LŠ: Totenhem - Ajaks...

Majstor Mane: Mašina za polufinale od rezervnih delova! Možda ima veći budžet od Ajaksa, ali i Maurisio Poketino zaslužuje sve pohvale za posao koji ove sezone obavlja u Londonu.

Fudbal 30.04.2019 | 15:45
LŠ: Totenhem - Ajaks...
Kad je predsednik Totenhema Danijel Levi 2014. primio u pidžami u svom domu dopalo mu se to što je Maurisio Poketino, iako na onom najvišem nivou još nedovoljno poznat trener, tačno znao šta želi i kako planira da to uradi. Znao je da ne žei Emanuela Adebajora i Junesa Kabula u timu i oni su vrlo brzo postali bivši. Rodio se mit o nemilosrdnom Argentincu, koji traje i do dan danas.

S tim da je i Poketino malo smekšao. Ili bolje reći: bio je prinuđen da smekša. Totenhem je poznat kao škrt tim, a kako za sumu koju je bio spreman da odvoji nije bilo moguće naći igrače koji bi podigli tim na viši nivo Poketino je procenio da je bolje da odustane i uzda se u ono što ima na raspolaganju. Pa smo ove sezone prvi put videli i nežniju stranu Totenhemovog šefa struke.

Uzmimo za primer slučaj Muse Sisoka. Navijače je danas obradovala vest da se Francuz oporavio od povrede prepona i da će biti spreman za prvi meč sa Ajaksom u polufinalu Lige šampiona. Odlična vest, jer je Sisoko u poslednjih nekoliko meseci jedan od bitnijih igrača u Poketinovom sistemu. Očekuje se da će da bude u startnih 11.

Ono što je tu u stvari zanimljivo je to što je Sisoko u Londonu pre samo šest meseci smatram za promašenu investiciju od 35.000.000 evra. Isprva nikako nije uspevao da se prilagodi Poketinovom stilu igre. Međutim, kako Totenhem ni u januaru – kao ni letos – nije doveo nijedno pojačanje argentinski strateg je 29-godišnjem vezisti ukazao novu šansu. I evo ih sada zajedno u Totenhemovom prvom evropskom polufinalu posle punih 57 godina.

Nije Sisoko jedini primer. Vinsent Jansen je ove sezone stavljen na transfer listu, nije čak imao ni broj, ali je prošle nedelje postao poslednji u nizu “neželjenih“ koji je zaigrao za Pevce. Igrao je i protiv Brajtona i protiv Vest Hema.

“Prihvatam da ljudi mogu da pogreše. Važno je pružiti im drugu šansu“, rekao je tada Poketino.

Tobi Aldervajreld, jedan od četvorice bivših Ajaksovih igrača koji će večeras verovatno biti u startnih 11 Totenhema, pred kraj prošle sezone nije igrao zbog toga što je odbijao da potpiše novi ugovor i samo se čekala ponuda pa da ode. Ove sezone Aldervajreld je uz Sisoka i favorita Hjong-min Sona kandidat za Totenhemovog igrača godine.

Dozvolu da ide letos je imao i Deni Rouz, Fernando Ljorente, heroj četvrtfinalne eliminacije Mančester Sitija, otišao bi da je klub imao ama baš bilo kakvu ponudu u poslednja dva prelazna roka, Viktor Vanjama je u poslednje dve sezone zbog povreda više vremena proveo po ambulantama nego na terenu... Lokalni Standard Ivning zato ga je uporedio sa automehaničerom koji je od rezervnih delova sklepao mašinu za top četiri u Evropi.

Naravno, svi ovi Poketinovi potezi su pre svega bili iznuđeno zbog klupske neaktivnosti na tržištu. Pa se Totenhem tako u prvenstvu Engleske još bori za Ligu šampiona. A imaće ozbiljne probleme i pred okršaj sa Ajaksom. Hari Vinks, Hari Kejn, Serž Orije i Erik Lamela su povređeni, Son je  suspendovan, a kako Jansen nije ni licenciran za Ligu šampiona možda će Pevci najvažniju utakmicu od 1960. godine igrati bez klasičnog napadača na klupi ako Poketino odluči da Lukasa Mouru ostavi na prirodnoj poziciji krila, a Fernanda Ljorentea gurne u startnih 11 kao usamljenog centarfora. Mada je opcija i da Moura igra napred, a da Ljorente počne među rezervama.

Što se tiče Ajaksa, Taljafiko je odslužio suspenziju, spreman je i Mazraui... Reklo bi se najjači sastav Erika ten Haga.

TOTENHEM – AJAKS
/21.00, TV Arena 1/

Stadion Totenhema u Londonu;
Kapacitet: 62.062
Sudija: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

Totenhem (4-2-3-1): Loris – Tripije, Aldervajreld, Vertongen, Rouz – Sisoko,  Vanjama – Eriksen, Ali,  Lukas Moura - Ljorente

Ajaks (4-3-3): Onana – Taljafiko, Blind, De Liht, Mazraui – Šene, De Jong – Zijeh, Van de Bek, Neres – Tadić.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar