LŠ - Priča: Budi Bog, budi kao Bodiroga!

Španci motivišu Lea Mesija stihovima pesme koja veliča srpskog košarkaškog asa, Jirgen Klop drhi zbog Firmina i nada se onom Van Dajku iz Seltika. . .

Fudbal 01.05.2019 | 14:00
LŠ - Priča: Budi Bog, budi kao Bodiroga!
Praznik rada i fudbala. Finale pre finala, kako se to obično kaže. Najlepša poslastica posle bogate praznične trpeze... Utakmica od koje se očekuje da sve pršti od tempa, atraktivnih poteza, golova, duela... Petostruki evropski prvaci - Barselona i Liverpul, večeras na Nou Kampu ukrštaju koplja u okviru prvog meča polufinala Lige šampiona.

Posle ovakvih reči sad će vam verovatno pasti na pamet slična uvertira za dvomeč Liverpula i Bajerna, pre svega za onaj prvi susret na Enfild. Kad ono - ćorci. Sve pucketalo od ćoraka. I na kraju nula. Dobro, stoji i takva mogućnost, Jirgen Klop je baš u tom susretu pokazao koliko je napredovao, da u svakom momentu ima plab B i da i te kako može se nosi sa tehnički jačim sastavima od svog. Znamo i kroz istoriju kako su neki "posebni" umeli da strovale "balvane" i blokiraju onu katalonsku livadu bez kraja i početka. 

Zbog toga će tamošnja javnost po ko zna koji put sve oči upreti u Lionela Mesija od koga će se očekivati da "reši" odbranu Redsa. A pred Klopom je, opet, zadatak kako da sve to predupredi. 

„Znamo sve o Mesiju, ali ako bismo samo njemu posvetili pažnju onda bismo omogućili preostaloj desetorici Barsinih igrača da nas ugroze. Nikad nisam igrao na ovom stadionu. Mada, sećam se pre dve sezone, gledao sam duel Barselone i Menhengladbaha i bio impresioniran. Svaki put kad se pojavite doživite emotivni šok, u sredu ćemo to morati da prihvatimo, s obzirom na važnost susreta. Remi? To ne bi bio loš rezultat za nas. Dosta bi nam značilo ako bismo pobedili. I to je moguće, jer su mnogi timovi gostovali ovde i uveli Barsu u problem, kao Levante pre neki dan, ili Sosijedad pre toga. Sigurno ćemo se mučiti, međutim, imamo opcije i pokušaćemo da iskoristimo naše prednosti. Pojedinci govore kao Barselona nije kao što je bila. Ja ne gajim neke velike iluzije, ali možemo da je ugrozimo“.

Barselona iza sebe ima impresivnu sezonu. Upravo zahvaljujući argentinskom čarobnjaku pobedom nad Levanteom prethodnog vikenda Katalonci su uspeli da odbrane tron u Primeri. Trupe Ernesta Valverdea sada su koncentrisane isključivo na osvajanje Lige šampiona. Interesantno, Barsa se plasirala u polufinale prvi put posle četiri godine kada je i osvojila petu krunu. U osam od 11 poslednjih sezona postala je šampion Španije. Jurnjava za Realom i smanjevanje zaostatka (u broju šampionskih titula) stoji kao večiti cilj, ali ove tri poslednje krune Madriđana, one evropske, ponovo su napravile ogroman jaz između dva najveća rivala. I slobodno možemo da konstatujemo - koliko Real u ovim momentima čezne za domaćom titulom, toliko je Barsa očajna u nameri da smanji zaostatak za Kraljevićima kada su evropski pehari u pitanju.  

Za prolazak u finale Barselona će morati da reši nezgodan rebus: Redsi ne gube na Nou Kampu. Dve pobede i dva remija ostvario je Liverpul na četiri protekla gostovanja u Kataloniji. Doduše, na dva vezana sudara sa u svom domu poražen je. Barseloni će obračun sa Crvenima da bude peti sa engleskim timovima ove sezone, pošto je oba puta uspevala da pobedi Mančester Junajted i osvoji četiri boda protiv Totenhema.



