Чопор вукова заклао 20 оваца

У селу Хумић у близини Тјентишта, на имању Хајрудина (60) и Разије Хумић (58), вукови су заклали 20 оваца.

Република Српска 30.04.2019 | 16:21
Чопор вукова заклао 20 оваца
Разија Хумић испричала је Срни да су вукови на њихово имање упали у два наврата у размаку од три дана.

Оба пута гладне звијери крвави пир учиниле су усред бијела дана, на ливади испред куће.

"Први пут било је то око 11.00 часова. Тада су заклали седам оваца, а потом су око 17.00 часова заклали 13 оваца и јагњади, међу њима и два велика овна", прича кроз сузе Разија.

Она додаје да им је остало 12 оваца и петоро јагњади, које држе испред самих кућних врата у страху да вукови поново не дођу.

"И раније се дешавало да нам вукови закољу по неколико оваца, али никада оволико, ово нас је докрајчило. Ни ја ни муж, као ни свекрва која живи са нама, немамо никаква примања. Живимо од сточарства, а муж је болестан и треба ових дана да иде на операцију у фочанску болницу. Дјеца су нам у Сарајеву и она су, такође, незапослена", каже Разија.

Породица Хумић се на своје имање вратила 2000. године и једни су од првих бошњачких повратника у општини Фоча.

За помоћ се, наводи Разија, никоме од надлежних још нису обратили, изузев што су обавијестили ловце.

У Ловачкој секцији "Малуша" фочанског Ловачког удружења "Бакић", на чијем терену се десио покољ, кажу да, нажалост, не могу да организују хајку, јер је вријеме ловостаја све до септембра.

Ловци су потврдили да је ово велики проблем, поготово у селима која гравитирају Националном парку "Сутјеска", те да је у овом случају покољ направио чопор од осам вукова.

Из Ловачке секције "Малуша" позвали су људе добре воље да, колико могу, на било који начин помогну Хајрудину и Разији Хумић, којима је угрожена егзистенција, након што су изгубили двије трећине стада.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Перо

30.04.2019 15:17

Хумани људи це помоци. Добро било да објавите број текуцег рацуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

30.04.2019 16:46

Објавите рацун! Не знам ловацке прописе али да ли је могуце да се ниста не мозе уцинити?! Треба ли дозволити да звијери закољу и то мало стада сто је остало или да не дај Бозе ударе нс људе??!!!! Страсно! Сигурно да постоји неко рјесење!

Name

Ре:

30.04.2019 23:52

Фактуру треба доставити оним силним невладиним организацијама за заштиту животиња. Ако не уплате за 3 дана, подићи ове ловце у хајку и побити све ове немани, па чекати да неко од ових покуша нешто да зуцне! Људи живе од свог стада и свог рада и нико их не штити, а дивље звјери дођу, покољу им све и њих штити закон! Лудница!

Name

израелац

01.05.2019 00:34

нама горих звијери од људи.. те животиње раде они за шта их је БОГ створио... још ви да их истријебите по својој вољи ил да тим јадницима чобанима дате пара да надокнаде овце... бар су овце надокнадиве има оваца...

Name

Милос

01.05.2019 05:49

Ти јадни чобани да су боље припазили и обезбедили овце, неби досло до покоља од "такозваних звери". Ловци да нису присвојили и истребили стнећу и осталу дивљац, која инаце припада вуковима, неби досло до покоља и неби вукови били гладни. Овако су принудјени да се прехране како год знају и умеју. А да незаборавимо колико је вук потребан за одрзавање баланса у природи.