ЛШ - Прича: Буди Бог, буди као Бодирога!

Шпанци мотивишу Леа Месија стиховима песме која велича српског кошаркашког аса, Јирген Клоп дрхи због Фирмина и нада се оном Ван Дајку из Селтика. . .

Фудбал 01.05.2019 | 14:00
ЛШ - Прича: Буди Бог, буди као Бодирога!
Празник рада и фудбала. Финале пре финала, како се то обично каже. Најлепша посластица после богате празничне трпезе... Утакмица од које се очекује да све пршти од темпа, атрактивних потеза, голова, дуела... Петоструки европски прваци - Барселона и Ливерпул, вечерас на Ноу Кампу укрштају копља у оквиру првог меча полуфинала Лиге шампиона.

После оваквих речи сад ће вам вероватно пасти на памет слична увертира за двомеч Ливерпула и Бајерна, пре свега за онај први сусрет на Енфилд. Кад оно - ћорци. Све пуцкетало од ћорака. И на крају нула. Добро, стоји и таква могућност, Јирген Клоп је баш у том сусрету показао колико је напредовао, да у сваком моменту има плаб Б и да и те како може се носи са технички јачим саставима од свог. Знамо и кроз историју како су неки "посебни" умели да стровале "балване" и блокирају ону каталонску ливаду без краја и почетка. 

Због тога ће тамошња јавност по ко зна који пут све очи упрети у Лионела Месија од кога ће се очекивати да "реши" одбрану Редса. А пред Клопом је, опет, задатак како да све то предупреди. 

„Знамо све о Месију, али ако бисмо само њему посветили пажњу онда бисмо омогућили преосталој десеторици Барсиних играча да нас угрозе. Никад нисам играо на овом стадиону. Мада, сећам се пре две сезоне, гледао сам дуел Барселоне и Менхенгладбаха и био импресиониран. Сваки пут кад се појавите доживите емотивни шок, у среду ћемо то морати да прихватимо, с обзиром на важност сусрета. Реми? То не би био лош резултат за нас. Доста би нам значило ако бисмо победили. И то је могуће, јер су многи тимови гостовали овде и увели Барсу у проблем, као Леванте пре неки дан, или Сосиједад пре тога. Сигурно ћемо се мучити, међутим, имамо опције и покушаћемо да искористимо наше предности. Појединци говоре као Барселона није као што је била. Ја не гајим неке велике илузије, али можемо да је угрозимо“.

Барселона иза себе има импресивну сезону. Управо захваљујући аргентинском чаробњаку победом над Левантеом претходног викенда Каталонци су успели да одбране трон у Примери. Трупе Ернеста Валвердеа сада су концентрисане искључиво на освајање Лиге шампиона. Интересантно, Барса се пласирала у полуфинале први пут после четири године када је и освојила пету круну. У осам од 11 последњих сезона постала је шампион Шпаније. Јурњава за Реалом и смањевање заостатка (у броју шампионских титула) стоји као вечити циљ, али ове три последње круне Мадриђана, оне европске, поново су направиле огроман јаз између два највећа ривала. И слободно можемо да констатујемо - колико Реал у овим моментима чезне за домаћом титулом, толико је Барса очајна у намери да смањи заостатак за Краљевићима када су европски пехари у питању.  

За пролазак у финале Барселона ће морати да реши незгодан ребус: Редси не губе на Ноу Кампу. Две победе и два ремија остварио је Ливерпул на четири протекла гостовања у Каталонији. Додуше, на два везана судара са у свом дому поражен је. Барселони ће обрачун са Црвенима да буде пети са енглеским тимовима ове сезоне, пошто је оба пута успевала да победи Манчестер Јунајтед и освоји четири бода против Тотенхема.



Ливерпул ниже победе и у Европи и на домаћем тлу. У Минхену је показао да им штофа за нешто велико, Порто је послужио за билдовање мишића, баш као и многи ривали у Премијер лиги. Нада да се најзад (после три деценије) може до титуле првака Енглеске тиња, али чак је и дима све мање. Да не говоримо о пламену. Једноставно, Сити је највеће препреке већ прескочио, пред њим су још само брежуљци у виду Лестера и Брајтона. Без обзира на ту чињеницу Клоп је играо с најјачим саставом против Хадерсфилда (5:0). Изостао је само Роберто Фирмино и управо је Бразилац највећа брига немачког стручњака. Да ли ће стићи да се опорави од напрснућа мишића. 

Још једно име често је последњих дана на уснама Скаузера. Вирџил ван Дајк. Када је претходна два пута играо против Барсе "похапсио" је све. Чудесна доминација. Онај један дуел у Глазгову га је и продао у Саутемптон. 

Присетите се тих партија:





А у Барселони - па мало је рећи еуфорија. Занимљиву најаву направили суз каталонски медији под насловом:"Добро дошао у храм богова". Каталонци се, наравно, обраћају свом најбољем играчу и негде му објашњавају како ове ноће која је пред нама он треба да постане један о спортских богова, икона. 

"Спорт је политеистична религија испуњена божанствима већим већих или мањих размера, зависно од интензитета вере коју исповедају његови верници: Од Кројфа до Марадоне, преко Чавеза и Алија, до Џордана и Бодироге".

"Ми имамо свога бога, име му је Бодирога", Срби тако кличу своме кошаркашком богу. Сви су они обожавани. Ни Барса није изузетак. И ми имамо свога бога - Лео Меси је његово име. А његов храм је Камп Ноу. Лео, добро дошао у храм богова.    



Лео и Бодирога број један, па после о тактици. Јер кога брига за тактику ако Лео вечерас буде прави и стане уз раме спортских богова. Ко ће памити да се Валверде пре Дембелеа одлучио за Кутиња, или да је на неки чудесан начин успео да уштопује ону троглаву аждају Салах-Фирмино-Мане? Притом, Мундо депортивонајављује да је Барсин стратег после доста "думања" заиста решио да Бразилац заигра по крилу, уз Месија и Суареза. Видећемо како ће емотивни фактор утицати на Кутиња... 

Ливерпул је једини енглески тим који је тукао Барсу на њеном терену. Али зато Клоп никада није славио у Шпанији. Меси ниједном на трофеј Лиге шампиона није морао да чека дуже од четири године. Енглези му годе. Дао им је 24 гола на 32 утакмице у ЛШ. Редсима је ово 11 полуфинале КЕШ/Лиге шампиона. Само два пута нису прошли. 

Све су то само бројке и слова. Оно право следи вечерас...

БАРСЕЛОНА - ЛИВЕРПУЛ (21.00)

Барселона. 
Стадион: Камп Ноу. 
Капацитет: 99.354.
Судија: Бјорн Кујперс (Холандија).

БАРСЕЛОНА: Тер Штеген - Серђи Роберто, Пике, Ленгле, Ђорди Алба - Бускетс, Ракитић, Артур - Меси, Суарез, Кутињо.
Тренер: Ернесто Валверде. 

ЛИВЕРПУЛ: Алисон - Александер Арнолд, Матип, Ван Дајк, Робертсон - Вајналдум, Хендерсон, Кеита - Салах, Фирмино, Мане.
Тренер: Јирген Клоп.  

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар