ЛШ: Тотенхем - Ајакс...

Мајстор Мане: Машина за полуфинале од резервних делова! Можда има већи буџет од Ајакса, али и Маурисио Покетино заслужује све похвале за посао који ове сезоне обавља у Лондону.

Фудбал 30.04.2019 | 15:45
ЛШ: Тотенхем - Ајакс...
Кад је председник Тотенхема Данијел Леви 2014. примио у пиџами у свом дому допало му се то што је Маурисио Покетино, иако на оном највишем нивоу још недовољно познат тренер, тачно знао шта жели и како планира да то уради. Знао је да не жеи Емануела Адебајора и Јунеса Кабула у тиму и они су врло брзо постали бивши. Родио се мит о немилосрдном Аргентинцу, који траје и до дан данас.

С тим да је и Покетино мало смекшао. Или боље рећи: био је принуђен да смекша. Тотенхем је познат као шкрт тим, а како за суму коју је био спреман да одвоји није било могуће наћи играче који би подигли тим на виши ниво Покетино је проценио да је боље да одустане и узда се у оно што има на располагању. Па смо ове сезоне први пут видели и нежнију страну Тотенхемовог шефа струке.

Узмимо за пример случај Мусе Сисока. Навијаче је данас обрадовала вест да се Француз опоравио од повреде препона и да ће бити спреман за први меч са Ајаксом у полуфиналу Лиге шампиона. Одлична вест, јер је Сисоко у последњих неколико месеци један од битнијих играча у Покетиновом систему. Очекује се да ће да буде у стартних 11.

Оно што је ту у ствари занимљиво је то што је Сисоко у Лондону пре само шест месеци сматрам за промашену инвестицију од 35.000.000 евра. Испрва никако није успевао да се прилагоди Покетиновом стилу игре. Међутим, како Тотенхем ни у јануару – као ни летос – није довео ниједно појачање аргентински стратег је 29-годишњем везисти указао нову шансу. И ево их сада заједно у Тотенхемовом првом европском полуфиналу после пуних 57 година.

Није Сисоко једини пример. Винсент Јансен је ове сезоне стављен на трансфер листу, није чак имао ни број, али је прошле недеље постао последњи у низу “нежељених“ који је заиграо за Певце. Играо је и против Брајтона и против Вест Хема.

“Прихватам да људи могу да погреше. Важно је пружити им другу шансу“, рекао је тада Покетино.

Тоби Алдервајрелд, један од четворице бивших Ајаксових играча који ће вечерас вероватно бити у стартних 11 Тотенхема, пред крај прошле сезоне није играо због тога што је одбијао да потпише нови уговор и само се чекала понуда па да оде. Ове сезоне Алдервајрелд је уз Сисока и фаворита Хјонг-мин Сона кандидат за Тотенхемовог играча године.

Дозволу да иде летос је имао и Дени Роуз, Фернандо Љоренте, херој четвртфиналне елиминације Манчестер Ситија, отишао би да је клуб имао ама баш било какву понуду у последња два прелазна рока, Виктор Вањама је у последње две сезоне због повреда више времена провео по амбулантама него на терену... Локални Стандард Ивнинг зато га је упоредио са аутомеханичером који је од резервних делова склепао машину за топ четири у Европи.

Наравно, сви ови Покетинови потези су пре свега били изнуђено због клупске неактивности на тржишту. Па се Тотенхем тако у првенству Енглеске још бори за Лигу шампиона. А имаће озбиљне проблеме и пред окршај са Ајаксом. Хари Винкс, Хари Кејн, Серж Орије и Ерик Ламела су повређени, Сон је  суспендован, а како Јансен није ни лиценциран за Лигу шампиона можда ће Певци најважнију утакмицу од 1960. године играти без класичног нападача на клупи ако Покетино одлучи да Лукаса Моуру остави на природној позицији крила, а Фернанда Љорентеа гурне у стартних 11 као усамљеног центарфора. Мада је опција и да Моура игра напред, а да Љоренте почне међу резервама.

Што се тиче Ајакса, Таљафико је одслужио суспензију, спреман је и Мазрауи... Рекло би се најјачи састав Ерика тен Хага.

ТОТЕНХЕМ – АЈАКС
/21.00, ТВ Арена 1/

Стадион Тотенхема у Лондону;
Капацитет: 62.062
Судија: Антонио Матеу Лахоз (Шпанија)

Тотенхем (4-2-3-1): Лорис – Трипије, Алдервајрелд, Вертонген, Роуз – Сисоко,  Вањама – Ериксен, Али,  Лукас Моура - Љоренте

Ајакс (4-3-3): Онана – Таљафико, Блинд, Де Лихт, Мазрауи – Шене, Де Јонг – Зијех, Ван де Бек, Нерес – Тадић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар