Минималне плате тјерају раднике

О радничким правима у Босни и Херцеговини најбоље говоре подаци о броју људи који масовно одлазе из наше земље због заснивања радног односа у развијеним државама Европе.

Република Српска 01.05.2019 | 22:15
Минималне плате  тјерају раднике
Разлога за прославу данас су имали запослени у јавном сектору који су успјели уз подршку политичара изборити се за поштовање својих права, али и високе плате.

С друге стране, око 25 одсто радника једва преживаљава и налази се на рубу сиромаштва.

Истраживање Бизнис Инсајдера показује да је стопа незапослености у Босни и Херцеговини 43,3 одсто, што је сврстава у најјадније земље свијета. Мали постотак који има привилегију да ради, подијељен је на оне запослене у јавном и реалном сектору.

Република Српска, са укупно 266 хиљада запослених, има више од 160 хиљада радника који раде у секторима у којима је просјечна плата испод 800 марака, иако је просјечна плата у марту ове године износила 886 марака. За потрошачку корпу од нешто већу од 2 хиљаде марака нису довољне ни двије просјечне плате.

У Савезу синдиката Републике Српске имају рачуницу која говори да чак 109 хиљада радника, односно 41 одсто од укупног броја добија мјесечну плату нижу од 600 конвертибилних марака.

Мале плате, несигурна радна мјеста и лош животни стандард натјерали су раднике да своја права потраже у западним земљама. Па је тако, према подацима невладине организације Уније за одрживи повратак и интеграције, из Босне и Херцеговине, отишло више од 170 хиљада људи у последњих пет година, односно око 50 хиљада породица.

(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ег

02.05.2019 03:16

ТАЦНО ТАКО БИЈЕДНИ МИНИМАЛАЦ РАСТЈЕРА НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

02.05.2019 04:08

Далеко смо ми од нормалног живота (средње класе) . Само стандарде да би се назвао средњом класом у нас има 1% народа. Ја имам плату 650 марака и дупло да је већа неби био средња класа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

02.05.2019 04:50

Ова што прича да људи неће да раде ,само траже помоћ у БЛ шверџа девизе , треба је у бајбукану стрпати , а овј што каже да мисли да је све то добро управује ,јер је јуче био 1 Мај и нико се небуни нити окупља и изгледа да су сви задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А и несигурност

02.05.2019 04:55

Видјели сте на примјеру нажалост неких како и туку раднике као онај власник тржног центра Славуљица у Добоју. Код удбаша Срете Аничића власника Бонд агенције радници су обесправљени. Од десет радника Бонд у тајкунско тржном центру града Делта осам на примјер оуопште није пријављено. Када возе раднике у неком старом Ландроверу који можда чак није ни регистрован зову их путујући циркус. Раднике возе из БЛ на утакмице Игокеа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

02.05.2019 06:01

Политичко-тајкунска мафија, подржана од Великих сила.

ОДГОВОРИТЕ