Liverpul niže pobede i u Evropi i na domaćem tlu. U Minhenu je pokazao da im štofa za nešto veliko, Porto je poslužio za bildovanje mišića, baš kao i mnogi rivali u Premijer ligi. Nada da se najzad (posle tri decenije) može do titule prvaka Engleske tinja, ali čak je i dima sve manje. Da ne govorimo o plamenu. Jednostavno, Siti je najveće prepreke već preskočio, pred njim su još samo brežuljci u vidu Lestera i Brajtona. Bez obzira na tu činjenicu Klop je igrao s najjačim sastavom protiv Hadersfilda (5:0). Izostao je samo Roberto Firmino i upravo je Brazilac najveća briga nemačkog stručnjaka. Da li će stići da se oporavi od naprsnuća mišića. 

Još jedno ime često je poslednjih dana na usnama Skauzera. Virdžil van Dajk. Kada je prethodna dva puta igrao protiv Barse "pohapsio" je sve. Čudesna dominacija. Onaj jedan duel u Glazgovu ga je i prodao u Sautempton. 

Prisetite se tih partija:





A u Barseloni - pa malo je reći euforija. Zanimljivu najavu napravili suz katalonski mediji pod naslovom:"Dobro došao u hram bogova". Katalonci se, naravno, obraćaju svom najboljem igraču i negde mu objašnjavaju kako ove noće koja je pred nama on treba da postane jedan o sportskih bogova, ikona. 

"Sport je politeistična religija ispunjena božanstvima većim većih ili manjih razmera, zavisno od intenziteta vere koju ispovedaju njegovi vernici: Od Krojfa do Maradone, preko Čaveza i Alija, do Džordana i Bodiroge".

"Mi imamo svoga boga, ime mu je Bodiroga", Srbi tako kliču svome košarkaškom bogu. Svi su oni obožavani. Ni Barsa nije izuzetak. I mi imamo svoga boga - Leo Mesi je njegovo ime. A njegov hram je Kamp Nou. Leo, dobro došao u hram bogova.    



Leo i Bodiroga broj jedan, pa posle o taktici. Jer koga briga za taktiku ako Leo večeras bude pravi i stane uz rame sportskih bogova. Ko će pamiti da se Valverde pre Dembelea odlučio za Kutinja, ili da je na neki čudesan način uspeo da uštopuje onu troglavu aždaju Salah-Firmino-Mane? Pritom, Mundo deportivonajavljuje da je Barsin strateg posle dosta "dumanja" zaista rešio da Brazilac zaigra po krilu, uz Mesija i Suareza. Videćemo kako će emotivni faktor uticati na Kutinja... 

Liverpul je jedini engleski tim koji je tukao Barsu na njenom terenu. Ali zato Klop nikada nije slavio u Španiji. Mesi nijednom na trofej Lige šampiona nije morao da čeka duže od četiri godine. Englezi mu gode. Dao im je 24 gola na 32 utakmice u LŠ. Redsima je ovo 11 polufinale KEŠ/Lige šampiona. Samo dva puta nisu prošli. 

Sve su to samo brojke i slova. Ono pravo sledi večeras...

BARSELONA - LIVERPUL (21.00)

Barselona. 
Stadion: Kamp Nou. 
Kapacitet: 99.354.
Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija).

BARSELONA: Ter Štegen - Serđi Roberto, Pike, Lengle, Đordi Alba - Buskets, Rakitić, Artur - Mesi, Suarez, Kutinjo.
Trener: Ernesto Valverde. 

LIVERPUL: Alison - Aleksander Arnold, Matip, Van Dajk, Robertson - Vajnaldum, Henderson, Keita - Salah, Firmino, Mane.
Trener: Jirgen Klop.  

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar