ЛШ - Тен Хаг: Све је било добро, осим реализације!

„Тек смо на пола пута“, упозорава тренер Ајакса.  Тренер Ајакса није задовољан: Морало је то боље! Ајакс за четири дана на стадиону највећег ривала, Фајнорда, игра финале Купа са Виљемом.

Фудбал 01.05.2019 | 13:00
ЛШ - Тен Хаг: Све је било добро, осим реализације!
Миран као да је тек завршио смену у канцеларији од девет до пет. Тако је деловао Ерих тен Хаг. Као да побеђују сваки дан. Мада, кад се баци поглед на целу сезону, стил Ајакса и његове резултате, испада да ништа чудно није направио. „Само“ је одрадио посао. Најбоље што зна.

Минималац у Лондону довољан за задовољство, не и падање у еуфорију.

„Прешли смо тек пола пута. Направили смо добру стартну позицију пред реванш, али би наредне седмице требало да буде боље него вечерас“, рекао је тренер холандског великана после тријумфа над Тотенхемом (1:0).

Играчима комплименти, разумљиво, јер није лако победити и трећии пут у елиминационој фази на страни. После Реала у Мадриду и Јувентуса у Торину оборен је још један, можда не тако уочљиви, али ипак фаворит.

„Борили смо се као лавови. У првом полувремену играли смо баш добар фудбал, дали гол, стварали шансе, доминирали тереном, али смо у наставку напросто стали. Има и до Тотенхема, његовог стила, жестине којом нас је протиснуо у другом делу. Ушли смо у ритам домаћина“.

Само што је тим Маурисија Покетина био скоро безопасан. Чак и кад је због повреде Јана Вертонгенапрешао са 3-5-2 на 4-4-2. Јесте посао опаснији, само није имао ко да заврши акције.

„Мирно смо прихватили промену њиховог стила. У другом делу смо морали да будемо ближе лопти, што смо баш лепо урадили. Једино није ваљала реализација. То нам је одузело много снаге. Због Тотенхемовог начина игре отворило нам се доста простора, али смо у том трчању напред-назад једва долазили до даха и губили снагу кад је требало да поентирамо. Све у свему, добро наше издање“.

Посебно стрелца одлучујућег поготка, Донија ван де Бека.

„Одиграо је изванредно. Био је важан за нашу игру у завршници, али је био сјајан и дефанзивно. Доста је претрчао, освојио доста лопти, био јак у дуелима“, везе похвале Ерик тен Хаг.

Ерик тен Хаг није у потпуности био задовољан игром Ајакса на "Вајт харт лејну".

Његов тим, после Мадрида и Торина, однео је победу и на последњем гостовању ове сезоне у "нокаут" фази Лиге шампион и голом Донија ван де Бека на асистенцију Хакима Зијеша у 15. минуту стекао минималну предност пред реванш са Тотенхемом наредне среде на "Јохан Кројф" арени у Амстердаму

Али...

"Ово је велики резултат, нема дилеме, у доброј смо позицији, али мораћемо боље у реваншу", рекао је Тен Хаг, који попут играча неће имати право да мисли на ту утакмицу јер "копљанике" већ у недељу од 18 часова на "Де Кујпу" чека борба за први трофеј ове сезоне.

"Једноставно, као да смо у јендом тренутку стали и престали да играмо. Морали смо боље да искористимо доминацију на терену, поготово после повреде Фертонгена. Уверен сам да је Тотенхем, извукао поуке", изјавио је Тен Хаг.

Ајакс за четири дана на стадиону највећег ривала, Фајнорда, игра финале Купа са Виљемом.

Са тренером су се сложили и фудбалери, који такође сматрају да нису одиграли најбоље што могу у првом сусрету полуфинала Лиге шампиона са "певцима".

"Важно је то што смо сачували мрежу, али и што смо дали гол. Требало је да дамо и други, а после стативе нам је било тешко, Тотенхем је играо јако. Борили смо се и успели, тако да можемо да будемо задовољни. Али, знамо да можемо још боље од овога", рекао је капитен екипе Матијс де Лигт после утакмице.

Овај 19-годишњи штопер могао би на лето да напусти Амстердам, што ће свакако урадити увелико продати Френки де Јонг за ког је Барселона зимус платила 75 милиона евра.

"Наравно да сам срећан, али знам да можемо боље. Не славимо јер још нисмо у финалу. У реваншу треба да играмо као у првом полувремену и све ће бити у реду", рекао је Зијеш.

И даље је могуће да Де Јонг и Де Лихт оду из клуба без освојеног трофеја ове сезоне, иако су поред Лиге шампиона и националног Купа надомак титуле и у првенству Холандије. Ајакс на два кола до краја има исти број бодова као ПСВ Ајндховен, а после реванша са Тотенхемом екипу очекују мечеви са Утрехтом код куће и Де Графшапом у гостима.

Тен Хагов састав одиграће 5, 8, 12. и 15. маја још "четири финала", потом можда и оно најважније: финале Лиге шампиона 1. јуна на "Метрополитану". На крају прве "пуне" сезоне на клупи најтрофејнијег холандског клуба, у који је дошао у децембру 2017. године, овај 49-годишњи стручњак има прилику да донесе Ајаксу прву титулу од 2014, први Куп од 2010. и прву титулу шампиона континента од 1995.

Под вођством Луја ван Гала, Ајакс је у саставу: Ван дер Сар - Рајзигер, Блинд, Рајкард, Ф. де Бур - Седорф, Давидс - Финиси, Литманен, Овермарс - Р. де Бур савладала Милан тренера Фабија Капела на "Пратеру" у Бечу и голом резервисте Патрика Клајверта освојио четврту титулу првака Европе након што је Кројфова генерација освојила три узастопне титуле почетком 70-их.

Незнатно промењен тим стигао је до финала већ следеће сезоне, али на римском "Олимпику" изгубио од Јувентуса на пенале, што је "Старој дами" до данас остала последња титула првака Европе. 

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар