Burkini na stranicama časopisa za muškarce

Somalijsko-američki supermodel Halima Aden, postala je prva muslimanka koja je snimila fotografije u burkiniju za poznati časopis „Sports ilustrejted“.

Zanimljivosti 01.05.2019 | 08:34
Burkini na stranicama časopisa za muškarce
Halima Aden se pojavila na stranicama godišnjeg izdanja časopisa Sports ilustrejted, posvećenog kupaćim kostimima, u burkiniju koji pokriva celo telo osim lica, šaka i stopala.

Snimanje je obavljeno u kenijskom izbegličkom kampu gde je Halima Aden odrasla pre nego što se kao sedmogodišnja devojčica preselila u Ameriku. Hidžab je počela da nosi još kao tinejdžerka.

„Sada smo u prilici da na javnoj sceni vidimo političarke, poslovne žene, novinarke i mnoge uspešne žene koje nose hidžab i to je poruka koju sam i ja želela da prenesem. Počašćena sam što se Sports ilustrejted odvažio na ovaj korak da pokaže lepotu žena koje se skromno oblače“, naglasila je Halimau izjavi za Bi-Bi-Si.

Izdanje Sport islustrejteda koji je na naslovnici predstavio Tajru Benks i Bijonse, je američki časopis sa pretežno muškom publikom, te su reakcije na ove fotografije bile vrlo različite.

Jedan od pratilaca njihovog naloga na Tviteru je prokomentarisao da ako ove žene nose hidžab i pokrivaju svoje telo, bez obzira da li zbog vere ili skromnosti, onda je nelogično da se slikaju u seksi pozama za časopis koji je poznat po fotografijama golih žena.

U drugom komentaru stoji da bi bilo primereno da su se ove fotografije našle u katalogu za kupovinu kupaćih kostima. Međutim, objavljivanje u časopisu namenjenom muškarcima, potpuno obesmišljava svrhu nošenja hidžaba.

Pratioci na Instagramu su imali više pozitivnih komentara i hvalili su namere Sport ilustrejteda da uključi i ovu kategoriju žena na svoje stranice.

U intervjuu koji je dala za Bi-Bi-Si 2017. godine Halima je objasnila da hidžab doživljava kao svoju „krunu“. Nije joj jasno zašto je neobično biti manekenka koja nosi hidžab.

Prvi burkini dizajnirala je Aheda Zaneti, muslimanka iz Australije koja je želela da omogući svojim sunarodnicama da uživaju na plažama. Međutim, burkini do danas izaziva kontroverze, posebno od kada su u Francuskoj hteli da zabrane njegovo nošenje jer se protivi zakonu o sekularizmu.

Istorijski poduhvati Halime Aden
Nije prvi put da je Halima Aden ušla u istoriju zbog svojih pionirskih poduhvata. Na izboru za Mis Minesote, 2016. godine bila je prva žena koja je nosila hidžab, a kao polufinalistkinja ovog izbora, pistom je prošetala u burkiniju.

Naredne godine je postala prva manekenka sa hidžabom koja se našla na pisti na Nedelji mode u Njojorku i na naslovnici američkog časopisa Alur. Ove godine je objavljena i njena fotografija sa hidžabom i na naslovnici arapskog izdanja Voga u društvu sa Ikram Abdi Omar i Amonom Adan.

RTS
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

El bosni

01.05.2019 10:57

Čitam o kafićima gdje se gosti druže sa mikro prasicima, odlična ideja za biznis u federaciji BiH.

ODGOVORITE
Name

Ma jok

03.05.2019 21:47

Prasići ne kopaju rupu da kake pa kad se rupa napuni idu dalje. Potom njena vagina je zašivena, kliktoris odsečen još kao maloj. Pišu odšiju pred udaju za amidžinog sina.