Само симболика великог празника

У Бијељини се 01. мај традиционално прославља на излетиштима и обалама Дрине, с тим да је ове године примјетан био мањи број људи излетника због лошег времена. Углавном су се бирала мјеста уз викендице гдје се може склонити у случају кише.

Република Српска 01.05.2019 | 22:37
Само симболика великог празника
“Вријеме нас је мало омело, али није страшно. Поред ријеке у природи уживамо уз роштиљ, то је наша традиција”, каже један од излетника поред Дрине.

Међу слављеницима је било и доста пензионера који кажу да их за овај празник везују посебне успомене.

“Данас је дан када се сјећамо тог неког лијепог времена када је синдикална борба дала радницима одређена права. Организујемо се увијек са драгим пријатељима, људима сличног размишљања и евоцирамо успомене из прошлости”, каже Александар Вуловић из Бадовинаца, бивши просвјетни радник.

Испод Павловић моста традиционално се скупи и екипа неимара који су грађевину која спаја Српску и Србију градили прије више од 20 година.

“Ово симболизује заједништво, јер смо заједно мост и градили. Од тада датира и наше пријатељство које траје и које ће трајати колико и мост, а ми се овим приликама радо присјетимо тог времена”, каже један од градитеља.

Док се они нешто старији, прослављајући Празник рада присјећају лијепих времена, млађи уживају ишчекујући будућност, а за групу студената, која гаји пријатељство из средњошколских клупа, је ово прилика да се на тај дан, традиционално сакупе из свих крајева Српске и Србије, па се славље продужи и на неколико дана.

“Скупљамо се већ три, четири године овдје код нашег друга на викендици. Ово нам је омиљени празник који нас окупи са свих страна, из јужне Србије, Младеновца, Смедерева, Београда. Пар дана се већ дружимо овдје”, каже Лука Поповић из Београда , један од двадесетак студената који се традиционално скупљају на обали Дрине за Празник рада.

“Све смо спремили, добро расположење, што је најбитније, и наравно месо, али не само роштиљско, него печемо и прасе. Има нас из Шапца и околине, са свих страна, а домаћин је одавде, из Бијељине тако да ће сигурно провод бити добар”, рекла је Теодора Обрадовић, која је такође дошла код друга да прослави Први мај.

(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Озалосцене странке

01.05.2019 20:48

Никад висе ни Ј од Југе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

01.05.2019 23:54

Да је Бог дао да је никад није ни било ни у каквом облику! Краљевина Србија би била једна више краљевина у Европи, па погледај све кнежевине и краљевине како се у њима живи. Комунизам је измишљен да сваки олош постане неко и још се дуго нећемо ослободити репова тих изданака! Не било вас ниђе!

Name

Ре

02.05.2019 01:54

Никад висе ни Д од дрзаве.Ова америцка накарада је пропала на поцетку.Дрзава без система.Економског.Друственог.Без морала.Без слободе.Ово нису народи ово је све робље. Содома и Гомора.Узас.

Name

лала

02.05.2019 03:44

Ниста необицно..На западу су сви на улицама а код нас по парковима за ростиљем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

02.05.2019 04:10

Аман није вријеме покварило славље.Морате две ствари сватити у Србској народ нема пара а у Федерацији Босњаци нису славили јер рамазан је на прагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

02.05.2019 04:28

Уопште не разумијем који је то велики празник и шта се и ко то слави? Буџетски радници два слободна дана, а радници у реалном сектору, трговци и угоститељски радници раде и служе ове џабалебароше. Ко је од стварних радника запалио роштиљ? Може само од муке и биједе запалити кућу ако је уопште има док ови други уживају у слободним и плаћеним данима који су им ови други нарадили а и плате зарадили?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

02.05.2019 05:57

Толико о радничким правима и свијести већине, Систем је испрао мозгове!

ОДГОВОРИТЕ