Samo simbolika velikog praznika

U Bijeljini se 01. maj tradicionalno proslavlja na izletištima i obalama Drine, s tim da je ove godine primjetan bio manji broj ljudi izletnika zbog lošeg vremena. Uglavnom su se birala mjesta uz vikendice gdje se može skloniti u slučaju kiše.

Republika Srpska 01.05.2019 | 22:37
Samo simbolika velikog praznika
“Vrijeme nas je malo omelo, ali nije strašno. Pored rijeke u prirodi uživamo uz roštilj, to je naša tradicija”, kaže jedan od izletnika pored Drine.

Među slavljenicima je bilo i dosta penzionera koji kažu da ih za ovaj praznik vezuju posebne uspomene.

“Danas je dan kada se sjećamo tog nekog lijepog vremena kada je sindikalna borba dala radnicima određena prava. Organizujemo se uvijek sa dragim prijateljima, ljudima sličnog razmišljanja i evociramo uspomene iz prošlosti”, kaže Aleksandar Vulović iz Badovinaca, bivši prosvjetni radnik.

Ispod Pavlović mosta tradicionalno se skupi i ekipa neimara koji su građevinu koja spaja Srpsku i Srbiju gradili prije više od 20 godina.

“Ovo simbolizuje zajedništvo, jer smo zajedno most i gradili. Od tada datira i naše prijateljstvo koje traje i koje će trajati koliko i most, a mi se ovim prilikama rado prisjetimo tog vremena”, kaže jedan od graditelja.

Dok se oni nešto stariji, proslavljajući Praznik rada prisjećaju lijepih vremena, mlađi uživaju iščekujući budućnost, a za grupu studenata, koja gaji prijateljstvo iz srednjoškolskih klupa, je ovo prilika da se na taj dan, tradicionalno sakupe iz svih krajeva Srpske i Srbije, pa se slavlje produži i na nekoliko dana.

“Skupljamo se već tri, četiri godine ovdje kod našeg druga na vikendici. Ovo nam je omiljeni praznik koji nas okupi sa svih strana, iz južne Srbije, Mladenovca, Smedereva, Beograda. Par dana se već družimo ovdje”, kaže Luka Popović iz Beograda , jedan od dvadesetak studenata koji se tradicionalno skupljaju na obali Drine za Praznik rada.

“Sve smo spremili, dobro raspoloženje, što je najbitnije, i naravno meso, ali ne samo roštiljsko, nego pečemo i prase. Ima nas iz Šapca i okoline, sa svih strana, a domaćin je odavde, iz Bijeljine tako da će sigurno provod biti dobar”, rekla je Teodora Obradović, koja je takođe došla kod druga da proslavi Prvi maj.

(BN televizija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ozaloscene stranke

01.05.2019 20:48

Nikad vise ni J od Juge!

ODGOVORITE
Name

Re:

01.05.2019 23:54

Да је Бог дао да је никад није ни било ни у каквом облику! Краљевина Србија би била једна више краљевина у Европи, па погледај све кнежевине и краљевине како се у њима живи. Комунизам је измишљен да сваки олош постане неко и још се дуго нећемо ослободити репова тих изданака! Не било вас ниђе!

Name

Re

02.05.2019 01:54

Nikad vise ni D od drzave.Ova americka nakarada je propala na pocetku.Drzava bez sistema.Ekonomskog.Drustvenog.Bez morala.Bez slobode.Ovo nisu narodi ovo je sve roblje. Sodoma i Gomora.Uzas.

Name

lala

02.05.2019 03:44

Nista neobicno..Na zapadu su svi na ulicama a kod nas po parkovima za rostiljem.

ODGOVORITE
Name

dzoo

02.05.2019 04:10

Aman nije vrijeme pokvarilo slavlje.Morate dve stvari svatiti u Srbskoj narod nema para a u Federaciji Bosnjaci nisu slavili jer ramazan je na pragu.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

02.05.2019 04:28

Uopšte ne razumijem koji je to veliki praznik i šta se i ko to slavi? Budžetski radnici dva slobodna dana, a radnici u realnom sektoru, trgovci i ugostiteljski radnici rade i služe ove džabalebaroše. Ko je od stvarnih radnika zapalio roštilj? Može samo od muke i bijede zapaliti kuću ako je uopšte ima dok ovi drugi uživaju u slobodnim i plaćenim danima koji su im ovi drugi naradili a i plate zaradili?!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

02.05.2019 05:57

Toliko o radničkim pravima i svijesti većine, Sistem je isprao mozgove!

ODGOVORITE