''Za zločin i dalje nema osuđenih''

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je obeshrabrujuće i tužno da 27 godina od zločina nad nevinim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i dalje nema nijedne optužnice za ovaj ratni zločin snimljen u gotovo direktnom televizijskom prenosu.  

Republika Srpska 02.05.2019 | 10:39
''Za zločin i dalje nema osuđenih''
Čubrilović smatra i da je obeshrabrujuće i tužno to što niko nije osuđen za ubistva nevinih mladih vojnika, koji su se mirno povlačili iz grada uz obećanje da im se ništa neće desiti, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

– Ni optužnica, ni presuda nema ni nakon što je Ustavni sud BiH 17. januara prošle godine prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, vojnika JNA koji su ubijeni 2. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, te naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine u ovom predmetu – naveo je Čubrilović.

On je, povodom obilježavanja 27 godina od zločina nad vojnicima JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu istakao da više od godinu dana javnost nema informacije da li je Tužilaštvo postupilo po naredbi Ustavnog suda BiH.

– To je još dokaz u nizu da se odluke pravosudnih institucija na nivou BiH donose isključivo na štetu Republike Srpske i da su samo institucije Srpske te koje treba da ih izvršavaju i sprovode, a u protivnom su suočene sa prijetnjama i sankcijama – ističe Čubrilović. On smatra da za BiH nema ni pomirenja, ni bolje budućnosti dok odgovorni za ratne zločine i njihovi nalogodavci ne budu kažnjeni.

– Dosadašnja praksa rada pravosudnih institucija, nažalost, pokazuje da za njih postoje malo manje i malo više odgovorni za zločine i da se posredstvom optužnica i presuda pokušava definisati karakter rata u BiH, po kojem bi isključivo Srbi trebalo da budu odgovorni, a Bošnjaci amnestirani – naglasio je Čubrilović. 

Predsjednik Narodne skupštine je istakao da je jasno da nema pomirenja bez suočavanja sa počinjenim zločinima i kažnjavanja odgovornih.

– Zato je na Sudu i Tužilaštvu BiH možda i najveća odgovornost za sudbinu ove zemlje. Do danas oni taj ispit nisu položili – konstatovao je Čubrilović.

U Istočnom Sarajevu sutra će biti obilježeno 27 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena njih 42, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima. Od 42 poginula vojnika JNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

(Srna)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

komentator

02.05.2019 08:45

Kad bi tužilaštvo i sudstvo radilo kako treba, Čuba si sa hrpom drugara čučio u kakvoj bajbokani.

ODGOVORITE
Name

re

02.05.2019 08:55

Cubrilovic ne zna ni gdje je ta ulica, na jeftin nacin pokusava da dodje do politicki poena. Jako perfidno. General Kukanjac je svoje rekao o zbivanjima. Sve ostalo je doljevanje ulja na vatru.

Name

Vlado

02.05.2019 09:03

Cubrilovicu,sramotosrpskog naroda. lopove jedan,kupis hotel za 280 000 prodas ga vlafi za 3 miliona preko svog kuma Sime Stjepanovica

Name

Borac rs

02.05.2019 11:28

Uvezali ste se sa sudijama i tužiocima i jebete vlastiti narod , protiv lopova iz politike je nemoguće dobiti presudu u svoju korist. Sve je ovo propalo .

Name

RE KOMENTATOR

02.05.2019 08:52

POTPISUJEM..BOLI NJEGA ZA SVAKI ZIVOT ZA SVE ZLOCINE..I OVO STO RADE SVOM NARODU JE ZLOCIN..PA BJEZIMO..A ON CE DA SE SMJESKA SA BEOGRADA NA VODI...PRAVDE NEMA NI ZA KOGA EVO VEC TRECA GENERACIJA POSLE RATA

ODGOVORITE
Name

Sale

02.05.2019 08:56

General Kukanjac kaze jedno vi drugo. On kaze ubijeno u dobrovoljackoj 6 a vi kazete preko sto. On covek bio tamo na licu mesta a vi ko zna gde i vi bolje znate. Istinu treba prihvatiti ma kakva ona bila jer bez istine nema napredka.

ODGOVORITE
Name

Re salkan

02.05.2019 09:38

Pa i u srebrenici vi lazete da je ubijeno preko 8000 hiljada.svega možda 1500 i to terorista koji su ubijali Srpske civile i stigla ih bozija pravda.vas je nacelnik policije rekao da ste sami svojih pobili preko hiljadu

Name

Mladicev gardista

02.05.2019 09:59

Elitnoj jedinici Garda Panteri koja je ustala u odbranu Srba od alijinih terorista čestitam dan osnivanja brigade.

Name

re Re salkan

02.05.2019 10:48

Samo da ti napomenem da je Mladić u okolini Srebrenice izgubio preko 3,000 vojnika,

Name

Vjeruj

02.05.2019 13:24

Sramota neka vas bude danas kada pogledate svoju djecu, djecu djece u oči njihove, ma evo vam za šta se krv prolijevala po Bosni i Hercegovini! Jeste li za ovo ratovali?! Kad niko pametan nije bio i da se povede mišlju da treba reći NE nasilju, zlu rata!!! Oplakujemo vijekovima unazad žrtve, kosti, nevino stradale koji su pali u uvijek nekom ratu, pa onda poruka budala sta, smiješna samo da rata ne bude. Dosta mi je više slušati ljude lude, bolesnike koji narod zavade, pa vladaju. Sve ovo je djelo ruku naših naroda, ne možemo se oprati ni za ne znam koliko vijekova! Ali DOSTA JE, DOSTA VIŠE, SVI SU NARODO KRIVI, NEĆETE SE OPRATI NI U SNOVIMA SVOJIM!!! EVO I SAD NEMA KAŽNJAVANJA KADA UBIJU DIJETE, ČOVJEKA, NEMA!!! SRAMOTA!!!

