Прича: ДИОС М1О!

Од 1. маја до 1. маја - 600 голова чаробњака! Прије 14 година је ступио на велику сцену и од тада је не напушта. . .  Уживамо у можда и најбољој, најзрелијој верзији Лионела Месија!

Фудбал 03.05.2019 | 00:00
Прича: ДИОС М1О!
Док сте 1. маја 2005. године роштиљали у природи, можда сте чули да је први погодак за Барселону постигао Лео Меси, за кога се прича да ће бити велики фудбалер.

У то вријеме интернет није био толико распрострањен, нисмо имали "паметне" телефоне и теже се долазило до информација и снимака талентованих играча, али се у годинама које су слиједиле стално "вртио" снимак асистенције Роналдиња и савршене егзекуције Аргентинца.

Ривал је био Албасете, а ни они тог дана нису знали да ће ући у историју...

На исти дан, 14 година касније, тај "мали Меси" бриљирао је опет у дресу Барсе и с два гола против Ливерпула (3:0), дошао до равно 600 погодака у клупској каријери!

Занимљиво је и да је до поменуте "коте" стигао само неколико дана послије Кристијана Роналда, "вјечног ривала" у борби за сва тимска и индивидуална признања у свету фудбала, с тим да је Португалац старији двије године и игра на мјесту нападача, док је Меси више "плејмејкер".

Посебно упечатљив био је начин на који је Меси стигао до јубиларног гола пошто је у питању био "слободњак" са готово 30 метара, чак ОСМИ који је постигао ове сезоне.

Многи су у дилеми да ли је Алисон добро поставио живи зид, али ударац је био сјајан...

Лионел Меси је до сада освојио пет "златних лопти" и судећи по партијама које пружа ове сезоне на прагу је и шесте, али треба сачекати крај сезоне и финале Лиге шампиона, гдје су многи већ уписали Барселону послије феноменалне партије против Ливерпула.

Гледали смо сјајну утакмицу која је опет потврдила какав је фудбалер Меси...

Можда је најбоље то описати речима да партија против Ливерпула није ни у 50 најбољих које је Меси одиграо током каријере, а опет је била за чисту десетку.

"Срећан сам због резултата, али још нас чека тешко гостовање на Енфилду. Ливерпул је одличан тим, показао је то и на овој утакмици и сигурно ће нас јако напасти", рекао је Аргентинац и додао да долази најважнији дио сезоне.

Меси је критиковао део навијача који су звиждуцима наставили "мали рат" с Кутињом.

"То није било лијепо, у овом дијелу сезоне морамо сви да будемо уједињени", рекао је Меси.

Коначно, Меси је искористио прилику да пошаље подршку некадашњем великом ривалу из Реала, голману Икеру Касиљасу, који је јуче на тренингу Порта доживио инфаркт.

"Желим да пошаљем загрљај и подршку Икеру, уз жељу да се врло брзо опорави", поручио је Меси.

Колико год да је Барселона велики тим, да има фантастичне играче, морамо да будемо реални и да кажемо да да се целокупна еуфорија, потпуно с разлогом, базира око Лионела Месија. Он је тај погонски мотор Барселоне, човек који храни целу екипу и води је изван граница њених могућности. Вероватно су многи са шпанског говорног подручја повикали "Диос мио!", односно Боже мој, када су гледали шта све ради на терену. А  заправо, шта је друго Меси него фудбалско божанство… Имали су, са фудбалске стране гледано, право што му се тако обраћају.

Аргентинац, поред играчких вештина о којима је бесмислено и говорити, има много додатних квалитета који га подижу на нову лествицу изнад. Постао је прави капитен на терену, вођа групе, вођа чопора и човек који ће стати пред медије испред тима и одбранити их као што је јуче осудио звиждуке Кутињу.

Марка истиче да је његова зрелост апсолутна и то на сваком могућем нивоу. Можемо да кажемо да Барселона ужива у најбољој верзији Лионела Леа Месија. Најзрелијој свакако. И жели то да искористи са потписом испод још једне историјске сезоне каталонског клуба.

Није давно Жозе Мурињо говорио о Месију. Причао је да ако оставите њега са чуваром један на један то је готово сигурна смрт. Анализирао је Аргентинца и рекао да је једини начин да се он заустави тај да се направи “кавез” на средини терена. А једини ко је заправо у кавезу све ово време су његови противници. Посебно јуче Ливерпул.

Меси се временом адаптирао, еволуирао је. Некада је више чекао лопту напред па је решавао у последњој трећини терена, а сада се стиче утисак да све више добија лопту на оном кругу на центру игралишта, да се враћа позади, па да се онда одатле, попут јегуље, клизаво и незадрживо окреће, попут ветра пролази кроз одбрамбене линије и или завршава напад или - што је чешће случај - разиграва саиграче.

Небојено много пута је синоћ то радио, пробијао је дефанзиву Ливерпула као врућим ножем кроз сир. И то екипу за коју Пеп Гвардиола каже да је један од најбољих тимова у историји и које је видео својим очима. Учинио је М10 да Ливерпул на Ноу Кампу заиста не делује тако.

Шева, дриблинг, окрет, додавање, утрчавање, дијагонални пас преко целе одбране, пас кроз средину између бека и штопера, два гола од чега један за анале, трчање, притисак и много, много “повучених” напада… Тако је изгледала игра Месија синоћ.



И ту долазимо до још једног битног шрафа у целој причи, а то је тренер Ернесто Валверде. Писали смо још после меча на Олд Трафорду колико је само моћно водио ту утакмицу (0:1 за Барселону), да је неправедно потцењен тренер и да је игра коју је створио идеална за Месија. Није тренер који прави велику буку, направио је мир и спокој у ком Меси има сва права овога света. Игра се по систему - “Чим добијеш лопту, дај је Месију”. И то је легитимно. Имали су и други тренера Месија, па га, чини се, нису овако добро користили.

Стара пословица каже да је “Тешко научити старог пса новим триковима”. Није да је Меси раније изводио лоше слободне ударце, далеко од тога, али их је у последње време знатно побољшао. Заправо, никада их није изводио овако добро.

Матирањем Алисона тако што је убио паука и сву његову породицу, Меси је стигао до осмог гола из слободног ударца ове сезоне. Никада у каријери није тако добро изводио слободњаке. Најбољи резултат до сада му је седам голова у сезони 2017/2018. А ова сезона још није готова. Алисон је само последња у низу жртва Месијевих хитаца.

Трећи гол Барселоне против Ливерпула, други Месијев, био је његов укупно 47. гол из слободног ударца. Чак су неки тимови почели да стављају играча да лежи испод живог зида како би спречили Месијеве шутеве по земљи, или голмани стављају играча поред стативе, на гол-црту. Многи су помислили да је она позиција синоћ превише удаљена за Месија, али је он погодио са 29 метара и тако погодио са највеће дистанце у каријери када се рачунају голови из слободних удараца.

Њего први гол за Барсу уопште био је 1. маја 2005. године, а сада, 14 година касније, 1. маја 2019. стигао је до бројке од 600 голова у првом тиму Барселоне.  И то на какав начин је то учинио. Да му се цео храм фудбала у Каталонији клања. Има и 233 асистенције у дресу Блаугране.

Просечно гледано, Меси даје 43 гола по сезони већ 14 сезона. У каријери је усвојио 10 титула првака Шпаније, осам шпанских Суперкупова, шест Купова Краља, четири Лиге шампиона, три европска Суперкупа и три клупска Светска првенства. На индивидуалном нивоу, освојио је пет Златних лопти и пет пута је био Златна копачка. Играо је 129 пута за Аргентину и дао је 65 голова. Има тек 31 годину и још ћемо, много пута уживати у његовом мајсторству које се не може измерити бројкама.

Бог фудбала лично.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар