Haos na protestu u Venecueli

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi kako oklopno vozilo nacionalne garde Venecuele ide direktno ka grupi demonstranata i gazi preko njih.

Svijet 30.04.2019 | 21:03
Haos na protestu u Venecueli
Kako prenosi Rojters radi se o grupi demonstranata koja je na vozilo bacala kamenice i udarala po njemu štapovima, a nakon što je opozicioni lider Huan Gvaido pozvao pripadnike vojske da mu se pridruže.

Na auto-putu kod Karakasa došlo je do razmjene vatre između pristalica samoproglašenog predsjednika Venecuele Huana Gvaida i aktuelnog lidera Nikolasa Madura.

Gvaidove pristalice su se tokom prijepodneva okupile na obodu prijestonice, a navodno su upale i u vazdušnu bazu La Karlota.

Navodno je jedna grupa vojnika prešla na stranu Gvaida.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se vidi kao vojna vozila prelaze preko demonstranata.

Gvaido, koji je i samoproglašeni predsjednik te latinoameričke države, pozvao je na oružanu pobunu protiv Nikolasa Madura ispred vojne baze u Karakasu.

U međuvremenu na ulice Karakasa izašli su brojni stanovnici Venecuele, kako pristalice, tako i protivnici Nikolasa Madura.

Kako se navodi, na nekoliko mjesta došlo je do pucnjave i sukoba, prenose mediji.

I vođa venecuelanske opozicije Huan Gvaido i predsjednik Nikolas Maduro tvrde da imaju podršku vojske nakon što je Gvaido pozvao na okončanje Madurove "uzurpacije vlasti" blizu vazdušne baze u Karakasu gdje je došlo do pucnjave.

Suprotstavljenim porukama pridružili su se i strani čelnici podržavajući jednu ili drugu stranu, javljaju svjetske novinske agencije.

Na ulice glavnog grada Venecuele upućena su i oklopna vozila.

Al Jazeerin reporter javlja da "Guaido ovim činom baca rukavicu, odnosno upućuje izazov Maduru i poručuje mu da je ovo za njega početak kraja".

U međuvremenu se, putem Twittera, oglasio i Maduro koji je pozvao na "maksimalnu masovnu mobilizaciju kako bi se osigurala pobjeda mira".

Gvaido se pojavio na ulicama s brojnim vojnim pristalicama, ali za sada nema naznaka šire pobune u oružanim snagama, javlja agencija Reuters.

U međuvremenu su venecuelanski ministri obrane i komunikacija, objavili da vlada suzbija plan državnog udara na koji je pozvao Gvaido.

Gvaido, čelnik venecuelske Nacionalne skupštine koju nadzire opozicija, početkom godine se pozvao na Ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nikolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim. Kao legitimnog predsjednika Venecuele priznaje ga pedesetak država.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kmkok

30.04.2019 21:37

Priznaje ga istih onih 50 drzava koje priznaju i nezavisno Kosovo. To mislim dovoljno govori o Gvaidu...

ODGOVORITE
Name

hm

01.05.2019 06:16

Sta amerika radi, sve je to njihovo maslo

ODGOVORITE