Čopor vukova zaklao 20 ovaca

U selu Humić u blizini Tjentišta, na imanju Hajrudina (60) i Razije Humić (58), vukovi su zaklali 20 ovaca.

Republika Srpska 30.04.2019 | 16:21
Čopor vukova zaklao 20 ovaca
Razija Humić ispričala je Srni da su vukovi na njihovo imanje upali u dva navrata u razmaku od tri dana.

Oba puta gladne zvijeri krvavi pir učinile su usred bijela dana, na livadi ispred kuće.

"Prvi put bilo je to oko 11.00 časova. Tada su zaklali sedam ovaca, a potom su oko 17.00 časova zaklali 13 ovaca i jagnjadi, među njima i dva velika ovna", priča kroz suze Razija.

Ona dodaje da im je ostalo 12 ovaca i petoro jagnjadi, koje drže ispred samih kućnih vrata u strahu da vukovi ponovo ne dođu.

"I ranije se dešavalo da nam vukovi zakolju po nekoliko ovaca, ali nikada ovoliko, ovo nas je dokrajčilo. Ni ja ni muž, kao ni svekrva koja živi sa nama, nemamo nikakva primanja. Živimo od stočarstva, a muž je bolestan i treba ovih dana da ide na operaciju u fočansku bolnicu. Djeca su nam u Sarajevu i ona su, takođe, nezaposlena", kaže Razija.

Porodica Humić se na svoje imanje vratila 2000. godine i jedni su od prvih bošnjačkih povratnika u opštini Foča.

Za pomoć se, navodi Razija, nikome od nadležnih još nisu obratili, izuzev što su obavijestili lovce.

U Lovačkoj sekciji "Maluša" fočanskog Lovačkog udruženja "Bakić", na čijem terenu se desio pokolj, kažu da, nažalost, ne mogu da organizuju hajku, jer je vrijeme lovostaja sve do septembra.

Lovci su potvrdili da je ovo veliki problem, pogotovo u selima koja gravitiraju Nacionalnom parku "Sutjeska", te da je u ovom slučaju pokolj napravio čopor od osam vukova.

Iz Lovačke sekcije "Maluša" pozvali su ljude dobre volje da, koliko mogu, na bilo koji način pomognu Hajrudinu i Raziji Humić, kojima je ugrožena egzistencija, nakon što su izgubili dvije trećine stada.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pero

30.04.2019 17:17

Humani ljudi ce pomoci. Dobro bilo da objavite broj tekuceg racuna.

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

30.04.2019 18:46

Objavite racun! Ne znam lovacke propise ali da li je moguce da se nista ne moze uciniti?! Treba li dozvoliti da zvijeri zakolju i to malo stada sto je ostalo ili da ne daj Boze udare ns ljude??!!!! Strasno! Sigurno da postoji neko rjesenje!

Name

Re:

01.05.2019 01:52

Фактуру треба доставити оним силним невладиним организацијама за заштиту животиња. Ако не уплате за 3 дана, подићи ове ловце у хајку и побити све ове немани, па чекати да неко од ових покуша нешто да зуцне! Људи живе од свог стада и свог рада и нико их не штити, а дивље звјери дођу, покољу им све и њих штити закон! Лудница!

Name

izraelac

01.05.2019 02:34

nama gorih zvijeri od ljudi.. te životinje rade oni za šta ih je BOG stvorio... još vi da ih istrijebite po svojoj volji il da tim jadnicima čobanima date para da nadoknade ovce... bar su ovce nadoknadive ima ovaca...

Name

Milos

01.05.2019 07:49

Ti jadni čobani da su bolje pripazili i obezbedili ovce, nebi doslo do pokolja od "takozvanih zveri". Lovci da nisu prisvojili i istrebili stneću i ostalu divljac, koja inace pripada vukovima, nebi doslo do pokolja i nebi vukovi bili gladni. Ovako su prinudjeni da se prehrane kako god znaju i umeju. A da nezaboravimo koliko je vuk potreban za odrzavanje balansa u prirodi.