Хаос на протесту у Венецуели

На друштвеним мрежама појавио се снимак на коме се види како оклопно возило националне гарде Венецуеле иде директно ка групи демонстраната и гази преко њих.

Свијет 30.04.2019 | 21:03
Хаос на протесту у Венецуели
Како преноси Ројтерс ради се о групи демонстраната која је на возило бацала каменице и ударала по њему штаповима, а након што је опозициони лидер Хуан Гваидо позвао припаднике војске да му се придруже.

На ауто-путу код Каракаса дошло је до размјене ватре између присталица самопроглашеног предсједника Венецуеле Хуана Гваида и актуелног лидера Николаса Мадура.

Гваидове присталице су се током пријеподнева окупиле на ободу пријестонице, а наводно су упале и у ваздушну базу Ла Карлота.

Наводно је једна група војника прешла на страну Гваида.

На друштвеним мрежама су објављени снимци на којима се види као војна возила прелазе преко демонстраната.

Гваидо, који је и самопроглашени предсједник те латиноамеричке државе, позвао је на оружану побуну против Николаса Мадура испред војне базе у Каракасу.

У међувремену на улице Каракаса изашли су бројни становници Венецуеле, како присталице, тако и противници Николаса Мадура.

Како се наводи, на неколико мјеста дошло је до пуцњаве и сукоба, преносе медији.

И вођа венецуеланске опозиције Хуан Гваидо и предсједник Николас Мадуро тврде да имају подршку војске након што је Гваидо позвао на окончање Мадурове "узурпације власти" близу ваздушне базе у Каракасу гдје је дошло до пуцњаве.

Супротстављеним порукама придружили су се и страни челници подржавајући једну или другу страну, јављају свјетске новинске агенције.

На улице главног града Венецуеле упућена су и оклопна возила.

Ал Јазеерин репортер јавља да "Гуаидо овим чином баца рукавицу, односно упућује изазов Мадуру и поручује му да је ово за њега почетак краја".

У међувремену се, путем Тwиттера, огласио и Мадуро који је позвао на "максималну масовну мобилизацију како би се осигурала побједа мира".

Гваидо се појавио на улицама с бројним војним присталицама, али за сада нема назнака шире побуне у оружаним снагама, јавља агенција Реутерс.

У међувремену су венецуелански министри обране и комуникација, објавили да влада сузбија план државног удара на који је позвао Гваидо.

Гваидо, челник венецуелске Националне скупштине коју надзире опозиција, почетком године се позвао на Устав како би преузео дужност привременог предсједника након што је поновни избор предсједника Николаса Мадура 2018. прогласио нелегитимним. Као легитимног предсједника Венецуеле признаје га педесетак држава.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кмкок

30.04.2019 21:37

Признаје га истих оних 50 дрзава које признају и независно Косово. То мислим довољно говори о Гваиду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

01.05.2019 06:16

Ста америка ради, све је то њихово масло

ОДГОВОРИТЕ