Буркини на страницама часописа за мушкарце

Сомалијско-амерички супермодел Халима Аден, постала је прва муслиманка која је снимила фотографије у буркинију за познати часопис „Спортс илустрејтед“.

Занимљивости 01.05.2019 | 08:34
Буркини на страницама часописа за мушкарце
Халима Аден се појавила на страницама годишњег издања часописа Спортс илустрејтед, посвећеног купаћим костимима, у буркинију који покрива цело тело осим лица, шака и стопала.

Снимање је обављено у кенијском избегличком кампу где је Халима Аден одрасла пре него што се као седмогодишња девојчица преселила у Америку. Хиџаб је почела да носи још као тинејџерка.

„Сада смо у прилици да на јавној сцени видимо политичарке, пословне жене, новинарке и многе успешне жене које носе хиџаб и то је порука коју сам и ја желела да пренесем. Почашћена сам што се Спортс илустрејтед одважио на овај корак да покаже лепоту жена које се скромно облаче“, нагласила је Халимау изјави за Би-Би-Си.

Издање Спорт ислустрејтеда који је на насловници представио Тајру Бенкс и Бијонсе, је амерички часопис са претежно мушком публиком, те су реакције на ове фотографије биле врло различите.

Један од пратилаца њиховог налога на Твитеру је прокоментарисао да ако ове жене носе хиџаб и покривају своје тело, без обзира да ли због вере или скромности, онда је нелогично да се сликају у секси позама за часопис који је познат по фотографијама голих жена.

У другом коментару стоји да би било примерено да су се ове фотографије нашле у каталогу за куповину купаћих костима. Међутим, објављивање у часопису намењеном мушкарцима, потпуно обесмишљава сврху ношења хиџаба.

Пратиоци на Инстаграму су имали више позитивних коментара и хвалили су намере Спорт илустрејтеда да укључи и ову категорију жена на своје странице.

У интервјуу који је дала за Би-Би-Си 2017. године Халима је објаснила да хиџаб доживљава као своју „круну“. Није јој јасно зашто је необично бити манекенка која носи хиџаб.

Први буркини дизајнирала је Ахеда Занети, муслиманка из Аустралије која је желела да омогући својим сународницама да уживају на плажама. Међутим, буркини до данас изазива контроверзе, посебно од када су у Француској хтели да забране његово ношење јер се противи закону о секуларизму.

Историјски подухвати Халиме Аден
Није први пут да је Халима Аден ушла у историју због својих пионирских подухвата. На избору за Мис Минесоте, 2016. године била је прва жена која је носила хиџаб, а као полуфиналисткиња овог избора, пистом је прошетала у буркинију.

Наредне године је постала прва манекенка са хиџабом која се нашла на писти на Недељи моде у Њојорку и на насловници америчког часописа Алур. Ове године је објављена и њена фотографија са хиџабом и на насловници арапског издања Вога у друштву са Икрам Абди Омар и Амоном Адан.

РТС
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ел босни

01.05.2019 08:57

Читам о кафићима гдје се гости друже са микро прасицима, одлична идеја за бизнис у федерацији БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма јок

03.05.2019 19:47

Прасићи не копају рупу да каке па кад се рупа напуни иду даље. Потом њена вагина је зашивена, кликторис одсечен још као малој. Пишу одшију пред удају за амиџиног сина.