''За злочин и даље нема осуђених''

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је обесхрабрујуће и тужно да 27 година од злочина над невиним војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву и даље нема ниједне оптужнице за овај ратни злочин снимљен у готово директном телевизијском преносу.  

Република Српска 02.05.2019 | 10:39
''За злочин и даље нема осуђених''
Чубриловић сматра и да је обесхрабрујуће и тужно то што нико није осуђен за убиства невиних младих војника, који су се мирно повлачили из града уз обећање да им се ништа неће десити, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

– Ни оптужница, ни пресуда нема ни након што је Уставни суд БиХ 17. јануара прошле године прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, војника ЈНА који су убијени 2. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, те наложио Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузме мјере с циљем одлучивања о притужбама против наредбе о обустави истраге од 17. јануара 2012. године у овом предмету – навео је Чубриловић.

Он је, поводом обиљежавања 27 година од злочина над војницима ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву истакао да више од годину дана јавност нема информације да ли је Тужилаштво поступило по наредби Уставног суда БиХ.

– То је још доказ у низу да се одлуке правосудних институција на нивоу БиХ доносе искључиво на штету Републике Српске и да су само институције Српске те које треба да их извршавају и спроводе, а у противном су суочене са пријетњама и санкцијама – истиче Чубриловић. Он сматра да за БиХ нема ни помирења, ни боље будућности док одговорни за ратне злочине и њихови налогодавци не буду кажњени.

– Досадашња пракса рада правосудних институција, нажалост, показује да за њих постоје мало мање и мало више одговорни за злочине и да се посредством оптужница и пресуда покушава дефинисати карактер рата у БиХ, по којем би искључиво Срби требало да буду одговорни, а Бошњаци амнестирани – нагласио је Чубриловић. 

Предсједник Народне скупштине је истакао да је јасно да нема помирења без суочавања са почињеним злочинима и кажњавања одговорних.

– Зато је на Суду и Тужилаштву БиХ можда и највећа одговорност за судбину ове земље. До данас они тај испит нису положили – констатовао је Чубриловић.

У Источном Сарајеву сутра ће бити обиљежено 27 година од страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, када су убијена њих 42, рањен 71, а 207 заробљено и мучено у логорима. Од 42 погинула војника ЈНА, њих 32 били су Срби, шесторица Хрвати, по два Бошњака и Албанца.

Злочин у Добровољачкој улици ни након 27 година није добио судски епилог.

(Срна)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

коментатор

02.05.2019 08:45

Кад би тужилаштво и судство радило како треба, Чуба си са хрпом другара чучио у каквој бајбокани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.05.2019 08:55

Цубриловиц не зна ни гдје је та улица, на јефтин нацин покусава да додје до политицки поена. Јако перфидно. Генерал Кукањац је своје рекао о збивањима. Све остало је дољевање уља на ватру.

Name

Владо

02.05.2019 09:03

Цубриловицу,срамотосрпског народа. лопове један,купис хотел за 280 000 продас га влафи за 3 милиона преко свог кума Симе Стјепановица

Name

Борац рс

02.05.2019 11:28

Увезали сте се са судијама и тужиоцима и јебете властити народ , против лопова из политике је немогуће добити пресуду у своју корист. Све је ово пропало .

Name

РЕ КОМЕНТАТОР

02.05.2019 08:52

ПОТПИСУЈЕМ..БОЛИ ЊЕГА ЗА СВАКИ ЗИВОТ ЗА СВЕ ЗЛОЦИНЕ..И ОВО СТО РАДЕ СВОМ НАРОДУ ЈЕ ЗЛОЦИН..ПА БЈЕЗИМО..А ОН ЦЕ ДА СЕ СМЈЕСКА СА БЕОГРАДА НА ВОДИ...ПРАВДЕ НЕМА НИ ЗА КОГА ЕВО ВЕЦ ТРЕЦА ГЕНЕРАЦИЈА ПОСЛЕ РАТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

02.05.2019 08:56

Генерал Кукањац казе једно ви друго. Он казе убијено у добровољацкој 6 а ви казете преко сто. Он цовек био тамо на лицу места а ви ко зна где и ви боље знате. Истину треба прихватити ма каква она била јер без истине нема напредка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре салкан

02.05.2019 09:38

Па и у сребреници ви лазете да је убијено преко 8000 хиљада.свега можда 1500 и то терориста који су убијали Српске цивиле и стигла их бозија правда.вас је нацелник полиције рекао да сте сами својих побили преко хиљаду

Name

Младицев гардиста

02.05.2019 09:59

Елитној јединици Гарда Пантери која је устала у одбрану Срба од алијиних терориста честитам дан оснивања бригаде.

Name

ре Ре салкан

02.05.2019 10:48

Само да ти напоменем да је Младић у околини Сребренице изгубио преко 3,000 војника,

Name

Вјеруј

02.05.2019 13:24

Срамота нека вас буде данас када погледате своју дјецу, дјецу дјеце у очи њихове, ма ево вам за шта се крв пролијевала по Босни и Херцеговини! Јесте ли за ово ратовали?! Кад нико паметан није био и да се поведе мишљу да треба рећи НЕ насиљу, злу рата!!! Оплакујемо вијековима уназад жртве, кости, невино страдале који су пали у увијек неком рату, па онда порука будала ста, смијешна само да рата не буде. Доста ми је више слушати људе луде, болеснике који народ заваде, па владају. Све ово је дјело руку наших народа, не можемо се опрати ни за не знам колико вијекова! Али ДОСТА ЈЕ, ДОСТА ВИШЕ, СВИ СУ НАРОДО КРИВИ, НЕЋЕТЕ СЕ ОПРАТИ НИ У СНОВИМА СВОЈИМ!!! ЕВО И САД НЕМА КАЖЊАВАЊА КАДА УБИЈУ ДИЈЕТЕ, ЧОВЈЕКА, НЕМА!!! СРАМОТА!!!

Name

Хмм

02.05.2019 09:03

Кукањац и видео записи показују 5 мртвих и нико заробљен. Има на Yоутубе гдје лицна он говори и имена тих 5 и казе да му није јасно засто се увецава тај број. Сигурно да треба неко да одговара и за тих 5 али не треба увецавати. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

02.05.2019 16:29

Имате преживјеле који су свједочили и имали комуникацију моторолама, коју су слушали и терористи из тзв ТО, зато је лако видјети и сагледати и размјере напада, количину средстава кориштених у истом, непознавање ратних правила нити у једном погледу од санитета, преко убијања у потиљак лица која се предају, до тога да је данима након масакра забрањено било да се покупе остаци погинулих војника са улица... Кукањац да је неки генерал имао би силу да је употреби и да заведе ред, јер је командовао још увијек регуларном војском која је положила заклетву да ће чувати свој народ и територију државе, очигледно није био добро обучен за тероризам изнутра

Name

А

02.05.2019 09:08

Браво предсједниче. Ево и ја тебе да подсјетим да није рјешено ни убиство Давида Драгичевића у БЛ почињено прије годину дана. Ти си се нашао да подсјећаш некога на злочине из рата.Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

02.05.2019 09:27

Политичар ђубре као и сви остали....увијек иста прича.... Покрали су све сто се могло покрасти и само трују народ истим причама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУКА

02.05.2019 10:13

НЕМА ОСУЂЕНИХ НИ ЗА УБИСТВО ДАВИДА ДРАГИЧЕВИЋА И МНОГИХ ДРУГИХ, УБИЈЕНИХ ОД СРПСКЕ РУКЕ,А ТРЕБАЛИ ВЕЋ БИТИ ПО ОДАВНО ОСУЂЕНИ И НА РОБИЈИ,ТО НЕСПОМИЊЕТЕ ЈЕР СВАКИ ЗЛОЧИН ЈЕ ЗЛОЧИН И ЗА ЊЕГА ТРЕБА ДА ОДГОВАРА ОНАЈ КО ГА ЈЕ И ПОЧИНИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиља

02.05.2019 10:57

Гузицу у крај, гледај свој интерес и паметуј. Гдје је правда.......??? Па гдје је правда за Давида Драгицевица, ти мозес несто учинити да се додје до правде....али хињо, ћутиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.05.2019 12:10

Предсједник куцног савјета Београд на мору са својих 100+ квадрата . Срби јесте спали на ниске гране...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

02.05.2019 16:21

Како је то једноставно ријешити да ви хоћете или да имате бар промил мозга више, па да вам је полиција способна у складу са опремом коју јој набављате, а не да глуме манекене и рекламирају опрему и оружје добављача. Ти људи слободно шетају и по РС, знате ко су јел имате доступне оптужбе у Суду БиХ гдје сједе и ваше судије и тужиоци бар задњу деценију, прије тога нађете судију који ће пристати да суди, доведете све у И.Сарајево по мјесној надлежности и случај рјешен, ако мислите да ће га ослободити у другостепеном, онда пустите неког из затвора за узврат да га смакне и супер. Како су шиптари побили стотине свједока, па ништа, како једино Федерација у читавој Европи не мора исплаћивати пензије зарађене у њој, како се у Суду у Хагу причају бајке па прођу као докази за доживотну, ...ако се не могу осудити због непостојања правне државе ни злочинци из Сијековца, Братунца и сребреничких села, Подриња, Ливна, Грахова, С.Моста, петровачке колоне, драготињске колоне, Међачког џепа, Загреба, Карловца, Приједора, Мркоњић Града ...оформити тајну службу самосталних стрелаца и по кратком поступку у име права и правде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.05.2019 17:46

Цубриловицу јели ти уопште знаш ста се десило 2 маја 1992 у Сарајеву. Ако знаш нек ти је нацаст зато што лажеш а ако незнаш ја цу ти реци. Другог маја није била никаква Добровољацка нити је и један војник ЈНА погинуо у Добровољацкој. Другог Маја се десио напад на пресједниство БиХ запаљена поста, електро привреда и пало је на стотине граната на Сарајево од те недузне ЈНА. Имаш снимке на интернету гдје се воде борбе у самом центру града(Скендерија) и гдје се јасно види како тенкови с Врбања моста дјелују по пресједниству. И ту је било губитака на обје стране. Е то је било другог маја. А Добровољацка је била дан касње тј. трецег маја.

ОДГОВОРИТЕ