LŠ - Ten Hag: Sve je bilo dobro, osim realizacije!

„Tek smo na pola puta“, upozorava trener Ajaksa.  Trener Ajaksa nije zadovoljan: Moralo je to bolje! Ajaks za četiri dana na stadionu najvećeg rivala, Fajnorda, igra finale Kupa sa Viljemom.

Fudbal 01.05.2019 | 13:00
LŠ - Ten Hag: Sve je bilo dobro, osim realizacije!
Miran kao da je tek završio smenu u kancelariji od devet do pet. Tako je delovao Erih ten Hag. Kao da pobeđuju svaki dan. Mada, kad se baci pogled na celu sezonu, stil Ajaksa i njegove rezultate, ispada da ništa čudno nije napravio. „Samo“ je odradio posao. Najbolje što zna.

Minimalac u Londonu dovoljan za zadovoljstvo, ne i padanje u euforiju.

„Prešli smo tek pola puta. Napravili smo dobru startnu poziciju pred revanš, ali bi naredne sedmice trebalo da bude bolje nego večeras“, rekao je trener holandskog velikana posle trijumfa nad Totenhemom (1:0).

Igračima komplimenti, razumljivo, jer nije lako pobediti i trećii put u eliminacionoj fazi na strani. Posle Reala u Madridu i Juventusa u Torinu oboren je još jedan, možda ne tako uočljivi, ali ipak favorit.

„Borili smo se kao lavovi. U prvom poluvremenu igrali smo baš dobar fudbal, dali gol, stvarali šanse, dominirali terenom, ali smo u nastavku naprosto stali. Ima i do Totenhema, njegovog stila, žestine kojom nas je protisnuo u drugom delu. Ušli smo u ritam domaćina“.

Samo što je tim Maurisija Poketina bio skoro bezopasan. Čak i kad je zbog povrede Jana Vertongenaprešao sa 3-5-2 na 4-4-2. Jeste posao opasniji, samo nije imao ko da završi akcije.

„Mirno smo prihvatili promenu njihovog stila. U drugom delu smo morali da budemo bliže lopti, što smo baš lepo uradili. Jedino nije valjala realizacija. To nam je oduzelo mnogo snage. Zbog Totenhemovog načina igre otvorilo nam se dosta prostora, ali smo u tom trčanju napred-nazad jedva dolazili do daha i gubili snagu kad je trebalo da poentiramo. Sve u svemu, dobro naše izdanje“.

Posebno strelca odlučujućeg pogotka, Donija van de Beka.

„Odigrao je izvanredno. Bio je važan za našu igru u završnici, ali je bio sjajan i defanzivno. Dosta je pretrčao, osvojio dosta lopti, bio jak u duelima“, veze pohvale Erik ten Hag.

Erik ten Hag nije u potpunosti bio zadovoljan igrom Ajaksa na "Vajt hart lejnu".

Njegov tim, posle Madrida i Torina, odneo je pobedu i na poslednjem gostovanju ove sezone u "nokaut" fazi Lige šampion i golom Donija van de Beka na asistenciju Hakima Ziješa u 15. minutu stekao minimalnu prednost pred revanš sa Totenhemom naredne srede na "Johan Krojf" areni u Amsterdamu

Ali...

"Ovo je veliki rezultat, nema dileme, u dobroj smo poziciji, ali moraćemo bolje u revanšu", rekao je Ten Hag, koji poput igrača neće imati pravo da misli na tu utakmicu jer "kopljanike" već u nedelju od 18 časova na "De Kujpu" čeka borba za prvi trofej ove sezone.

"Jednostavno, kao da smo u jendom trenutku stali i prestali da igramo. Morali smo bolje da iskoristimo dominaciju na terenu, pogotovo posle povrede Fertongena. Uveren sam da je Totenhem, izvukao pouke", izjavio je Ten Hag.

Ajaks za četiri dana na stadionu najvećeg rivala, Fajnorda, igra finale Kupa sa Viljemom.

Sa trenerom su se složili i fudbaleri, koji takođe smatraju da nisu odigrali najbolje što mogu u prvom susretu polufinala Lige šampiona sa "pevcima".

"Važno je to što smo sačuvali mrežu, ali i što smo dali gol. Trebalo je da damo i drugi, a posle stative nam je bilo teško, Totenhem je igrao jako. Borili smo se i uspeli, tako da možemo da budemo zadovoljni. Ali, znamo da možemo još bolje od ovoga", rekao je kapiten ekipe Matijs de Ligt posle utakmice.

Ovaj 19-godišnji štoper mogao bi na leto da napusti Amsterdam, što će svakako uraditi uveliko prodati Frenki de Jong za kog je Barselona zimus platila 75 miliona evra.

"Naravno da sam srećan, ali znam da možemo bolje. Ne slavimo jer još nismo u finalu. U revanšu treba da igramo kao u prvom poluvremenu i sve će biti u redu", rekao je Ziješ.

I dalje je moguće da De Jong i De Liht odu iz kluba bez osvojenog trofeja ove sezone, iako su pored Lige šampiona i nacionalnog Kupa nadomak titule i u prvenstvu Holandije. Ajaks na dva kola do kraja ima isti broj bodova kao PSV Ajndhoven, a posle revanša sa Totenhemom ekipu očekuju mečevi sa Utrehtom kod kuće i De Grafšapom u gostima.

Ten Hagov sastav odigraće 5, 8, 12. i 15. maja još "četiri finala", potom možda i ono najvažnije: finale Lige šampiona 1. juna na "Metropolitanu". Na kraju prve "pune" sezone na klupi najtrofejnijeg holandskog kluba, u koji je došao u decembru 2017. godine, ovaj 49-godišnji stručnjak ima priliku da donese Ajaksu prvu titulu od 2014, prvi Kup od 2010. i prvu titulu šampiona kontinenta od 1995.

Pod vođstvom Luja van Gala, Ajaks je u sastavu: Van der Sar - Rajziger, Blind, Rajkard, F. de Bur - Sedorf, Davids - Finisi, Litmanen, Overmars - R. de Bur savladala Milan trenera Fabija Kapela na "Prateru" u Beču i golom rezerviste Patrika Klajverta osvojio četvrtu titulu prvaka Evrope nakon što je Krojfova generacija osvojila tri uzastopne titule početkom 70-ih.

Neznatno promenjen tim stigao je do finala već sledeće sezone, ali na rimskom "Olimpiku" izgubio od Juventusa na penale, što je "Staroj dami" do danas ostala poslednja titula prvaka Evrope. 

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar