Ово је 10 најбољих јела на свијету

Није лако одабрати само 10 најбољих јела. . .

Храна је сигурно један од највећих подстицаја за одлазак на неко путовање, истраживање егзотичних и далеких крајева. Али увек се постави питање - која је храна најукуснија?

Путовања 02.05.2019 | 11:04
Ово је 10 најбољих јела на свијету
Зато је ЦНН саставио, према њиховом мишљењу, ранг-листу најбоље хране коју је човечанство икада створило... А она изгледа овако: 

1. Кари масаман (Цуррy Массаман), Тајланд 

Краљ карија - Масаман служи се на Тајланду и има све што један кари треба да има: добро је зачињен, сладак, са нотом кокоса. То је храна која се на Тајланду продаје на сваком углу. 

2. Пица наполитана (Пизза Наполетана), Италија 

Најбоља пица и даље је она из Напуља, захваљујући високом квалитету састојака који иду у њу. Морска со, квалитетно пшенично брашно, искључиво свеж парадајз, маслиново уље, босиљак, руком умешено тесто и права зидана пећ на дрва неопходни су да би најпознатија пица била баш онаква каква треба да буде.

3. Чоколада, Мексико 

Има је у свакој продавници, али она оригинална, из Мексика, ипак је нешто сасвим другачије. Маје су је пиле, касније се проширила светом и од течног постала тврди производ у коме уживају сви. 

4. Суши (Сусхи), Јапан 

Традиционално јапанско јело које се до 17. века припремало потпуно другачије него данас. Хиљадама година употребљавана је ферментисана риба са пиринчем која је била конзервирана сољу, а између 17. и 19. века суши је почео да се развија у облику у коме нам је данас познат. У Јапану то је једноставно јело од пиринча и поврћа или рибе, зачињено сирћетом, које се данас служи и као брза храна. 

5. Пекиншка патка 

Споро печена у пећници, хрскава, преливена глазуром малтозног сирупа, послужује се са палачинкама, луком и хоисин сосом од соје, белог лука и чилија, или у слатком сосу од пасуља. 

6. Хамбургер, Немачка 

Да ли треба ишта рећи о популарном сендвичу у округлом пециву чији је главни састојак млевено месо? Врсту меса можете прилагодити свом укусу, као и додатке од поврћа, сира и различитих сосова.

 7. Пенанг асам лакса (Пенанг ассам лакса), Малезија 

Једно од најпопуларнијих јела на Малезији, зачињено-киселкасти бујон (супа) од рибе са резанцима (нудлима), чилијем, метвицом, лимунском травом, луком, ананасом, ђумбиром... 

8. Том јум гонг (Том yум гоонг), Тајланд 

Шкампи, печурке, парадајз, лимунска трава, лишће кафир лимете и галангал (биљка слична ђумбиру, позната и као тајландски ђумбир), обично са много кокосовог млека и павлаке, све то чини ову специфичну тајландску чорбу која садржи све познате укусе: кисело, слано, љуто и слатко. 

9. Сладолед, у целом свету 

У свакој продавници и у свакој посластичарници, а срећом и свугде у свету има сладоледа. И поред тога што ћемо радо појести, мање-више, било какав сладолед, ипак су нам најдражи они од домаћих састојака, поготово ако су италијански... 

10. Пилећа муамба, Габон 

Пилетина, љути чили, бели лук, парадајз, со, бибер и бамија са нного путера главни су састојци овог посебног афричког јела.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

11мјесто

03.05.2019 17:45

ЦЕВАП БиХ или БУРЕК Турска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биофлавоноиде

04.05.2019 07:08

Ћевап БиХ

Name

Е~ее

03.05.2019 18:49

САРМА!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Белолучене паприке

03.05.2019 19:15

И сир

ОДГОВОРИТЕ