Name

Hmm

02.05.2019 09:03

Kukanjac i video zapisi pokazuju 5 mrtvih i niko zarobljen. Ima na Youtube gdje licna on govori i imena tih 5 i kaze da mu nije jasno zasto se uvecava taj broj. Sigurno da treba neko da odgovara i za tih 5 ali ne treba uvecavati. Pozdrav

ODGOVORITE
Name

Дејан

02.05.2019 16:29

Имате преживјеле који су свједочили и имали комуникацију моторолама, коју су слушали и терористи из тзв ТО, зато је лако видјети и сагледати и размјере напада, количину средстава кориштених у истом, непознавање ратних правила нити у једном погледу од санитета, преко убијања у потиљак лица која се предају, до тога да је данима након масакра забрањено било да се покупе остаци погинулих војника са улица... Кукањац да је неки генерал имао би силу да је употреби и да заведе ред, јер је командовао још увијек регуларном војском која је положила заклетву да ће чувати свој народ и територију државе, очигледно није био добро обучен за тероризам изнутра

Name

A

02.05.2019 09:08

Bravo predsjedniče. Evo i ja tebe da podsjetim da nije rješeno ni ubistvo Davida Dragičevića u BL počinjeno prije godinu dana. Ti si se našao da podsjećaš nekoga na zločine iz rata.Fuj

ODGOVORITE
Name

Čiča

02.05.2019 09:27

Političar đubre kao i svi ostali....uvijek ista priča.... Pokrali su sve sto se moglo pokrasti i samo truju narod istim pričama...

ODGOVORITE
Name

LUKA

02.05.2019 10:13

NEMA OSUĐENIH NI ZA UBISTVO DAVIDA DRAGIČEVIĆA I MNOGIH DRUGIH, UBIJENIH OD SRPSKE RUKE,A TREBALI VEĆ BITI PO ODAVNO OSUĐENI I NA ROBIJI,TO NESPOMINJETE JER SVAKI ZLOČIN JE ZLOČIN I ZA NJEGA TREBA DA ODGOVARA ONAJ KO GA JE I POČINIO.

ODGOVORITE
Name

Ljilja

02.05.2019 10:57

Guzicu u kraj, gledaj svoj interes i pametuj. Gdje je pravda.......??? Pa gdje je pravda za Davida Dragicevica, ti mozes nesto učiniti da se dodje do pravde....ali hinjo, ćutiš.

ODGOVORITE
Name

re

02.05.2019 12:10

Predsjednik kucnog savjeta Beograd na moru sa svojih 100+ kvadrata . Srbi jeste spali na niske grane...

ODGOVORITE
Name

Дејан

02.05.2019 16:21

Како је то једноставно ријешити да ви хоћете или да имате бар промил мозга више, па да вам је полиција способна у складу са опремом коју јој набављате, а не да глуме манекене и рекламирају опрему и оружје добављача. Ти људи слободно шетају и по РС, знате ко су јел имате доступне оптужбе у Суду БиХ гдје сједе и ваше судије и тужиоци бар задњу деценију, прије тога нађете судију који ће пристати да суди, доведете све у И.Сарајево по мјесној надлежности и случај рјешен, ако мислите да ће га ослободити у другостепеном, онда пустите неког из затвора за узврат да га смакне и супер. Како су шиптари побили стотине свједока, па ништа, како једино Федерација у читавој Европи не мора исплаћивати пензије зарађене у њој, како се у Суду у Хагу причају бајке па прођу као докази за доживотну, ...ако се не могу осудити због непостојања правне државе ни злочинци из Сијековца, Братунца и сребреничких села, Подриња, Ливна, Грахова, С.Моста, петровачке колоне, драготињске колоне, Међачког џепа, Загреба, Карловца, Приједора, Мркоњић Града ...оформити тајну службу самосталних стрелаца и по кратком поступку у име права и правде

ODGOVORITE
Name

Istina

02.05.2019 17:46

Cubrilovicu jeli ti uopšte znaš sta se desilo 2 maja 1992 u Sarajevu. Ako znaš nek ti je nacast zato što lažeš a ako neznaš ja cu ti reci. Drugog maja nije bila nikakva Dobrovoljacka niti je i jedan vojnik JNA poginuo u Dobrovoljackoj. Drugog Maja se desio napad na presjednistvo BiH zapaljena posta, elektro privreda i palo je na stotine granata na Sarajevo od te neduzne JNA. Imaš snimke na internetu gdje se vode borbe u samom centru grada(Skenderija) i gdje se jasno vidi kako tenkovi s Vrbanja mosta djeluju po presjednistvu. I tu je bilo gubitaka na obje strane. E to je bilo drugog maja. A Dobrovoljacka je bila dan kasnje tj. treceg maja.

ODGOVORITE