s Bugarima i bugarskom nikad nisam imala! A da ne govorim o drugim stvarima : genetici, kulturi, tradiciji...

Name

zdravko

03.05.2019 21:29

Au jebote lijepe cure do neba.Ima crnaca lijepi da panes s nogu.ja sam vidio neke on crn a ima bjelacku facu da se pojavi kod nad bi se ženske u reginu poubijale .Znaci svagde ima lijepi igadni i s andjeovskom ljepote licca.mislim ipak da su naj ljepši azijati kinzi ,korejci,Vijetnamci itd,znaci na planeti a ova cura bi znaci naspram njix izgledala prosječno.sto mislite kakva je to onda ljepota?

ODGOVORITE